Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki orman alt bitki örtüsünün iş makineleriyle tahrip edildiği alanın, Muğla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılmasına karşı Gökova Ekoloji Meclisi bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Akyaka Orman Kampı’nın doğal yapısının tahrip edilmesini durdurmaya davet ediyoruz” denildi.
Muğla’nın Ula ilçesinde Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’ndaki alt bitki örtüsü iş makineleriyle tahrip edilmiş, Gökova Ekoloji Meclisi konuya ilgili açıklama yapmıştı.
Ardından bölgenin Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından 25 Mart’ta açık otopark alanı kilitli parke kaplama yapılması işi için ihaleye çıkarıldığı ortaya çıkmıştı.
Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ve Doğal Sit Alanı içerisinde kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği açıklanmıştı.
İhale için son tekliflerin 11 Nisan saat 10.00’a kadar verileceği belirtilmiş.
İhaleye ilişkin Gökova Ekoloji Meclisi, dün (8 Nisan) “Akyaklılar Muğla Valiliği’ne ve Orman Bölge Müdürlüğüne sesleniyor: Orman Kampı’nda hukuksuz doğa katliamlarını durdurun, ihaleyi iptal edin” başlıklı bir açıklama yayımladı.
Yapılacak olan alanın Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde ve Nitelikli Doğa Koruma Alanı statüsünde olduğu belirtilen açıklamada, “Korunan alanlarda Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’ndan izin alınmaksızın faaliyet yürütülemez” denildi.
Açıklamada, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne sadece 2023 ve 2024 yıllarında yalnızca ağaçların bakımını kapsayan bir faaliyet izni verildiği, 2025 yılındaki faaliyetler için herhangi bir izin verilmediği belirtildi.
Bu durumun da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden verilen dilekçeye Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden verilen yanıtta ortaya koyulduğu dikkat çekildi.

“AKYAKA ORMAN KAMPI YIL BAŞINDAN BERİ ADETA BİR ŞANTİYEYE DÖNÜŞTÜRÜL”
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün Akyaka Orman Kampı’nda ağaçları ve orman alt bitki örtüsünü tahrip ederek geniş bir alan açtığı belirtilen açıklamada, bölgenin betonlaştırılmak istendiği söylendi ve şu ifadelere yer verildi:
“Bu hukuksuz faaliyetle eş zamanlı olarak YİKOB tarafından bir ihale duyurusu medyaya yansımıştır. İhale ilanından anlıyoruz ki tahrip edilen orman alanında 7 bin metrekare büyüklüğünde bir otopark alanı düzenlenmesi planlanmaktadır. Orman İşletmesi’nin tahrip ettiği orman alanı beton kilit taşları ile kaplanmak, betonlaştırılmak istenmektedir.”
Muğla Valiliği’nin ticari kuruluşu olan Muğla Vakfı tarafından işletilen Orman Kampı’nda yürütülen faaliyetin hukuksuz olduğu vurgulanan açıklamada, “Akyaka Orman Kampı yıl başından beri adeta bir şantiyeye dönüştürülmüş, ağaçlar kesiliyor, doğal yapı tahrip ediliyor, yeni karavan, çadır konaklama alanları düzenleniyor, ne koruma hükümleri ne de Orman Kampı’nın Vaziyet Planı umursanıyor” ifadelerine yer verildi.

“TÜM BU HUKUKSUZLUKLARLA İLGİLİ DAVAMIZI DA AÇACAĞIZ”
Savcılığa suç duyurusunda bulundukları belirtilen açıklamada, “Dilekçelerimize yasal süresi içerisinde yanıt verilmediği için en kısa zamanda tüm bu hukuksuzluklarla ilgili davamızı da açacağız. Gökova Ekoloji Meclisi olarak Muğla Valiliği’ni ve Muğla Orman İşletmesi’ni bir kez daha bu hukuksuzluklara son vermeye, Akyaka Orman Kampı’nın doğal yapısının tahrip edilmesini durdurmaya davet ediyoruz” sözleri kullanıldı.
Açıklamada, YİKOB’un gerçekleştirdiği ihalenin hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği belirtilerek, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Akyaka Orman Kampı’nın ekosistemlerini korumakla yükümlü kamu kurumlarının bizzat doğayı tahrip ettiği ifade edildi.
Kurum sorumlularını görevlerini yapmaları için yasal ve meşru tüm girişimlerde bulunmaya devam edecekleri belirtilen açıklamada, “Akyaka Orman Kampı, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin bir parçasıdır, ekolojik değerinin yok edilerek Muğla Vakfı’nın rant bahçesine dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz” denildi.
NE OLMUŞTU?
Akyaka Orman Kampı’nda, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesinin kıyı ve piknik alanını yurttaşların kullanımına kapatacak şeklide şezlonglarla doldurması üzerine yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında eylem yapmıştı.
Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla’ya Hizmet Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül 2023’te, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.
Davanın karar duruşması 22 Mart 2024 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.
Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar vermişti. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylenmişti.