Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi’nin çağrısıyla yurttaşlar bugün (6 Temmuz) Karataş Plajı’nda bir araya geldi. Yapılan basın açıklamasında, Karataş’ın halka ait olduğu vurgusu yapılarak Fethiye Belediyesi’nin kaçak yapıların yıkım kararını uygulaması gerektiği belirtildi.
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda yer alan ve mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan tepe, 2025 yılının Ocak ayından itibaren tahrip edilmiş ve bölgedeki kanalın yönü değiştirilmişti.
Ardından, Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi öncülüğünde yurttaşlar, yapılan ıslah çalışmasına ilişkin sorumlu kurumlar önünde 12 Şubat itibarıyla Fethiye’de bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) binası, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü binası, Fethiye Kaymakamlığı binası, Fethiye Adliyesi ve Fethiye Belediyesi önünde basın açıklamaları düzenlenmişti.
Diğer yandan, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Fethiye Karataş Plajı, yapılan çalışmalar sonucunda tahrip edilmişti.
Söz konusu alandaki çalışmalar, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki oteller için yapılmıştı. Gündem Fethiye yapılan çalışmaları gündeme getirmişti.
Ayrıca çalışmalar kapsamında, imar planlarında park alanı olan bölgeye, imar planlarında herhangi bir değişiklik olmaksızın otele ait bir restoran yapılmıştı.
Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi’nin çağrısıyla yurttaşlar bugün (6 Temmuz) Karataş Plajı’nda piknik yaptı. “Tıpkı eski günlerdeki gibi…” sloganıyla yapılan etkinlikte basın açıklaması da okundu.

“KESİLEN CEZALAR NE DOĞANIN KAYBINI TELAFİ EDEBİLMİŞ NE DE USULSÜZLÜKLERİ DURDURABİLMİŞTİR”
“Karataş Plajı’nda olanları unutmadık, kıyılardan vazgeçmeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasını grup adına Tülay Oymak okudu.
Açıklamada, dere ıslahı yapıldığı gerekçesiyle gerçekleştirilen tahribat şu şekilde aktarıldı:
“Fethiye Karataş Plajı’nda 27 Şubat 2025 tarihinde başlatılan ve ‘dere ıslahı’ adı altında yürütülen faaliyetler, doğal alanları geri dönülmez biçimde tahrip etmiş; kıyı çizgisi değiştirilmiş, koruma altındaki ekosistem zarar görmüş ve kamuya ait kıyı alanları özel kullanıma açılmıştır.”
Süreç içinde suç duyurularının yapıldığı belirtilen açıklamada, ilgili kurumlarca para cezaları uygulandığı hatırlatıldı ve şunlar söylendi: “Kesilen cezalar ne doğanın kaybını telafi edebilmiş ne de usulsüzlükleri durdurabilmiştir.”

“BİZDEN ÖNCE DE BU KIYILARDA VAR OLAN CANLILAR VAR”
Kıyıların yalnızca insanların değil tüm canlıların olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bizler bu kıyının tanığıyız. Bizler bu kıyının kullanıcılarıyız. Ve bizler bu kıyının savunucularıyız. Ve bizler şanslıyız ifade edebiliyoruz. Bir de ifade edemeyen ve bizden önce de bu kıyılarda var olan canlılar var” denildi.
“HALKTAN KOPARILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Karataş Plajı’nın kamuya ait bir kıyı olduğuna dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti:
“Karataş Plajı, yerel halkın nefes aldığı, caretta caretta’ların yuvalandığı, kamuya ait bir doğal bir kıyıdır. Bu plajın betonlaştırılmasına, özel işletmelerin çıkarlarına terk edilmesine, halktan koparılmasına izin vermeyeceğiz.”

Açıklamada, yerel yönetimlerden talepler şu şekilde sıralandı:
“Karataş Plajı’nı halkın temel ihtiyaçlarına uygun, doğayla uyumlu, eşit ve erişilebilir bir kullanım için düzenleyin.
Plaj çevresindeki kamuya ait alanlar da belediye tarafından düzenlenmeli ve halkın kullanımına açılmalıdır.
Ayrıca plaja halkın ulaşım olanakları da hem araçla hem de yaya olarak güvenceli bir şekilde sağlanmalıdır. Hem de hemen şimdi, yani bu yaz sezonunda.
Ayrıca kaplumbağalarının yumurtlama alanları da dikkate alınarak ve korunarak plan dahilinde uygulamaya koyulmalıdır.”

“FETHİYE BELEDİYESİ BU HUKUKSUZLUKLARA DERHAL SON VERMELİDİR”
Kaçak yapıların yıkımı noktasında tek yetkili kurumun Fethiye Belediyesi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Karataş Plajı’ndaki kaçak yapıların yıkımı konusunda tek yetkili kurum Fethiye Belediyesi’dir. Belediye, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeli, denetim mekanizmalarını işletmeli, bu hukuksuzluklara derhal son vermelidir” ifadeleri kullanıldı.
“BU KAMU ARAZİSİ, SERMAYEYE AÇIKÇA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİR”
Yönü değiştirilen derenin eski güzergahının Devlet Su İşleri tarafından kamulaştırıldığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:
“Kamulaştırma amacı dışında kullanılan bu alanlar işgal edilerek otelin plajı, yolu haline getirilmiştir. Kısacası kamuya ait bu alan otel tarafından kullanılmaktadır ama kamuyu oluşturan halk bu alana girememektedir. Bu alanın otel tarafından işgal edilip ticarileştirilmesiyle açık bir kamu zararı oluşmuştur.
Bu kamu arazisi, sermayeye açıkça peşkeş çekilmiş; hiçbir kamu kurumu bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarmamıştır.”

“KIYILAR HEPİMİZİNDİR, KARATAŞ HALKINDIR”
Bununla birlikte açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle verilen soru önergelerine de hala yanıt verilmediği aktarıldı.
Açıklamada son olarak “Biz susmayacağız. Bu memleket sahipsiz değildir. Halk, kendisine ait olanı geri alacaktır. Kıyılar hepimizindir, Karataş halkındır” denildi.

“DOĞAL OLANI BOZUP KENDİ İŞLERİNE GELDİĞİ GİBİ BURAYI ŞEKİLLENDİRDİLER”
Basın açıklaması sonrası Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi’nden Aleyna Çevik, Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulundu.
Daha önce Karataş Plajı’nda özgürce piknik yapıldığı ve denize girildiğini ifade eden Çevik, “Şimdi ise gördüğümüz üzere burada bir sürü otel var” dedi.
Otellerin kıyıları kapattığını, doğayı tahrip ettiğini hatırlatan Çevik, şunları söyledi: “Bu otellerin varlığı yetmezmiş gibi plajları kapatıyorlar, şezlong koyuyorlar ve halkın girişini engelliyorlar. Dere yatağının yönünü değiştirdiler. Buradaki tepeyi yıktılar, yani tamamen doğal olanı bozup kendi işlerine geldiği gibi burayı şekillendirdiler.”
“UMARSIZLIKLA HALKA KAPATMIŞ DURUMDALAR”
Bu süreçte birçok olayın yaşandığını söyleyen Çevik, “Zaten Gündem Fethiye’den de takip edebildiğiniz üzere burada eylemler yapıldı, Kaymakamlığın önünde eylemler yapıldı, Belediye’nin önünde yapıldı, DSİ’nin önünde yapıldı. Bir sürü işlemekte olan süreç var. Buna rağmen hala umarsızlıkla halka kapatmış durumdalar, Karataş’ı” ifadelerini kullandı.
“KIYILAR HALKINDIR VE ASLA SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ”
Karataş’ın halkın hakkı olduğunu ve bunu söylemeye devam edeceklerini vurgulayan Çevik, “Zaman zaman Kıyılar Halkındır İnisiyatifi’nin çağrısıyla buraya gelip, piknik yapıp, yürüyüşler yapıyoruz. Buranın bizim hakkımız olduğunu söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz. Çünkü kıyılar halkındır ve asla sermayeye peşkeş çekilemez” dedi.

“BURADA YAŞAYAN BÜTÜN CANLILARA AİT”
Doğanın sermaye olmadığını ifade eden Çevik, şöyle devam etti: “Bunlar doğanın doğal varoluşları. Hepimize aitler ve sadece insana değil aynı zamanda burada yumurtlayan kaplumbağalara aitler. Burada yaşayan diğer bütün canlılara ait. Burası asla hiçbir sermayenin tekelinde olamaz. Bunu söylemeye sonuna kadar devam edeceğiz.”
OTELLERE CEZALAR KESİLMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından ihbar üzerine 31 Mayıs’ta yapılan denetimlerde; otel işletmesinin kaçak bir bina, soyunma giyinme kabinleri ve cankurtaran kulesi gibi birimlerin inşasına başladığı ve otel önündeki plajdaki peyzaj çalışmalarının da usulsüz yapıldığı tespit edilmişti.
Otel işletmesine, deniz içine yüzer iskelenin yapıldığı ve inşa faaliyetlerinin devam etmesi sebebiyle 3 milyon 343 bin 272 lira idari ceza uygulandığı belirtilmişti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Fethiye Belediye Başkanlığı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DSİ 213. Şube Müdürlüğü’ne kaçak birimlerin yıkılması ve diğer usulsüz inşa faaliyetlerine son verilip doğa tahribatının giderilmesi için yazı gönderildiği ifade edilmişti.
Bakanlık tarafından yapılan denetim kapsamında; hukuka aykırı çalışmaların, bölgenin doğal karakterini olumsuz etkilediği ve ekolojik açıdan ciddi bir kirliliğe sebebiyet verdiğinin belirlenmişti.
Diğer yandan, faaliyetlerin; Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne (ÖÇK) Çevre Düzeni Planı Plan Hükümlerine, mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Deniz Kaplumbağalarının Korunması” başlıklı genelgesine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmişti.
Bunun yanı sıra, mülga ÖÇK Başkanlığı tarafından onaylanan “Fethiye-Çiftlik Uygulama İmar Planı Revizyonuna” da aykırı olduğu ifade edilmişti.
Diğer taraftan, Fethiye’deki Karataş Plajı’ndaki otelde yaptıkları denetimde atık suların arıtılmadan Değirmenboğazı Deresi’ne deşarj edildiğini tespit edilmişti.
Arıtma tesisi bulunmayan otelle ilgili tutanak tutularak, 2782 sayılı Çevre Kanunu kapsamında işlem yapılmıştı. Söz konusu işletmenin Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde kalması nedeniyle para cezası, iki katına çıkarılarak 1 milyon 337 bin 354 TL olarak uygulanmıştı.