Atık yönetimi konusunda Türkiye genelinde ilk defa Fethiye’de İkili Atık Toplama Sistemi Projesi kapsamında 250 haneye konteynerler dağıtıldı ve atıkların doğru ayrıştırılması konusunda kullanıcılara geri bildirim gönderen barkod sistemi kuruldu.
Fethiye Belediyesi, atık yönetimi konusunda Türkiye’de genelinde yeni bir proje başlattı. Proje için Göcek Mahallesi pilot bölge olarak seçildi. Proje kapsamında Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri 250 haneye iki adet konteyner temin etti. Atık toplama ekipmanlarının üzerindeki barkodlar sayesinde konteynerler, kullanan kişilere tanımlandı. Kapı kapı dolaşılarak kullanıcılara sistem anlatıldı.
Fethiye Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre atıp toplama sistemi şu şekilde gerçekleşecek: Sıfır atık işleminin sağlıklı bir şeklide yürütülebilmesi ve atıkların birbirine karıştırılmaması için her atık alımında barkodlar okutulacak. Herhangi bir yanlış atığın atılması durumunda, konteynerin tanımlı olduğu yurttaşa uyarı mesajı gitmesi sağlanacak.
HATİCE KABAK: “ÇÖP OLMAKTAN ÇIKTI”
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak proje sayesinde hem çöp toplama sıklığının azaldığını hem de geri dönüştürülebilecek maddenin ayrıştırılabildiğini söyledi.
Kabak, “İkili Atık Toplama Sistemi Projesi kapsamında 35 sokaktan çeşitli hacimlerde toplam 26 çöp konteyneri kaldırıldı. Her gün çöp toplama işlemi yapılan bu bölgeden toplanan ambalaj atığı miktarı ise yok denecek kadar azdı. Bu proje ile bugüne kadar toplam 21.760 Kg ambalaj atığı geri kazanım sürecine dahil edilerek ekonomiye kazandırıldı ve çöp olmaktan çıktı, öte yandan temizlik işlerinin çöp toplamayla ilgili sıklığı azaltıldı. Kısacası çift yönlü fayda sağlandı” dedi.
“HALKIN DESTEĞİ OLMADAN YÜRÜTÜLEMEZDİ”
Kabak, projenin yürütülmesinde, projenin niteliği kadar halkın desteğinin önemli bir etken olduğunu şu şeklide dile getirdi: “Proje her ne kadar Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün fikri olsa da halkın desteği olmadan yürütülemezdi. Alınan yola bakılınca bu bölgedeki vatandaşlarımızın katılımının aktif olduğu rahatlıkla görülebilmekte. Ayrıca bu işi sahada yürüten çalışma arkadaşlarım, teknolojik alt yapının kurulumu ve takibi için program hazırlayan Bilgi İşlem Müdürlüğü, toplama işlemini yapan Kaydem Plastik personelleri, Temizlik İşleri personelleri ve desteğini sürekli aldığımız Göcek Zabıta Birimine teşekkürü bir borç biliyorum.”