Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği (FKDD) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde basın açıklaması yaptı.
Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği (FKDD) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Beşkaza Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya 1960 yılında Dominik’te Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı verilen mücadelede sembol haline gelen ve bizzat diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri için öldürülen Mirabal kardeşlerin direnişi hatırlatılatılarak başlandı ve “Dünya Kadın Hareketi ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma Günü’nde medyanın, mahkemelerin ve devletin tüm organlarının sorumluluklarını yerine getirmesinin gereğini hatırlatıyor, kadın ve LGBTİ+ dayanışmamızın yaygınlaştığını, güçlendiğini bildiriyoruz.” dendi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖZNESİ PATRİYARKADIR“
Açıklamada kadına yönelik şiddetin öznesinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile şişirilmiş erkek zihniyeti patriyarkanın olduğu belirtildi ve “Neredeyse her kadın fiziksel, ekonomik, psikolojik veya cinsel şiddet türlerinden en az birine maruz kalmaktadır. Şiddet bir sosyal sınıfa, bir bölgeye, bir kültüre veya öfke kontrolünü yitirmiş bireylere ait münferit olaylar değildir. Şiddet erkek egemen sistemin kadınlar üzerinde güç, baskı, kontrol aracıdır” ifadeleri kullanıldı.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KADIN VE LGBTİ+ DÜŞMANLIĞIDIR”
Açıklamada kadınların pandemi koşullarında daha da ağır şekilde ezildiği söylendi ve şunlar eklendi: Bir gece tek adam zihniyetinin İstanbul Sözleşmesinin feshine kanunsuz şekilde karar vermesi kadın ve LGBTİ+ düşmanlığının somut örneğidir. İstanbul Sözleşmesinin feshi katilleri, tecavüzcüleri, pedofilleri aklamak, cins kıyımına yol vermek demektir.”
“KADIN KATİLLERİNE İYİ HAL İNDİRİMİ, ÖZ SAVUNMA YAPAN KADINLARA AĞIR CEZALAR”
Yaşam hakkını savunmak için öz savunma gerçekleştiren kadınlara ağır cezalar verilmesine karşılık, kadın cinayeti faillerine iyi hal ve tahrik indirimi yapılmasının eleştirildiği açıklamada, “Biz kadın hareketi olarak haykırıyoruz ki, kocasının arabasının altında ezilen, yaşamak istiyorum derken katledilen, trans olduğu için yakılıp ormana atılan, betona gömülen, samuray kılıcıyla parçalanan kadınların, rütbeli askerler tarafından cinsel saldırıya uğrayan kız çocuklarının, din görevlileri polis memurları tarafından toplu tecavüze uğrayan engelli çocukların maruz kaldıkları hiçbir şiddet, istismar, tecavüz ve cinayetin üstü örtülemeyecektir” dendi.
“HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ“
Kadınlara karşı iş yerlerinde mobbing, hapishanelerde çıplak arama ev içinde emek sömürüsünü, mülteci kadınlara karşı uygulanan kötü muameleleri, LGBTİ+’lara yönelik nefret suçlarının arttığının hatırlatıldığı açıklamada kadınların haklarından vaz geçmediği vurgulandı: “Ezilenlerin kanından beslenen patriyarkal sistemin elinden mücadeleyle, kanla, canla aldığımız hiçbir hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Biz yaşamlarımız, emeğimiz, kimliğimiz için dünyanın neresinde olursak olalım kadın mücadelesini birlikte büyütüyor İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz.”
25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
Mirabal Kardeşler olarak bilinen ve 25 Kasım 1960 yılında öldürülen Patria Mercedes Mirabal Reyes, María Argentina Minerva Mirabal Reyes, Antonia María Teresa Mirabal Reyes Dominik Cumhuriyeti’nde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu. Trujillo diktatörlüğüne karşı Clandestina isimli gizli bir örgüt kuran kardeşler bu dönemde diktatörlük tarafından düşman ilan edildii ve Trujillo bir konuşmasında, “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” dedi.
Bu konuşmadan kısa bir süre sonra ise üç kız kardeş bir trafik kazası sonucu hayatlarını kaybetti. Fakat daha sonra bunun bir kaza olmadığı, öldürülmeden önce Mirabal kardeşlere işkence edildiği ortaya çıktı.
25 Kasım ilk olarak 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Ardından 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildi.