Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, fiyat artışları ve depremi gerekçe göstererek domates ihracatına kısıtlama getirmesine FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Kısıtlama kararı, üreticimizi de tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri de ihracatçımızı da mağdur edecektir” dedi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, fiyat artışları ve depremi gerekçe göstererek domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getirmesine tepki gösterdi. FTSO, dün (3 Mart 2023) Fethiye Karaçulha Toptancı Meyve ve Sebze Hali’nde üretici ve ihracatçı oda üyeleriyle birlikte ortak açıklama yaptı.
Kararın acilen yeniden gözden geçirilmesini isteyen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Kısıtlama kararı, üreticimizi de tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri de ihracatçımızı da mağdur edecektir. İhracat taleplerine dönük üretilen ve şu an tırlarda kalan tonlarca domatesin kısa süre içinde iç pazarda tüketilmesi mümkün olmadığından tonlarca domatesin çöpe gitmesine neden olacak bu kararın acilen gözden geçirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Ülke ekonomisini de olumsuz etkileyecek ve dış ülkeler nezdinde olumsuz algıya neden olacak kısıtlama kararının gerekli tedbirler alınmadan verildiğini belirten Çıralı, “Bölgemiz, Fethiye ve Seydikemer Türkiye’nin domates üretiminin başkentidir. Bölgemizde yıllık ortalama 500 bin ton domates üretimi gerçekleştirilmekte ve bu üretimin yaklaşık yüzde 50’si ihraç edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, fiyat artışları ve depremi gerekçe göstererek domates ihracatına 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlama getiren kararı, bölgemizdeki üreticimizi de ihracatçımızı da mağdur etmiştir. Sektörün görüşü alınmadan ve mağduriyete neden olan kısıtlama kararı acilen gözden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
KISITLAMA KARARIYLA 20 BİN TON DOMATES ATIL KALDI
Fethiye ve Seydikemer’de ihracat için üretilen 20 bin tonluk domates üretiminin atıl kalmasına yol açtığını söyleyen Çıralı, “Domates ihracatına yönelik kısıtlama kararından afet bölgesindeki domates üreticileri ile tek ekim yapan üreticilerin de olumsuz etkileneceği dikkate alınmalıdır. Söz konusu uygulamanın sonuçlarının, domates üretimini ve tarımsal ihracatı derinden etkileyeceği, dış ülkeler nezdinde olumsuz algıya neden olacağı da unutulmamalıdır” açıklaması yaptı.
Kısıtlama kararı nedeniyle tonlarca domatesin israf olacağını vurgulayan Çıralı, “Üreticilerimizin öngörmediği ve önceden bilgi verilmeden ya da kademeli azalma gibi tedbirler alınmadan verilen bu kısıtlama kararı; tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri, üreticiyi ve elbette tüm sektör çalışanlarını mağduriyetine neden olacaktır. Üretim ve ihracat dengesi dikkate alınmadan alınan bu karar nedeniyle tonlarca domates israf olacaktır” dedi.
İhracat için paketlenen domateslerin komisyoncunun elinde kaldığını belirten FTSO Meclis Başkan Yardımcısı Bayram Viran, “Bu kararın acilen gözden geçirilmesini istiyoruz. Her komisyoncumuzun depolarında 40’ar 50’şer ton domatesi bulunuyor. Bu karar üreticilerimizi de çok olumsuz etkileyecektir” ifadelerini kullandı.
