Muğla’nın Fethiye ilçesinde eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Ban’ın kaçma hazırlığı yaptığı öne sürüldü.
T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaşı’nın haberine göre, Borsa İstanbul’da temeli üç yıl öncesine dayanan ve işlem gören bazı sermaye piyasası araçları paylarında manipülatif hareketler gerçekleştirildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nun talimatıyla yürütülen soruşturma kapsamında, daha önce kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban hakkında gözaltı kararı verildi.
Soruşturmaya göre, Matriks isimli yazılım şirketinin hisselerinde 9 Mart ila 7 Eylül 2022 döneminde olağandışı hareketlilik gözlendi ve yapay yükselişlerle küçük yatırımcının zarara uğratıldığı tespit edildi.
Aralarında Ban’ın da olduğu yedi kişi ve bir şirketin, iki yıl boyunca borsada işlem yapması Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) tarafından 24 Temmuz 2024’te yasaklandı.
Ayrıca, SPK tarafından yedi kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Soruşturma kapsamında dün (20 Mayıs) sabah saatlerinde birçok adrese operasyon düzenlendi. Bir kişinin yurt dışında olduğu belirlenirken üç kişi gözaltına alındı.
Ban’ın operasyon yapılacağı yönünde bazı duyumlar aldığı ve Yunanistan’a kaçma hazırlığı yaptığı öne sürüldü.
Bunun üzerine İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul Emniyeti’nin Ankara’yı bilgilendirdiği ve Ban’ın Ankara’daki evinde bulunamadığı ifade edildi.
Hakkında gözaltı kararı olan Ban, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı. Ban’ın soruşturma kapsamında İstanbul’a götürüleceği belirtildi.
Ban’ın abisi Ünal Ban şoförü Ahmet Karakaş hakkında da gözaltı kararı olduğu da ifade ediliyor.
Ankara, Şanlıurfa ve İzmir’de tespit edilen şüpheliler hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “piyasa dolandırıcılığı” suçlamalarıyla gözaltı kararı verildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekiplerinin, şüphelilerin yakalanması için çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
“SPK BU KONUYU ARAŞTIRIRSA BAŞKA HİSSE SENETLERİNDE DE MANİPÜLASYON YAPILDIĞI ORTAYA ÇIKACAKTIR”
Ban ve eski eşi ile çocuklarının da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında “mal varlığını aklama” suçundan açılan davada; Ban’ın eski eşi ve eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun savcılıkta verdiği ifadede de borsadaki manipülasyon olayı yer almıştı.
Taşkesenlioğlu, ifadesinde şüphelilerle birlikte borsada alım satım yapmaya başladıklarını boşanma dilekçesini verdikten sonra öğrendiğini belirtmişti.
Borsadaki Matriks hisse senedini manipüle ettiklerini öğrendiğinin vurgulayan Taşkesenlioğlu, ifadesinde şu ifadeleri kullanmıştı:
“SPK bu konuyu araştırırsa başka hisse senetlerinde de manipülasyon yapıldığı ortaya çıkacaktır. Ünsal’ın bu manipülasyonlardan elde ettiği gelirleri şoförü Ahmet Karakaş ve eski eşi Gülcan Ban, çocukları Ece Gizay Ban, Emre Buğra Ban, Abisi Ünal Ban gibi şahıslar üzerinden aklamaya çalıştığını düşünmekteyim. Yukarıda bahsettiğim otelde bulunan bilgisayarlar incelendiğinde tüm bu işlemler ile ilgili delillerin ortaya çıkacağını düşünüyorum.”