Muğla’nın Fethiye ilçesinde bu yıl 10’uncusu açılan Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı ziyaretçilerini ağırlıyor. Fuar 26 Mart’a kadar devam edecek.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen Agritech Fethiye, Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı açıldı. Marmaris Fuarcılık Organizasyon Şirketi (MARFO) tarafından Çamköy Kapalı Pazar Yeri’nde organize edilen fuara 55 firmanın yanısıra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak katıldı.
Fuar, 26 Mart’ta sona erecek.
SAYLAK: “TARIM GELECEĞİMİZ, GELECEK TARIMDA”
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise tarımsal üretim girdi maliyetlerinin artmasıyla sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın boğuştuğunu söyledi. Saylak, “Üretim girdilerinin artmasından üreticilerimiz ve biz son derece rahatsızız. Gerçekten zor günlerden geçiyoruz ama kimsenin şuna hakkı yok: ‘Çekilin tarladan ekmiyoruz, dikmiyoruz, üretmiyoruz, üretmeye’ demeye hakkı yok. Gelecek bizim. Tarım geleceğimiz, gelecek tarımda. Geleceğimiz olan evlatlarımıza sorumluluğumuz var. Ve bu noktada çalışıyoruz” dedi.
KARACA: “ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca açılışta yaptığı konuşmada, “Bölgemiz her ne kadar turizm bölgesi olarak görülse de yüzde 35’lik dilimi tarım ile ilgilenmektedir. Pandemiden dolayı 2 yıldır turizm ve tarım yaralar aldı. Aldığımız bilgiler doğrultusunda turizm açısından rekor kıracağımız bir sezon olacak. Tarım açısından girdiler çok ciddi artmış durumda. Sürekli zamlar geliyor. Yarın fiyatın ne olacağı belli değil. İhaleler yapıyoruz, ihaleye giren kimse yok. Çünkü fiyatların ne olacağı belli değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün ile tarım ile ilgili adımlar attık, atıyoruz. Kooperatifler aracılığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Coğrafi işaretleri aldık, almaya devam ediyoruz. 180 dönüm arazi üzerinde ekim ve dikimler gerçekleştirerek, Fethiye ekonomisine kazandırıyoruz. Üzüm mamulleri sirke ve şarap fabrikasını Yeşilüzümlü’ye yapacağız. Ülkemizde ayçiçek yağı ile ilgili bile kriz oluştu. Üretime devam edeceğiz” dedi.
GÜRÜN: “YAPILACAK BİR PROGRAMLA ÜRETİP, TÜKETEN VE HATTA FAZLASINI SATAN BİR ÜLKE OLMALIYIZ”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, belediye olarak yerel tohum üretimine destek olduklarını ve bölge çiftçisine ekonomik girdi sağlamak için geliştirdikleri projelerle mücadele ettiklerini söyledi. Gürün yaptığı konuşmada, “Yenilikleri ortaya koyan, çiftçinin araç, gereç ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir fuar. Pazarlayabilmek için de imkân sağlıyor. Son 10 yılda tarıma verilen öncelik biraz geriye gidiyor. Dolayısıyla tarımla uğraşan köylümüz ürettiği malı, daha düşük fiyata veya eşit fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu yürütülebilir bir denge değildir. Mutlaka çiftçimizin girdilerini süspanse edeceğiz veya ürettiği rakamın üstünde satmasını sağlayacağız. İlerleyen yıllarda tarımla ilgili kaotik bir ortam ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz oldukça yüksek. Önümüzdeki yıllarda tedbirler alınmazsa, sıkıntı yaşayabiliriz. Tarım topraklarımız duruyor. Yapılacak bir programla üretip, tüketen ve hatta fazlasını satan bir ülke olmalıyız” dedi.