Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan Akyaka Orman Kampı’ndaki yapılaşma çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Yapılan müdahale, ekosistemi geri dönüşü zor bir noktaya sürüklüyor” denildi.
Muğla’nın Ula ilçesinde Akyaka Mahallesi’ndeki “A Tipi Mesire Alanı” olan Akyaka Orman Kampı’ndaki alt bitki örtüsü iş makineleriyle tahrip edilmişti.
Tahrip edilen bölgenin, Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından 25 Mart’ta açık otopark alanı kilitli parke kaplama yapılması işi için ihaleye çıkarıldığı ortaya çıkmıştı.
Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ve Doğal Sit Alanı içerisinde kalan toplam 7 bin metrekare alana, 8 santimetre yüksekliğinde beton parke döşeneceği açıklanmıştı.

“KORUMA STATÜSÜ İHLAL EDİLİYOR”
Konuya ilişkin Gökova Akyaka’yı Sevenler Derneği, “Koruma statüsü ihlal ediliyor. Oysaki Gökova; betonlaşmaya değil, korumaya muhtaç“ başlığıyla açıklama yayımladı.
Açıklamada; Akyaka Orman Kampı’nda gerçekleştirilen yapılaşma çalışmalarının, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Nitelikli Doğal Sit alanı statülerine aykırı olduğu vurgulandı.
İhaleyle başlatılan projenin, doğal ekosistemi tahrip ettiği ve yasal süreçlerin göz ardı edildiğine dikkat çekilen açıklamada, devam eden çalışmaların bölgede yoğun ağaç kesimine, habitat kaybına ve toprak yapısının bozulmasına yol açtığı belirtildi.
Tahrip edilen alanın, Gökova Körfezi’nin florası ve faunası için kritik önem taşıdığı ve Nitelikli Doğal Sit koruma sınırlarının ihlal edildiği öne sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Burası yalnızca yerel halkın değil, nesli tehlikedeki türlerin de yaşam alanı. Yapılan müdahale, ekosistemi geri dönüşü zor bir noktaya sürüklüyor.”

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin, 1988’den beri ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olduğu belirtilen açıklamada; projenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal Sit Alanları Yönetmeliği ile Özel Çevre Koruma Kanunu’na aykırı olduğu vurgulandı.
Ayrıca, proje süresi boyunca Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılması süreci olmadığı için Akyakalı yurttaşlar ve belediyelerle iletişim kurulmamasının da eleştirildiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Akyakalı yurttaşların da desteğiyle hukuki mücadelenin yanı sıra sosyal medya paylaşımlarının yapılacağı ifade edildi.
Bölgede yaşayan yurttaşların ve çevre aktivistlerinin, yetkililerin ivedilikle süreci şeffaf bir şekilde paylaşmasını ve çalışmaların durdurulmasını talep ettikleri belirtildi.
Açıklamada; çevre hukuku uzmanlarının, koruma statüsüne sahip alanlarda yatırım projelerinin ancak nitelikli korunacak doğal sit alanları ve özel çevre koruma alanları kriterleriyle uyumlu olması gerektiğini hatırlattığı ifade edildi.
Aksi durumda, idari ve cezai yaptırımların uygulanacağı konusunda uyarı yapıldığı belirtilen açıklamada, “Akyaka’nın sakinleri ve doğaseverler, turizm ile ekolojik denge arasında hassas bir denge olduğunun altını çiziyor: ‘Gökova; betonlaşmaya değil, korumaya muhtaç’” denildi.