Şehrin yaşam kalitesini artıran unsurların başında şehirdeki yeşil alanların miktarı, bunların şehir içerisindeki dağılımı ve yeşil alanların peyzaj düzenlemeleri gelir.
Açık yeşil alanlar kentin fiziki yapısını iyileştirme ve geliştirmede önemli bir yere sahip olduğu kadar, insanlar üzerinde psikolojik açıdan da önemli bir rol üstlenmektedirler. Kamusal yeşil alan olarak bilinen, kentsel yeşil alanlar bir yandan kentlerin kalitesini arttırırken bir yandan da yoğun iş temposundan, kapalı mekânlardan bunalan kent insanlarına daha rahat bir nefes alabilecekleri bir ortam sağlamaktadırlar.
Bu açıdan yeşil alanlar doğadan uzaklaşmış, yeşile hasret kentliyle doğa arasında bir bağ kurmaya yardımcı olurlar. Kentsel yeşil alanlar kent içinde doğanın bir temsilcisi haline gelmiş durumundadır. Ayrıca, kentte yer alan yeşil alanlar, mikro iklimlendirme, gürültü, toz ve ısı adası etkisini azaltma, kentsel yağmur suyu yönetimi gibi etkiler sağlayarak kent sağlığını ve kentsel yaşam kalitesini iyileştirmektedir.
Şehirlerin imar planları hazırlanırken, hazırlanan planın hedef yılındaki oluşacak nüfus hesaplamalarında kişi başı 14 metrekare yeşil alan planlanması, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği gereği kanuni bir zorunluluktur.
“Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” 19’uncu maddesinde; çocuk bahçesi olarak planlanmış alanları, “çocukların oyun ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayan, bitki örtüsü ile çocukların oyun için gerekli araç gereçleri, toplamda 6 metrekareyi geçmeyen büfe ile süs havuzu, pergola ve genel tuvalet dışında başka tesis yapılamayan alanları”;
Park olarak planlanmış alanları,
- a – 1000 metrekare ve üzeri parklarda ahşap veya hafif yapı malzemelerinden yapılmak, kat adedi 1’i, yüksekliği 4,50 metreyi ve açık alanları dâhil taban alanları toplamda yüzde 3’ü, her birinin alanı 15 metrekareyi geçmemek kaydıyla çay bahçesi, büfe, muhtarlık, güvenlik kulübesi
- b – 2500 metrekare üzeri parklarda a maddesinde belirtilenlerle birlikte kamuya ait aile sağlığı merkezi,
- c – 5000 metrekare ve üzeri parklarda b maddesinde belirtilenlerle birlikte parkın işlevini bozmayacak şekilde tek binada olmak kaydıyla trafik güvenliği alınarak kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu ile aile sağlığı merkezi, ilgili bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun yürüyüş ve koşu parkuru,
yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
İmar planlarında park, yeşil alan veya çocuk bahçesi olarak ayrılan alanlarda mevzuatlarda belirtilen yapılar ve düzenlemeler dışında herhangi bir yapılaşma ve faaliyetlerin yapılması veya kiralamaların/tahsislerin verilmesi hukuka uygun değildir.
Ancak Fethiye Belediyesi, ilçede faaliyet gösteren bazı derneklere imar planında park ve yeşil alan olarak ayrılan alanları talep üzerine meclis kararı ile kiralanmakta/tahsis edilmektedir.
Yeşil alanların derneklere kiralanması veya tahsisi yapılırken öncelik olarak diğer derneklere göre daha fazla kamu yararı taşıdığı düşünülen derneklerin faaliyetlerinin artırılması ve çalışmalarının yaygınlaştırılması amacıyla ve topluma faydalı çalışmaların yapıldığı gerekçesi ile haklı olarak pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.
Ancak yeşil alanların derneklere kiralanması/tahsisinde kamu yararı düşünülmüş olsa da kiralama/tahsis sonrasında yeşil alanlar derneklerin özel mülkiyeti gibi kullanılmakta, kendi binalarını yeşil alanlara yapmakta ve böylelikle imar planlarında kişi başına 14 metrekare olarak ayrılmış olan yeşil alanların fonksiyonları amacından uzaklaşmaktadır.
İmar planlarında yeşil alan olarak ayrılan alanların kentlerin kalitesini arttırma, bir yandan da yoğun iş temposundan, kapalı mekânlardan bunalan kent insanlarına daha rahat bir nefes alabilecekleri bir ortam sağlama hedeflerinden uzaklaştırmakta, doğadan uzaklaşmış, yeşile hasret kentliyle doğa arasında bir bağ kurma işlevini yitirmektedir.
Fethiye Kaymakamlığı’ndan alınan bilgi uyarınca Fethiye’de aktif dernek sayısı 171 tanedir.
Fethiye’de astronomik rakamlara ulaşan gayrimenkul ve kira fiyatları nedeniyle sınırlı bütçeleri bulunan ve sıkıntılı dönemler yaşayan derneklerin mekân ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Fethiye Belediyesi’nden yeşil alanların kiralanması veya tahsis talepleri gün geçtikçe daha da artacaktır.
Fethiye’de önümüzdeki günlerde, herhangi bir dernek Fethiye Belediyesi’ne müracaat ederek “Ben de en az Avcılar ve Atıcılar Derneği kadar kamu yararı taşıyorum, bu derneği çocuk parkına konumlandırdınız, ben de böyle bir yer istiyorum” şeklide bir talepte bulunursa Fethiye Belediyesi bu talebi nasıl değerlendirecek? Şimdiden çözüm önerilerinin araştırılması gerekmektedir.
Bu sebeple Fethiye Belediyesi’nin uygun bir alanda ivedilikle “Dernekler Kampüsü” oluşturması ve oluşturacağı bu kampüste dernekleri bir araya getirmesi gerekmektedir.
1969 yılı doğumluyum ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1991 yılı mezunuyum. Evliyim ve bir kızım var. Mezuniyetimden itibaren Türkiye’nin birçok yerinde Şehir ve Bölge Plancısı olarak imar planı yapımı ve danışmanlık hizmetlerinde bulundum ve 2021 yılında emekli olarak aktif planlama çalışmalarını sonlandırdım. 2018-2024 yılları arasında 3 dönem Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Şehir Plancılar Odası Genel Merkez Delegesi olarak görev aldım. Ayrıca Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği üyesi ve dönem başkanlığı ile Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak kamu yararına çalışmalarda bulundum. Doğa yürüyüşleri, seyahat etmek, koşu ve egzersiz yapmak, meyve yetiştiriciliği, kitap okumak gibi hobi ve aktivitelerle yaşam kalitesini artırıcı ve topluma/dünyamıza değer katıcı çalışmalarda bulunmaktayım.