Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi’nde, 27 Temmuz Cumartesi günü mahallede bulunan sokak köpekleri zehirlendi. Konuyla alakalı bir araya gelen yurttaşlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu yasayı uygulatmayacağız. Hiçbir canımızı canilere teslim etmeyeceğiz” denildi.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi’nde, bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından 27 Temmuz Cumartesi günü sokak köpeklerinin zehirlendiği tespit edildi.
Konuya ilişkin bir araya gelen yurttaşlar bir basın açıklaması yaptı. Ula Belediye Başkanı Mehmet Caner’de katıldı.
Açıklamanın, başında şu ifadelere yer verildi:
“27 temmuz akşamı ilçemizin Gökova Mahallesi’nde, köy kahvehanesinin önünde yıllardır yaşamlarını gönüllülerin desteği ile sürdüren, çevreye zararı olmayan köpek dostlarımız zehirlenerek canice katledilmiştir. Tespit edilen üç köpek dostumuz zehirlenmiş ve maalesef iki köpek dostumuzu kaybettik. Ancak birçok sokak köpeği kayıp olduğu için başka köpeklerin zehirlenip, kaç köpeği kaybettiğimiz henüz belli değildir.”
“FAIL YA DA FAILLERIN BIR AN ÖNCE TESPIT EDILECEĞINE INANIYORUZ”
Fail ya da failler hakkında gereken şikayetlerin yapıldığını ve olayın takipçisi olunacağı ifade edilen açıklamada, “Mahallemizde, gözünü kırpmadan bu vahşeti gerçekleştiren kişi ya da kişilerle şu anda bir arada yaşamaktayız. Bir canlıya bile isteye zarar veren kişinin ifşa edilerek toplumdan tecrit edilmesi gerekmektedir. Failler tespit edilmedikçe bu kişilerle bir arada yaşıyor, belki selam veriyor belki alışverişte bulunuyoruz. Fail ya da faillerin bir an önce tespit edileceğine inanıyoruz” denildi.
Açıklamada, Ula’da yaşayan yurttaşların; çocukları, sokak hayvanlarını zehirleyen bu kişi veya kişilerle aynı sokakta bulunmalarını istemedikleri ifade edildi. Yurttaşların yaşadığını çevrede sokak hayvanlarına ve insanlara yetecek alan varken bu tarz tahammülsüzlüğü gösterenlere sosyal yaşam hakkı tanımayacaklarını ifadeleri kullanıldı.
Suçu işleyen faillerin başka suçları da işleyebilecek potansiyele sahip olduğu ve kamu güvenliğinin tehdit ettiği belirtilen açıklamada, “Sokağımızda mahallemizde güvende olmak istiyoruz. Sokak hayvanlarının haklarını savunan 5199 Sayılı Kanun geride bıraktığımız yıllarda gereği gibi uygulanmamıştır. Hayvan ticaretinin önüne geçilmemiş, etkin kısırlaştırma yapılmamış, sahibi olduğu hayvanı sokağa terk edene caydırıcı ceza verilmemiştir” sözlerine yer verildi.
“YEREL YÖNETIMLER YÜKÜMLÜLÜKLERI OLAN BAKIM VE REHABILITASYON MERKEZLERINI HAYATA GEÇIRMEMIŞLERDIR”
Açıklamada, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:
“Yerel yönetimler yükümlülükleri olan bakım ve rehabilitasyon merkezlerini hayata geçirmemişlerdir. Yerel yönetimlerin yükümlülükleri, bir avuç hayvansever tarafından, bu ekonomik krizde maddi manevi zorluklara rağmen, gönüllülük esasıyla yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Bu durum toplumu bir takım canilerle hayvanseverleri karşı karşıya getirmektedir.”
Açıklamada, yasaların uygulanmadığını ve bunun sonucu olarak bugün karşı karşıya kalınan popülasyonun sebebinin ne hayvanlar nede hayvanseverler olmadığı belirtildi.
Son olarak açıklamada, şunlar söylendi:
“Bilim, hukuk ve vicdan “kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat” derken öldürmeyi savunmak hiçbir inanışta hiçbir öğretide yoktur. Haftalardır ülke gündeminde olan, katliam yasası olarak anılan yasanın Ula halkı olarak karşısındayız. Bu yasayı uygulatmayacağız. Hiçbir canımızı canilere teslim etmeyeceğiz.”
Basın açıklamasının ardından yurttaşlar her gün 20.00-22.00 arası yaşam nöbeti ve forum başlatma kararı aldı. Menteşe’de başlayan nöbet de devam ettiği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasını ön gören yasa olarak da bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 12 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuş; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 23 Temmuz’da kabul edilmişti ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından hazırlanan 17 maddelik yasa teklifi, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla, muhalefetin ve yurttaşların tepkilerine rağmen 42 saati aşan görüşmelerin sonucunda komisyondan geçmişti.