Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki orman alt bitki örtüsünün iş makineleriyle tahrip edilmesine ilişkin Gökova Ekoloji Meclisi basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Muğla Valiliği bizzat kendi şirketi tarafından yürütülen bu hukuksuzluğa artık dur demelidir” denildi.
Gökova Ekoloji Meclisi, Muğla’nın Ula ilçesinde Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’ndaki alt bitki örtüsünün iş makineleriyle tahrip edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.
“Muğla Vakfı ve Orman İşletmesi Akyaka Orman Kampı’nda suç işlemeye devam ediyor!” başlığıyla yayımlanan açıklamada, Muğla Vakfı’nın işlettiği Akyaka Orman Kampı’nda ağaç kesiminin ve bölgenin betonla kaplanmasının ardından hukuksuz faaliyetlere bir yenisinin daha eklendiği vurgulandı.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Orman Kampı’nın mezarlık tarafındaki girişindeki bölgede çok geniş bir alanda orman alt bitki örtüsü iş makineleriyle tahrip edilerek orman ekosistemine çok büyük zarar verilmiştir. Uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki endemik bitki ve hayvanların yaşam alanları yok edilmiştir.”

Söz konusu tahribat hakkında yurttaşların jandarmaya yeni bir suç duyurusunda bulunulduğu bildirilen açıklamada; şubat ayının başından beri bölgede ağaçların kesildiği, orman alt bitki örtüsünün iş makineleriyle yok edilerek betonla kaplandığı ifade edildi. Yapılan tahribat ile yeni konaklama alanları oluşturulduğu belirtildi.

Herkesin yararlanma hakkı olan kıyı alanlarının halka kapatılarak ticari alanlara dönüştürüldüğünün vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde ve Nitelikli Koruma Alanı statüsünde bunulan bir kamusal alanda Kıyı Kanunu’na, İmar Kanunu’na, Çevre Kanunu’na ve Orman Kampı’nın Vaziyet Planı’na aykırı yürütülen bu faaliyetler; yurttaşlar tarafından 16 Şubat’ta Gökova Orman İşletmesi önünde düzenlenen bir basın açıklaması ile protesto edilmiştir.”
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne birçok şikâyet dilekçesi verildiği ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden bu faaliyetler için Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu’ndan izin olup olmadığı konusunda verilen bilgi edinme dilekçesine Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden verilen yanıtta, Gökova Orman İşletmesi sorumluluğundaki bu alanla ilgili yalnızca 2023 ve 2024 yıllarında ağaçların bakımı için izin verildiği, 2025 yılı için verilen izin olmadığı bilgisi verilmiştir.”
Açıklamada; bölgede, şubat ayının başından beri yürütülen tüm faaliyetlerin izinsiz ve yasa dışı olduğu vurgulandı.

“AKYAKA ORMAN KAMPI’NDA SÜRDÜRÜLEN BU HUKUKSUZLUĞA, EKOLOJİK YIKIMA DERHAL SON VERİN”
Gökova Ekoloji Meclisi olarak Muğla Vakfı, Muğla Orman Müdürlüğü ve Muğla Valiliği yetkililerine seslenilen açıklamada, “Akyaka Orman Kampı’nda sürdürülen bu hukuksuzluğa, ekolojik yıkıma derhal son verin” denildi.
Bununla birlikte Orman Kampı’nın Valiliğin bir şirketi olan Muğla Vakfı tarafından işletildiği vurgulanarak “Bu, şirkete yasalara aykırı davranma ayrıcalığı vermez” ifadeleri kullanıldı.

Orman Kampı’ndaki faaliyetlerin yasalara ve Orman Kampı’nın Vaziyet Planı’na uygun yürütülmesinden sorumlu olan Muğla Orman Müdürlüğü’nün gerekeni yaparak yasadışı faaliyetleri durdurması gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Yasaların uygulanmasından sorumlu olan Muğla Valiliği bizzat kendi şirketi tarafından yürütülen bu hukuksuzluğa artık dur demelidir. Kâr hırsı ile tüm canlıların ortak yaşam alanlarını talan ederek sermaye nesnesine dönüştürmek isteyen bu anlayışı bir kez daha protesto ediyoruz.”
Açıklamada, Akyaka Orman Kampı’nda sürdürülen yıkımı durdurmak için her türlü yasal ve meşru yollarla mücadele edileceği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Ula ilçesindeki Akyaka Orman Kampı’nda, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesinin kıyı ve piknik alanını yurttaşların kullanımına kapatacak şeklide şezlonglarla doldurması üzerine yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında eylem yapmıştı.
Eylemin ardından yurttaşlar kamuya ait alanların halkın ücretsiz kullanımına kapatıldığı gerekçesi ile sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Muğla’ya Hizmet Vakfı ise eylemler sırasında şezlongların kırıldığını ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle eylem katılanlar arasından üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Yargılama sürecinde ilk duruşma 27 Eylül 2023’te, ikinci duruşma ise 8 Kasım 2023 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşmişti.
Davanın karar duruşması 22 Mart 2024 tarihinde Muğla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.
Mahkeme heyeti; sanıklar Alp Serdar Denktaş, Türkan Denktaş ve Emine Dayıoğlu’nun beraatine istinaf yolu açık olmak üzere karar vermişti. Kararda savcının mütalaası ile uyumlu olarak, yüklenen suç açısından sanıkların kasıtlı bir eyleminin bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı söylenmişti.