Muğla’nın Fethiye ilçesinde Kent Konseyi Ekoloji Meclisi’nin katılımıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımları’nda 29 farklı türe ait 688 adet kuşun sayımı yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda su kuşlarının envanterine yönelik yapılan ‘Kış Ortası Su Kuşu Sayımları’ dün (21 Ocak) Muğla’nın Fethiye ilçesinde gerçekleştirildi.
Her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen sayımların Fethiye ayağında Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi, Kuş Gözlemci Ali İhsan Emre; Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Başkanı Uzman Biyolog Deren Karasu da katıldı.
688 ADET KUŞUN SAYIMI YAPILDI
Ördek Adası, Çalış Kuş Cenneti ve Akgöl Sulak Alanı’nda gerçekleştirilen sayımlarda, 29 farklı türe ait 688 adet kuşun sayımı yapıldı.
Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi tarafından sayıma ilişkin yapılan açıklamada, sayımın hedefi şu şekilde açıklandı:
“Kış ortası su kuşu sayımları, ülkede sulak alan işleyişini ve kullanım faaliyetlerini izlemeyi, koruma çalışmalarına yön vermeyi, yıllara göre tür sayısı ve popülasyon büyüklüğündeki değişiklikleri takip etmeyi, nesli tehlike altında olan türler için hazırlanacak tür eylem planlarına altlık oluşturmayı, sayım sonuçlarına göre sulak alanlar, su kuşları ve çevre konularında kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlamayı, bireylerde farkındalığı artırmayı ve ülkedeki kuş gözlemcilerine uygulamalı eğitim imkanı sunmayı hedefliyor.”
“FARKINDALIK ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ”
Ayrıca, yerelde farkındalık oluşturmak adına çalışmaların devam ettiği bildirilen açıklamada, “Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi içinde yapılandırdığımız Kuş ve Doğa Gözlem Kulübü üyelerimizle bu çalışmalara katılım sağlıyor ve yerelde konu ile ilgili farkındalık çalışmalarına devam ediyoruz” denildi.
32 KUŞ TÜRÜNÜN AVLANMASINA İZİN VERİLMİŞTİ
Merkez Av Komisyonu’nun (MAK), 2023-2024 av sezonu için Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren listesinde, 69 kuş ve altı memeli için av yasağı getirilirken, 32 kuş ve dört memeli türünün avlanmasına izin vermişti.
“YAŞAM ALANLARI TEHLİKE ALTINDA”
Birgün‘e konuşan Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, Merkez Av Komisyonu’nun listesinde nesli tehlike altında olan türlerin yer aldığını ifade ederek, “Bu av listesindeki türler neye göre belirleniyor, bununla ilgili herhangi bir açıklama yok. İnsanlar bu tür hayvanların popülasyonu arttığı düşüncesiyle hareket ediyor. Üstelik bu hayvanların sayılarının arttığı yönünde çalışma yok. Yaşam alanları tehlike altında. Sulak alanlar tahrip edilmeye başladı, bununla beraber iklim düzensizliği devam ediyor” demişti.