Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde, sekiz farklı sanatçının 50’den fazla eserinin yer aldığı “Disleksi Sanat Sergisi” açıldı. Disleksiye sahip bireylerin deneyimlerini, duygularını ve mücadelelerini eserlerine aktaran sanatçılar, Gündem Fethiye’ye konuştu.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde, disleksi (okuma güçlüğü) konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Disleksi Sanat Sergisi” açıldı.
Sergide; disleksiye sahip bireylerin deneyimleri, duyguları ve mücadeleleri resim, heykel, seramik ve fotoğraf gibi çeşitli sanat eserleriyle ifade ediliyor.
Alev Akbaş Sudan, Aida Navidi, Aylin Menekşe, Belgin Altaç, Nazende Yücel, Filiz Yiğitel, Ümit Dilek Aydoğan ve Şebnem Ersoy’un eserlerinin yer aldığı sergi; 13 Temmuz’a kadar açık olacak.

DİSLEKSİ NEDİR?
Türkiye Disleksi Vakfı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; disleksi (Okuma güçlüğü), özel öğrenme güçlüğünün türlerinden biri.
Disleksi, zekâsı normal ya da normal üstü olan bireylerde; okuma, yazma, matematik, kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekânda yönelme alanlarından biri veya birkaçında yetersizliğe yol açan bir güçlük.

“DİSLEKSİYİ, EĞLENCELİ VE SANATSAL BİR ŞEKİLDE ANLATMAYA GAYRET ETTİK”
Disleksi Sanat Sergisi’nin İstanbul’da iki farklı galeride gerçekleştirdikten sonra üçüncüsünün Fethiye’de açıldığını aktaran küratör ve sanatçı Aylin Menekşe, sergi hakkında Gündem Fethiye’ye konuştu.
Serginin başlangıç sürecini anlatan Menekşe, şu ifadeleri kullandı:
“Benim oğlum disleksi. Dolayısıyla ben de yaşadığımız zorluklardan yola çıkarak sanatçı arkadaşlarıma da danışarak dedim ki ‘ne yapabiliriz*’ Birlikte sanatsal yönüyle başlangıç yaptık ve disleksiyi, eğlenceli ve sanatsal bir şekilde anlatmaya gayret ettik.”

Sergide, sekiz farklı sanatçının ve 50’den fazla eserin yer aldığını söyleyen Menekşe, şunları dile getirdi:
“Birbirinden kıymetli, eğitim geçmişi olan, öğretmen olan sanatçılarımızın gerçekleştirdiği bu sergiye, bütün sanatseverleri bekliyoruz.”

“DİSLEKSİ, BİR RAHATSIZLIK OLARAK GÖRÜLÜYOR VE ÇOCUKLAR DA HEMEN FARKINDALIK OLUŞMUYOR”
Serginin amacının disleksiye dikkat çekmek olduğunu aktaran sanatçı Nazende Yücel, disleksi hakkında şunların altını çizdi:
“Disleksi, bir rahatsızlık olarak görülüyor ve çocuklar da hemen farkındalık oluşmuyor. Dolayısıyla çocuklar daha çok dışlanıyorlar ama bu aslında çocuğun bir rahatsızlığı değil, ileri zekası ya da daha üstün bir zekaya sahip olmasından kaynaklanan bir durum.”

Disleksiyi ifade etmekte kendilerinin de zorlandığını vurgulayan Yücel,
“Biz burada arkadaşlarımızla ileri zekalı olan kişilerin olduğunu, özellikle rahatsızlık diye tabir edilen disleksinin, onlarda gerçekleştiğini görüyoruz. Biz de bunlara dikkat çekmek için birbirinden güzel sanatçılarla bir araya gelerek Fethiye gibi özel bir yerde gerçekleştirdik. Çok da ilgi gördü. Bunun için de tüm Fethiyelilere teşekkür ediyoruz.”

Disleksiyle bir bağlantıları olmadığını belirten sanatçı Şebnem Ersoy, arkadaşlarından edindikleri bilgiler ve araştırmak yaptıkları kaynaklarla kendilerini disleksili bir bireyin yerine koyarak eserlerini üretmeye çalıştıklarına dikkat çekti.
Ellerinden geldiğince güzel işler çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Ersoy, sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür etti.

“DİSLEKSİLİ ÇOCUKLARIN YAŞADIKLARINI KENDİ RESİMLERİMDE ANLATMAYA ÇALIŞTIM”
Diğer yandan, Ankara’dan dört kişi geldiklerini dile getiren sanatçı Belgin Altaç, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen sanatçılarla disleksi sanat grubunda yer aldıklarına dikkat çekti.
Altaç, sergide yer alan eserleri hakkında “Kendi eserlerimde ‘farkına varın, ben buradayım, farkımı fark et’ diyerek yola çıktım ve disleksili çocukların yaşadıklarını kendi resimlerimde anlatmaya çalıştım” dedi.

Türkiye’nin birçok ilinde sergi açmaya devam edeceklerini aktaran Altaç, “İnsanlara; disleksinin bir hastalık değil, sadece farklılık olduğunu resimlerimizle yaptığımız eserlerle anlatmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“ÇOK YAŞLI OLUP DA KENDİSİNİN DİSLEKSİ OLDUĞUNU KIRK, ELLİ YAŞINDAN SONRA FARK EDEN KİŞİLER GELDİ”
Fethiye’ye ilk defa geldiğini dile getiren sanatçı Alev Akbaş Sudan, “Her yerin kendine has bir ruhu, güzelliği var” dedi.
Sergiye gelen ziyaretçilerle sohbet ettiklerini dile getiren Sudan, “Çok yaşlı olup da kendisinin disleksi olduğunu kırk, elli yaşından sonra fark eden kişiler geldi ‘ya ben de buymuşum’ dedi” ifadelerini kullandı.

Sudan, son olarak şunları aktardı: “Önderimiz Atatürk’ün dediği gibi ‘Bir çocuğu bile heder etme lüksümüz yok’. Diğer otistikler için de, diğer engeller için de, hepsi için biz sanatçılar varız. Biz de bir şeyler yapalım.”