Muğla’nın Fethiye ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Haftası etkinliklerimiz kapsamında FKKDD gönüllüsü avukatlar Hayel Özenç ve Okşan Palabıyıkoğlu’nun sunumu ile “6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Kapsamında Haklarımız” başlıklı panel gerçekleşti.
Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği (FKDD) ve Fethiye Belediyesi iş birliği ile dün (23 Kasım), “6284 Sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi Kapsamında Haklarımız” başlıklı panel düzenlendi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Haftası etkinliklerimiz kapsamında düzenlenen panel, saat 16:00’de Fethiye Belediyesi Meclis Salonunda başladı.
FKDD gönüllüsü Avukat Hayel Özenç ve Avukat Okşan Palabıyıkoğlu’nun konuşmacı olduğu panele çok sayıda kadın katıldı.
Kadın hakların tarihsel gelişiminden bahseden Özenç, günümüzde kadınların sahip olduğu hakları elde etmek için geçmişte ne tür mücadeleler verildiğini anlattı. Kadın hakları ve kadına yönelik şiddet ile ilgili tarih anlatımının öznesinin kadınlar olmadığına değinen Özenç, anlatılanın aksine Osmanlı’da da çok ciddi bir kadın hareketinin olduğunu söyledi.
Özenç, bu dönemde bir araya gelen kadınların, kadın hakları konusunda sistematik bir eylem planıyla eğitim, çalışma, ev yaşamı gibi konularda talepleriyle var olduklarını anlattı. 1800’lü yılların başından itibaren kadınların eşit miras, resmi memurlar önünde evliliklerin yapılması, kız çocuklarının eğitim hakkı, seçme ve seçilme hakkı gibi en temel hakları için ne tür mücadelelerin verildiğini açıkladı.
Özenç son olarak kadına yönelik şiddetin kanunlar ile önlenmesi için verilen mücadelenin sonucunda 1998 yılında çıkarılan 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’dan bahsetti.
Ardından konuşan Avukat Okşan Palabıyıkoğlu ise İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ve 6284 Sayılı Kanun’un kapsamını anlattı.
Palabıyıkoğlu sözlerine 4320 ve 6289 sayılı kanunlar ve İstanbul Sözleşmesi’nin kadın hakları mücadelesinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak başladı.
İstanbul Sözleşmesi’nin dört sacayağından bahseden Palabıyıkoğlı, bunların kadına yönelik her türlü şiddeti ve ev içi şiddeti önleme, şiddet mağdurunu karşı koruma, kovuşturma ve cezalandırma ile bütüncül politikalar geliştirme olduğunu söyledi.
Panel, Palabıyıkoğlu’nun sunumunun ardından gerçekleşen soru-cevap bölümü ile sona erdi.