Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deniz eko sisteminin korunması amacıyla Muğla’nın Fethiye ilçesinde mapa şamandıra sistemi yapılacağını duyurdu.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısında yaptığı açıklamada, deniz eko sisteminin ve deniz çayırlarının korunması amacıyla Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesi’nde mapa şamandıra sistemi yapılacağını duyurdu.
Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan Göcek Deniz Koruma alanlarında gerçekleştirilecek mapa şamandıra sistemi hakkında Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Bakanlığımız deniz altı biyoçeşitliliğini, koylarımızın temizliğini ve deniz suyu kalitesini korumak üzere harekete geçiyor. Göcek mapa şamandıra sistemi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi. İnşallah bununla denizlerin ormanları olan deniz çayırlarının korunmasını sağlayacağız.”
Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan deniz koruma alanlarında 2019 yılından beri çalışmalar gerçekleştiren Akdeniz Koruma Derneği’nin (AKD), bölgede deniz çayırlarına yönelik izleme istasyonları bulunuyor. AKD, çalışmalarından elde ettiği sonuçları karar vericilerle paylaşıyor.
Sisteme yönelik açıklama yapan AKD Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, “Geç kaldığımız ama Türkiye için ilk ve örnek olacak bir koruma yöntemi ve yönetimi olacak. Acil olarak aynı projeyi Gökova Körfezi ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma bölgelerinde de geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Ayrıca AKD, 2022 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ‘Ortak Geleceğimiz Denizlerimiz’ misyonuyla düzenlenen ‘Kıyı ve Deniz Ekosistemlerinin Korunması ve Yönetimi Mapa-Şamandıra Uygulama Modelleri Uluslararası Katılımlı Çalıştayı’nda, destekleyici kurumlardan biri olarak yer almıştı.
805 KİLOMETRELİK ALANDA 700 MAPA ŞAMANDIRA KURULACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Koylardaki yat ve teknelerin deniz yaşamına zarar vermelerini ve atıklarını denize bırakmalarını önlemek için pilot bölge ilan ettiğimiz Göcek’te 805 kilometrekarelik alanda yeni mapa ve şamandıralar kuracağız” sözlerine yer verdi.
Özhaseki, Türkiye Çevre Ajansı tarafından Göcek’te kurulacak mapa şamandıra sayısının 700 olarak belirlendiğini aktararak şu ifadeleri dile getirdi:
“Mapa Şamandıra Projesi’ni hem deniz canlılarına hem de kültürel varlıklara zarar verilmemesi için hayata geçiriyoruz. Uygulamayı başarılı bir şekilde hayata geçirdikten sonra Türkiye genelinde yaygınlaştıracağız.”
“2022 YILINDA DALAMAN’DAKİ MAPA ŞAMANDIRA SİSTEMİNE GESİFED KARŞI ÇIKMIŞTI”
Bunların yanı sıra 2022 yılında Muğla’nın Dalaman ilçesindeki Sarsala Koyu, Hamam Koyu Binlik Koyu, Martı Koyu, tekne bağlama amaçlı 127 adet mapa ve 47 adet deniz yüzeyi alanı (şamandıra) sistemi kurulması amacıyla kullanımına izni verilmesine Güney Ege Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) karşı çıkmıştı.
Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanı’nda bulunan koylarda yapılmak istenen sisteme karşı açıklama yapan GESİFED, şu sözlere yer vermişti:
“Bu ihaleler ve gerçekleşecek benzer ihalelerde şartnameler, fiili, iktisadi ve hukuki detaylar incelendiğinde büyük tehlikeler barındırdığını tespit etmek ve ifade etmek GESİFED olarak görev tanımımız gereğidir.”
Ayrıca GESİFED, sistemde tespit ettikleri zararlar hakkında şu ifadelere yer vermişti:
• Bahse konu bölgeler 1. ve 3. derece doğal sit alanı kapsamındadır.
• Uygulama, deniz üstünde otopark işletmeciliği şeklinde bir müessese oluşumuna imkan tanımaktadır.
• Halkın kullanımına ait olan deniz ve kıyılara, asıl sahibi olan vatandaşlarımız özgürce giremeyeceklerdir.
• Ülkemizin en katma değerli turizm ürünlerinden olan mavi yolculuk turizminin en önemli bölgelerinden olan koyları guletlerimizin kullanımına kapatmakta, koyların kullanımını randevulu ve ücretli hale getirmektedir. Bu durum mavi yolculuk faaliyetlerinin doğasına ve çalışma sistemine aykırı, teknik olarak uygulanamaz sorunlar içermektedir. Bu sektör bölge halkından oluşan binlerce çalışanı, ürettiği katma değer, yarattığı döviz girdisi ve temiz turizm özellikleriyle fazlasıyla özen gösterilmesi gereken sektörlerimizdendir. Hali hazırda yaşam alanı her geçen gün daralan mavi yolculuk faaliyetlerimiz açısından yıkıcı darbelerden biri de bu uygulamalar olacaktır.
MAPA ŞAMANDIRA SİSTEMİ NEDİR?
Mapa şamandıra sisteminde, deniz tabanına yerleştirilen tonozlara bağlı olan şamandıralara yatlar ve tekneler bağlanılıyor. Sistemde, kıyı tarafında karaya sabitlenen mapalara, teknelerin bağlı kalmasını sağlayacak yapılar kuruluyor.