Muğla’nın Fethiye ilçesinde, bir yıldır her hafta haklarını talep etmek için toplanan Fethiye Emekliler Dayanışması, dün (16 Temmuz) yaptığı eylemde iktidarı istifaya davet etti.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Fethiye Emekliler Dayanışması’nın insanca yaşam şartlarının sağlanması ve sosyal haklarının yerine getirilmesi adına başlattığı eylem süreci birinci yılını doldurdu.
Salı günleri Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Beşkaza Meydanı’nda toplanan emekliler, 52’nci eylemini dün gerçekleştirdi.
Eylemde yapılan basın açıklamasını, grup adına Solmaz Tokay okudu.
Eylemlilik sürecinin başlangıcını anlatan Tokay, şunları söyledi:
“Geçen yıl geçinemiyorduk. Başımıza atılan çaylarla, türlü türlü isimler altında verilen sadakalarla dilenci kültürü içinde öğütülmek isteniyorduk. Bir an önce ölmemiz bekleniyordu. Tam bir yıl önce Fethiye’de, bunlara ‘Dur’ dedik, ‘Bu böyle gitmez’ dedik ve direnişin meşalesini yaktık. Yaktığımız emekli direnişi meşalesi, elden ele, şehirden şehre dolaştı.”
Seçimlerde, ‘çantada keklik’ olarak görüldüklerini ifade eden Tokay, emeklilerin oylarının iktidara gitmediğini ifade etti ve “Ama ülkeyi yönetenler seçimlerden gerekli dersi çıkarmadılar” dedi.
“KRİZ’İN FATURASINI HALK DEĞİL SARAY ÖDESİN”
İktidarın emeklileri fakirlikte eşitlediğini belirten Tokay, şöyle devam etti: “Kapitalist çetelere milyon dolar öderlerken, kendi gelirlerini ortalama bir emekli maaşının yüzlerce binlerce misline çıkarmaktan kaçınmazlarken, enflasyonu bahane ederek emeklileri fakirlikte ve muhtaçlıkta eşitlemeyi başardılar. Fakat biz yılmıyoruz, ‘Kriz’in faturasını halk değil saray ödesin’ diyoruz.”
“YÖNETEMEYENLERİ İSTİFAYA DAVET EDEREK HAYKIRIYORUZ: ‘İKTİDAR İSTİFA’”
İktidarı istifaya davet eden Tokay, şu ifadelerle açıklamayı tamamladı:
“Direnişin ateşini körükleyip büyütüyoruz, ‘Yalan merkezi TÜİK kapatılsın’ istiyoruz.
Emeklileri dini yalanlarına alet ederek açıklıkla imtihan etmeye çalışanlarla normalleşmeye ‘Hayır’ diyoruz.
Zulmün meşru gibi gösterilmeye çalışıldığı yerde isyanın insani bir hak olduğu bilinciyle yönetemeyenleri istifaya davet ederek haykırıyoruz: ‘İktidar istifa!’”
“BİAT KÜLTÜRÜNE ALIŞTIRILMAYA ÇALIŞILDIK”
Basın açıklaması sonrası Fethiye Emekliler Dayanışması’ndan Ufuk Saka, Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı.
Saka, 2021’den sonra iktidarın emeklileri gözüne kestirdiğini belirterek, “Aldığımız ücretlerle yaşam şartları eşit gitmemeye başladı. Pahalılığın altında giderek bunalmaya başladık. Yok sayılmaya başladık ve bu bizi çok üzdü. Biat kültürüne alıştırılmaya çalışıldık, yani sadaka kültürüne” dedi.
“BİZİ FAKİRLİKTE EŞİTLEMEYE ÇALIŞIYORLAR”
2010 yılında aldığı maaşın dolar bazında yarıya düştüğünü aktaran Saka, şunları söyledi:
“Bize ulaşımda imkanlar sağlayarak, bize yeşil kart vererek vesaire kandırmaya çalıştılar ama ücretlerimiz reel olarak sürekli düştü. Örneğin benim 2010 aldığım emekli maaşının karşılığı 1070 dolarken şimdi 500 dolarlara düştü. Yani bizi fakirlikte eşitlemeye çalışıyorlar. Oysa bizim talebimiz, ana talebimiz; refahta eşitliğin sağlanabilmesi.”
En düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi hakkında konuşan Saka, yapılan zammı ‘komik’ olarak tanımladı:
“Son zamlar ise gayet komik oldu. Yani en düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkartmak; bugünün koşullarında pazarı bilen, alışveriş yapan insanlar için komik olmaktan başka bir anlam taşımıyor.”
“SEÇİMİN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU ALTINI ÇİZMEK İSTİYORUZ”
Seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen ve iktidarı istifaya davet eden Saka, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Hala sanıyorlar ki; biz emeklerin ağzına bir parmak bal çaldıkları takdirde biz susacağız, alkışlayacağız ve oylarımızı onlara akıtmaya devam edeceğiz. Ama bu böyle artık gitmeyecek. İktidarın ellerini başının arasına alıp düşünmesi lazım. Buna bir son vermesi lazım. Bunun imkansızlığını bildiğimiz için de biz istifaya davet ediyoruz. Biz iktidarı istifaya davet ediyoruz. Seçimin kaçınılmaz olduğunu altını çizmek istiyoruz. Bugünkü şartlarda verilen zam göz boyamaktan başka bir anlam taşımıyor.”
AÇLIK SINIRI 18 BİN 797 TL, YOKSULLUK SINIRI 61 BİN 820 TL
Öte yandan; Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun Haziran 2024 verilerine göre, açlık sınırı 18 bin 797 TL olurken; yoksulluk sınırı ise, 61 bin 820 TL’ye ulaştı.
Bir bekar çalışanın aylık yaşama maliyeti ise, 24 bin 614 TL olarak açıklandı.