Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Çalış Plajı’nda, sokakta yaşayan köpeklerin turizmcilerin talebi üzerine Fethiye Belediyesi tarafından toplatılması üzerine hak savunucuları bir araya geldi ve talepte bulunan kurumların isimlerini açıkladı. Açıklamada, toplanan köpeklerin Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde kaybolduğu, Belediye Başkanı Alim Karaca ile görüşme taleplerinin ise sonuçsuz kaldığı öne sürüldü.
Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Çalış Plajı’nda, 26 Nisan’da saat 19.30’da hayvan hakları savunucuları bir araya geldi. Yurttaşlar, Çalış Plajı çevresinde sokakta yaşayan köpeklerin bazı kurumlar ve otel sahiplerinin şikâyeti üzerine Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi tarafından toplatılması üzerine basın açıklaması yaptı ve Çalış Plajı boyunca yürüdü.
Yurttaşlar Bakım Merkezi’ndeki bazı hayvanların akıbetinin bilinmediğini ve kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Ayrıca düzenli olarak ziyarete gittiklerinde gördükleri bazı köpeklerin köpeklerin kaybolduğunu öne sürdü.

Basın açıklamasını Hayvan Hakları Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eda Sheldon okudu. Açıklamada, sokak hayvanlarına öldürülmesini ön gören yasa olarak da bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresinin eklenmesine rağmen hayvan refahının gözetilmediği söylendi.
“ALTI YAŞINDAKİ FATMA’NIN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜNÜN CEZASINI DAHİ SOKAK KÖPEKLERİNE KESTİLER”
Yasa ile öngörülen “Güvenli sokaklar” söyleminin ise sokak hayvanlarına şiddetin önünü açtığı belirtildi.

Açıklamada, Ankara’da 2025 yılının Mart ayında köpek saldırısı nedeniyle öldüğü iddia edilen fakat komşusu olan bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılan ve öldürülen altı yaşındaki Fatma El Muhammed hatırlatıldı ve şunlar söylendi:
“Çocuklarımızı korumak için köpekleri topluyoruz derken, çocuklara tecavüz edenler cezasız bırakılıyor ve bu riyakarlığın arkasında yatan rant düzenini görüyoruz. Altı yaşındaki Fatma’nın şüpheli ölümünün cezasını dahi sokak köpeklerine kestiler. Fatma’nın 50 yaşındaki komşusu tarafından tecavüz edilerek öldürüldüğünü dahi gizlediler. Henüz bir sonuca varılamamış iken liyakatsiz yöneticilerin talimatı ile sosyal medyada, kendi sitelerinde ve haber ajanslarına köpekleri hedef alan haberler yazdırıldı.”

“HAYVANLARI KORUDUĞU İÇİN ÖLDÜRÜLENLERİN TEK SUÇU TEK SUÇU MERHAMETLİ OLMAK”
Hayvanları koruyanların da şiddete maruz bırakıldığına dikkat çekilerek “Bayraklı’da 28 kurşunla katledilen Köşek ailesinin üç ferdi, Ankara’da canice yakılarak öldürülen Nejla Teyze, İzmir Kemalpaşa’da yine kurşunlanarak öldürülen Şevket abi… Bu insanların tek suçu merhametli olmak, yaratılanı kendinden aşağı görmeyip koruyup kollamak.”

“AFLARLA KATİLLERİ VE TECAVÜZCÜLERİ TOPLUM İÇİNE SALIYOR FAKAT SIRF HAVLADI DİYE BİR KÖPEĞİ ÖMÜR BOYU ÖLÜM KAMPI OLAN SÖZDE BARINAKLARA HAPSEDİYORSUNUZ”
Hayvanları şiddete maruz bırakanlar ile çocukları ve kadınları şiddete maruz bırakanların aynı olduğu belirtilen açıklamada, cezasızlık eleştirildi ve şunlar söylendi:
“Ülkedeki cezasızlık politikasından cesaret alanlar her geçen gün artıyor. Bu ülkede çocuklar ve kadınlar ile birlikte hayvanlar da istismar edilip katlediliyor. Güvenli sokaklar diyorsunuz ama torba yasalarla çıkarılan aflar ile katilleri ve tecavüzcüleri toplum içine salıyor, fakat sırf havladı diye bir köpeği ömür boyu ölüm kampı olan sözde barınaklara hapsediyorsunuz.”

“HAYVAN YASASINDA YAPILAN SÖZDE DÜZENLEME İLE KISIRLAŞTIRMALAR NEREDEYSE DURDU”
“160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile kısırlaştırmaların neredeyse durduğu öne sürüldü ve “Birçok il ve ilçede valilikler bile kanuna aykırı bir şekilde derme çatma yerler çevirerek hayvan toplama yarısına girmiştir. Bu alanlarda birbirini parçalayarak ya da birbirine hastalık bulaştırarak ölen hayvanların hesabını kim verecek diye tüm yetkili makamlara soruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“FETHİYE BARINAĞINDA HASTA VE TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN KÖPEKLERİ HER ZİYARET ETTİĞİMİZDE EKSİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”
Açıklamada Fethiye Belediyesi’nin sokak hayvanlarını toplama konusunda kanunlara aykırı şekilde hareket ettiği belirtildi ve şunlar söylendi:
“Yasa 2028 sonuna kadar sure vermişken, barınak şartları yetersiz ve hayvan refahından uzak olmasına rağmen CİMER şikayeti kılıfı uydurularak sokaklardan hatta özel mülklere tecavüz ederek hayvan yasasında görev tamimi olmayan zabıtalar ile birlikte hayvanları toplayan Fethiye Belediyesi, ‘Kanun’u uyguluyoruz’ yalanı adi altında Kanun’u çiğnemektedir.
Belediye Başkanı Alim Karaca ile defalarca kez görüşme talebimiz havada kalmış, ulaşamamakla birlikte sosyal medya üzerinden olup biten tüm olumsuzlukları belirttiğimiz haykırışlarımız da maalesef ya engellenmekte ya da silinmektedir. Yasam hakki savunucuları olarak ülkede yaşanan hak hukuk adalet mücadelesinde hayvanlara da hak hayvanlara da hukuk hayvanlara da adalet diyen bizlerin sesini susturmaya çalışmayın başaramayacaksınız.
Fethiye barınağında hasta ve tedavi edilmesi gereken köpekleri her ziyaret ettiğimizde eksildiğini görüyoruz sorduğumuz zaman başka bölümlere alındığı bilgisi veriliyor görmek istediğimizi ilettiğimizde de izin verilmiyor. Soruyoruz neden? Sosyal medya hesaplarında barınağa giren tedavi edilen kısırlaştırılan sahiplendirilen hayvan sayıları verilirken hayatını kaybeden hayvan sayıları neden verilmiyor?”
“SAHİPSİZ HAYVANA HİZMET VERMESİ GEREKEN BARINAĞIN SAHİPLİ HAYVANLARA HİZMET ETTİĞİNE ŞAHİT OLUYORUZ”
Açıklamada Fethiye Belediyesi’nden Geçici Hayvan Bakım Evi’nde hayatını kaybeden hayvanların da sayılarının paylaşılması talep edildi.

Tedavi edildiği belirtilen hayvanların da yurttaşlara gösterilmesi istendi. Ayrıca barınakta sahipli hayvanlara hizmet edildiği öne sürülerek şunlar söylendi:
“Her barınak ziyaretimizde yasa gereği sahipsiz hayvana hizmet vermesi gereken barınağın sahipli hayvanlara hizmet ettiği, hasta yardıma muhtaç sahipsiz hayvanlara harcanması gereken mesainin ve ilaçların sahipli olan hayvanlara kullanıldığına şahitlik ediyoruz. Tüm bu usulsüzlükleri dile getirdiğimizde üzerimize yürünüyor tehdit ediliyoruz. Belediye barınağınız başıboş mu ve başkanı temsil eden çalışanların tabi caizse eşkiyavari tutumlarına dur diyecek kimse yok mu?”

Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi’ndeki eksikler ise şu şekilde sıralandı ve yurttaşlar taleplerini şu şekilde dile getirdi:
“Açık alanlarda bulunan hayvanlar için yeterli sayıda kulübe bulunmamakla birlikte yıllardır kapalı bir besleme odağı da yapılmadı. Yağmurlu havalarda aç kalan hayvanların sığınacak alanlarının bile olmaması hiçbirinizin vicdanını sızlatmıyor mu? Buradan Fethiye Belediye’sine sesleniyoruz bakımevi şartlarında geçici olarak bile hiçbir düzenleme yapmamakla birlikte henüz yapım aşamasına geçmemiş sözde bakımevine hayvan alımını durdurun. Yasa hayvan refahını göz önünde bulundurmanız gerektiğini söylemesine rağmen yasayı çiğniyorsunuz.”

“İFŞA EDERİZ DİYE UYARDIK, ŞİMDİ İFŞA EDİYORUZ”
Yurttaşlar, 2024 yılının Ekim ayında Çalış Plajı’nda yaptıkları basın açıklamasında, bazı otel sahiplerinin ve turizmcilerin sokakta yaşayan köpeklerin Çalış Plajı’ndan toplatılması konusunda Fethiye Belediyesi’ne talepte bulunduklarını öğrendiklerini dile getirmişlerdi.
Şu açıklamalar yapılmıştı: “Buradan o esnafları uyarıyoruz, ifşa ederiz. Eğer buradan bir sokak köpeği dahi alınırsa hepinizi tek tek ifşa edeceğiz. Siz yokken bu köpekler vardı burada. Bu köpekler buranın mahalle sakini. Buradan Belediyeyi de uyarıyoruz. Her ne kadar katliam yasası çıkmış olsa da genel merkezin talimatı var. Özgür Özel belediyelere ‘kanunu uygulamayacağız’ dedi. Eğer Belediye sırf oy kaygısı üzerine, bu esnaf isteği için buradaki hayvanları alırsa Belediyeyi de sürekli protesto etmeye devam edeceğiz.”
Yapılan açıklamada, Ekim ayındaki bu açıklama hatırlatılarak “Geçtiğimiz Ekim ayında ifşa ederiz diye uyardık. Şimdi ifşa ediyoruz” diyerek şu işletmelerin isimleri sayıldı:
- Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der)
- Güneş Otel
- Rebin Beach Otel
- Motif Restoran
- Çalış Ocakbaşı
- Sunlight Otel

“TURİSTLERİ RAHATSIZ EDEN SOKAK KÖPEKLERİ DEĞİL BU HUZURSUZ, BU GÜVENSİZ ORTAMDIR”
Açıklamada turizmcilere seslenilerek şunlar söylendi:
“Turistleri veyahut müşterilerinizi rahatsız eden sokak köpekleri değil, bu huzursuz, bu güvensiz ortamdır. Ülkemizi hayvan severliği ile benimsemiş olan, dünya basınında bizleri sokaktaki canlarımızla bir arada yaşadığımız için örnek alan milletlerdeki algıyı yok ediyor, ülkemizin turizminin boykot edilmesine sebep oluyorsunuz.
Bu toplama kararları ile birlikte ilk hamle yabancılar tarafından ülkemizin turizminin boykot edilmesi olduğunu unutuyorsunuz. Bu zulme ortak olmanız sizleri ekmeğinizden edecektir, bir kez daha hatırlatıyoruz.
Fethiye’mizi ziyaret eden turistler ve burada yaşayan yaşam hakkı savunucularına, merhametli, vicdanlı olan herkese sesleniyoruz!
Yaşamı birlikte paylaştığımız hayvan dostlarımızın yaşam hakkını ellerinden almaya çalışan sermayenin kölesi olmuş, gözünü para hırsı bürümüş olan, kimseye zararı olmayan yaşlı köpekleri sözde barınak denen ölüm kamplarına hapseden bu işletmeleri sizlerin vicdanına havale ediyoruz.”

Açıklamanın ardından yurttaşlar yürüyüş yaptı ve yürüyüş boyunca “Hak, hukuk, adalet”, “Kurtuluş yok tek başına, ya tüm türler ya hiçbirimiz”, “İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük”, “Barınaklarınız kan kokuyor” sloganları atıldı.