Muğla’nın Menteşe ilçesinde hidrojen gazı üreten işletmede meydana gelen patlamada bir işçinin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan soruşturmada iş yeri sahipleri tutuklandı.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nde, hidrojen gazı üretim ve dolum tesisinde dolum yapıldığı sırada 15 Temmuz 2023’te meydana gelen ve bir işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin iş yeri sahiplerinin de içinde olduğu altı kişi gözaltına alındı.
Şüphelilerden dördü Savcılık tarafından serbest bırakıldı. İş yeri sahipleri baba A.B. ile oğlu A.B. ise olay yeri inceleme ve bilirkişi tarafından hazırlanan raporun ardından sevk edildikleri adliye tarafından tutuklandı.
Patlamada ağır yaralanan ve vücudunda üçüncü derece yanıklar oluşan diğer işçi Tuncay Ünal’ın ise yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nde, Sanayi Sitesi Erdal Akbulut Caddesi üzerindeki hidrojen gazı üreten işletmede 15 Temmuz 2023 tarihinde patlama meydana gelmişti.
Çalışanlardan 25 yaşındaki Nur Hayat Karataş ve 53 yaşındaki Tuncay Ünal ağır yaralanmış, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Karataş yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında koordine edilen soruşturmada, jandarma ekiplerinin yaptığı ilk incelemede patlamanın dolum sırasındaki gaz kaçağından kaynaklandığı belirlenmişti.
İŞ CİNAYETİ NEDİR?
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), iş cinayetleri hakkında şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İşyeri ortamı, üretim araçları ve işçileri üretim sürecinde bir araya getiren mekanlardır. Bunun sonucunda ise işçiler açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. İşyerindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal etmenler ile mekanik ve ergonomik etmenler işçilerde çeşitli etkilere yol açmaktadır. İşyerindeki olumsuz çalışma koşullarının etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir.
İş cinayetleri rakamlarının bu kadar yüksek seyrettiği ülkemizde %98’i önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri ve ağır yaralanmalar işverenlerin kar hırsı yüzünden artarak devam ediyor. Hem önlenebilir olması hem de bu kar hırsı yüzünden iş kazaları terimi ülkemizde ‘iş cinayetleri’ olarak adlandırılmaktadır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İSİG Meclisi; bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar.”