Muğla’nın Ula ilçesinde Gökçe Mahallesi’nde yapılması planlanan Çağdaş Fest isimli müzik festivalinin yerinin Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı sınırları içerisinde yer alması ile ilgili, yurttaşların Muğla Valiliği’ne şikayet dilekçeleri göndermesinin ardından, festivalin belirtilen alanda yapılamayacağı açıklandı.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Gökçe Mahallesi sınırları içinde yer alan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 13-16 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılması planlanan Çağdaş Fest isimli müzik festivali hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü genelge yayımlayarak, belirtilen bölgede festivale izin verilemeyeceğini bildirdi.
Genelgede, yurttaşlar tarafından CİMER’e konu ile ilgili birçok şikâyet dilekçesinin ulaştığı ifade edilerek; festival alanının, Çevre Kanunu kapsamında “Özel Çevre Koruma Bölgesi”, Kültür ve Tabiat Kanunu kapsamında ise “Tescil edilen Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” sınırları içerisinde kaldığı belirtildi.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE İZİN BAŞVURUSU YAPILMAMIŞ
Genelgeye göre iki farklı kanun tarafından korunan bölgede yapılması planlanan festival için; Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne herhangi bir başvurunun ise yapılmadığı ifade edildi.
Doğal sit alanlarında yapılacak her türlü faaliyet ve uygulamalara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonları’nın karar verdiği hatırlatılarak, Çağdaş Fest için herhangi bir komisyon kararının da bulunmadığı belirtildi.
“FESTİVAL VALİLİK’TEN İZİN ALMADAN YAPILAMAZ”
Diğer yandan, organizasyon incelendiğinde de festival kapsamında çadır kamp alanları, karavan park alanları gibi düzenlemelerin olacağı ve bu düzenlemelerin bölgede yoğun araç trafiği, ses ve ışık etkileri ile yoğun insan faaliyetleri sonucu ekolojik dengeye olumsuz etkilerinin olabileceği düşünüldüğü söylendi.
Telafisi mümkün olmayacak durumlara sebebiyet vermemek adına ise organizasyonun Muğla Valiliği’nden izin alınmadan yapılamayacağı ifade edildi.
ÇAĞDAŞ FEST: “FESTİVALİN ERTELENMESİNİN SEBEBİ ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER”
Organizasyonun İnstagram hesabından konu ile ilgili yapılan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı, Muğla Valiliği 2022/2 sayılı Orman yangınlarının engellenmesi ve risk bölgelerinin izole edilmesi kapsamında ‘Orman Bölgelerine Girişlerin Yasaklanması’ konulu karar ile kamp ve konser yerleşkemiz ilgili giriş yasağı olan bölgeler listesi içerisinde kalmaktadır.
Valiliğin bu kararı ile Çağdaşfest Müzik Festivali üzülerek 30 Ağustos sonrası bir tarihe ertelenmiştir.
Organizasyon Komitemiz en kısa zamanda yeni tarihi ve yerleşkeyi sosyal medya hesaplarımız üzerinden duyuracaktır. Bilgilerinize sunarız. Bilet alan tüm takipçilerimizin hakları saklıdır! İsterlerse biletlerini iade edebilirler. Biz şunu öneriyoruz: En kısa zamanda açıklayacağımız tarih ve Muğla’daki festival lokasyonumuzun şartları size uymaz ise istediğiniz zaman biletlerinizi iade etmeniz.”
SINIRLARI BELİRTİLEN ORMANLIK ALANLARA GİRİŞ YASAĞI 31 EKİM’DE SONA ERİYOR
Muğla Valiliği tarafından 30 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan 2022/2 sayılı “Orman Yangınlarını Önleyici Tedbirler” kapsamında ise sınırları belirtilen ormanlık alanlara girişlerin 1 Haziran 2022 tarihinden 31 Ekim 2022 tarihine kadar yetkili makamların iznine tabii olmasına karar verilmişti.
2022/2 sayılı Orman Yangınlarını Önleyici Tedbirler için buraya tıklayın.
“DOĞAYI KİRLETECEK BİR ŞEY YAPMIYORUZ”
Festival organizatörü Çağdaş Adıgüzel ise konu ile ilgili Gündem Fethiye’ye yaptığı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgenin kendilerine resmi olarak tebliğ edilmediğini dile getirdi.
Festival organizasyonundan önce Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında gerekli müracaatları yaptıklarını belirten Adıgüzel, alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma alanı olması ile ilgili şunları söyledi: “Biz zaten doğayı kirletecek bir şey yapmıyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafımızdan izin alınmadan böyle bir etkinlik yapılamaz diyor. Gene başka bir mevzuat gereği ben Çevre Şehircilik’e görüş soramam. Ben o yetkiye sahip değilim. Ben merci olarak en yüksek mülki amirden etkinlik izni almışım”
Etkinliğin iptal olmadığını, ertelendiğini vurgulayan Adıgüzel, uygun bir yer bulunduğunda etkinliğin gerçekleşeceğini dile getirdi.
GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ YÖNETİM PLANI NE SÖYLÜYOR?
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Yönetim Planı’na göre hassas bölgeler, Hassas A, Hassas B, Hassas C bölgesi olarak sınıflandırılıyor. Festivalin yapılmak istendiği alan ise Hassas B Bölgesi olarak sınıflandırılan bölgede yer alıyor.
Hassas B alanlar ise şu şeklide tanımlanıyor: “Bu alanlar, doğal yapısı değişmemiş veya az değişmiş, modern yaşam ve insan faaliyetleri tarafından önemli ölçüde etkilenmemiş, doğal süreçlerin hakim olduğu, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak, doğal hayata dayalı geleneksel üretim ve nitelikli olduğu belirlenmiş ancak kara deniz ve kıyıda sınırlı insan faaliyetlerine izin verilen kara, su ve deniz alanlarıdır.”
Hassas B alanların “Koruma ve Kullanım Esaslar” başlığı altındaki 9’uncu maddede ise şu ifadelere yer verilmiş: “Bölgede yaban hayatına zarar verecek, rahatsızlık yaratacak ve ekolojik ilişkilerin bozulmasına neden olabilecek hiçbir faaliyete izin verilemez.”
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nın tamamını okumak için buraya tıklayın
SELDA BAĞCAN KONSERİNİ İPTAL ETMİŞTİ
Festivalde sahne alacak isimlerden olan ünlü sanatçı Selda Bağcan, festivale katılmayacağını açıklamıştı.
Ekosistemin ilgili etkinlikte zarar göreceği sebebiyle katılmama kararı aldığını duyuran Bağcan, “Muğla Çevre Platfomu (MUÇEP) Gökova Meclisi, Gökova Özel Koruma Bölgesi içerisinde bulunan Gökçe sahilinde yapılması planlanan 16 Temmuz’daki festivalin yol açacağı se, ışık, insan baskısının ekosistemi tahrip edeceği gerekçesiyle konsere katılmayacağımı duyururum” ifadelerini kullanmıştı.