Muğla’nın Fethiye ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, kadınlar erkek şiddetine karşı hayatlarını savunmak ve verdikleri mücadeleyi büyütmek için bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Fethiye Kadın Danışma Dayanışma Derneği (FKDD) basın açıklaması yaptı.
Açıklama öncesinde saat 16:00’da Fethiye Belediyesi Özel Olgun Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan ve hala devem eden protestolara destek olmak için bir etkinlik düzenledi.
FKDD’li kadınlar, üzerinde “Saçlarınızı rüzgarda özgürce savurmanın Iran da suç olduğunu biliyor musunuz” yazan notla tutturdukları tokaları, yumruk selamıyla meydandaki kadınlara dağıttı.
Saat 17:45’te ise basın açıklamasını FKDD adına Avukat Hayel Özenç okudu. Özenç, “Evlerimizden, işyerlerimizden, tarlalarımızdan çıktık, erkek şiddetine karşı, bir kişi daha eksilmemek için, hayatlarımızı savunmak için birbirimizden güç alarak mücadeleyi büyütmek için bir araya geldik. Öfkemizi, isyanımızı, umutlarımızı haykırmak için, geliyoruz” dedi.
25 Kasım’ın tarihine değinen Özenç, Mirabal kardeşlerin diktatörlük tarafından vahşice öldürüldüğünü söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:
Bugün, kadına yönelik şiddetin devlet şiddetiyle nasıl iç içe geçtiğini gösteren ve kadın dayanışmasının şiddetle mücadelede en önemli dayanak olduğunu ifade eden bir gün olarak tüm dünya kadınları sokaklara çıkıyor. Erkek devlet şiddetini yok etmek için kalktık, kalkıştık geliyoruz.
Selvan’ı, Gizem’i, Sevim’i, Semra’yı, Cansu’yu öldüren erkek şiddetine son vermek, erkek adaleti değil gerçek adaleti sağlamak için geliyoruz.
Kadın emeğinin hem devlet hem sermaye hem de erkek eliyle sömürülmesini engellemek için geliyoruz.
Homofobiye, transfobiye, nefret cinayetlerine karşı öfkemizi haykırmak için geliyoruz.
Annelerimizin intikamını almak, babalarımızla barışmak, oğullarımızla bir arada olabilmek için, kızlarımız bizim yaşadıklarımızı yaşamasın, diye ve kendimiz için geliyoruz.
Geçmişte kadın hakları için tüm dünyada ve bu topraklarda mücadele veren, bu uğurda bedeller ödeyen tüm kadınlara selam göndermek için geliyoruz. Bu toprakların ilk feminist örgütlenmesini yaratan Afife Hanım’ları, Ulviye Mevlan’ları, Şukufe Nihal’leri, anmak için geliyoruz. Adı anılmayan ama nice bedellerle yok olan, adı değil ama mirası kalan tüm kadınların üzerimizdeki haklarının bilincindeyiz. Onlara bin selam demek için geliyoruz.
‘İstanbul sözleşmesinden bir gece yarısı çıkan iradeyi tanımıyoruz’ demek için geliyoruz.
Tacizi, tecavüzü meşru kılan uygulamalarınızı, kutsal aile diyerek kadın ve LGBTİ+’ları katleden ikiyüzlü ahlakınızı deşifre etmek için geliyoruz.
Göçmenlere karşı ırkçı söylemleri, düzensiz göç politikalarınızı yok etmek için geliyoruz.
İranlı kadınların saçlarının rüzgarda özgürce dalgalanması için verdikleri mücadeleyi desteklemek için geliyoruz.
Erkek şiddetinin en ağır biçimi olan savaş politikalarına karşı çıkmak için geliyoruz.
Patriyarkayı yıkmak, gökkuşağı renginde feminist bir dünya kurmak için gümbür gümbür geliyoruz.
Yaşasın feminist mücadelemiz.
25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
Mirabal Kardeşler olarak bilinen ve 25 Kasım 1960 yılında öldürülen Patria Mercedes Mirabal Reyes, María Argentina Minerva Mirabal Reyes, Antonia María Teresa Mirabal Reyes Dominik Cumhuriyeti’nde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu. Trujillo diktatörlüğüne karşı Clandestina isimli gizli bir örgüt kuran kardeşler bu dönemde diktatörlük tarafından düşman ilan edildii ve Trujillo bir konuşmasında, “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” dedi.
Bu konuşmadan kısa bir süre sonra ise üç kız kardeş bir trafik kazası sonucu hayatlarını kaybetti. Fakat daha sonra bunun bir kaza olmadığı, öldürülmeden önce Mirabal kardeşlere işkence edildiği ortaya çıktı.
25 Kasım ilk olarak 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Ardından 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildi.