Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki toplamda bin 294,94 hektar yani yaklaşık 12 bin 940 dönüm büyüklüğündeki ormanlık alan maden sahası için ihale edilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından dün (20 Eylül) 125 maden sahasının ihale edileceği Resmi Gazete’de duyuruldu.
Duyurulan alandalar arasında Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir, Muğla’nın Seydikemer ilçesinden ise üç maden ihalesi alanı bulunuyor. İhale edilecek alanların tümü ise orman sahası ve toplam büyüklüğü bin 294,94 hektar, yani 12 bin 940 dönüm büyüklüğünde. Böyle bir büyüklük ise yaklaşık bin 822 futbol sahası büyüklüğünde alana denk geliyor.
Fethiye’de ihale edilecek ilk alan, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Parsel Sorgu Uygulaması’na göre üç parselin ortasındaki ormanlık alanda yer alıyor.
İhale şartnamesine göre bu alanın büyüklüğü 857,34 hektar ve “IV. Grup” madenler için ihale ediliyor.
Buna göre, Fethiye ilçesi sınırlarındaki 1 parsel 152 ada numaralı alan “Maşat Devlet Ormanı 2” olarak sınıflandırılıyor. Diğer iki parsel ise Seydikemer ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Seydikemer Çobanlar Mahallesi 1 parsel 119 ada içindeki alan “Kızlar Serisi Devlet Ormanı” olarak , Zorlar Mahallesi 1 parsel 274 ada içindeki alan “Atlıdere Devlet Ormanı” olarak sınıflandırılıyor.
İhale edilen ve birbirine bitişik olan diğer iki alan ise Seydikemer ilçesi sınırlarında kalıyor. Bu alanlardan ilki Çalıtözü Mahallesi sınırlarında ve (TKGM) Parsel Sorgu Uygulaması’na göre 1 parsel 131 ada sınırları içerisindeki “orman” alanı olarak sınıflandırılıyor.
Hemen yanındaki diğer alan da Çobanlar Mahallesi sınırlarında ve 1 parsel 119 ada içerisinde “Kızlar Serisi Devlet Ormanı” olarak sınıflandırılıyor.
Bu iki alanlardan ilki 286,87 hektar büyüklüğünde, diğeri ise 122,39 hektar büyüklüğünde ve ikisi de “IV. Grup” madenler için ihale ediliyor.
Son alan ise yine Seydikemer sınırlarında içinde Çaltılar Mahallesi’nde yer alıyor. 1 parsel 130 ada içinde ye alan alanın niteliği “Orman” olarak sınıflandırılıyor.
Bu alan ise 28,34 hektar büyüklüğünde ve “II-B Grup” madenler için ihale edilmek isteniyor.
Konuya ilişkin, Resmi Gazetedeki duyuruda, “6592 sayılı Kanun’la Değişik 3213 Sayılı Maden Kanunu’nun 30’uncu maddesi kapsamında 125 adet maden sahası ihale edilmek üzere ilanının Resmî Gazete yayım tarihinden itibaren en az on beş gün süre ile https://www.mapeg.gov.tr/ adresinde ilan edilecektir” ifadeleri yer alıyor.
3213 Sayılı Maden Kanunu’nun 30’uncu maddesinde ise “Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş alanlar ile II. Grup (b) bendi ve IV. Grup madenler dışındaki yeni alanlar ihale yolu ile ruhsatlandırılır” deniyor.
II-B GRUP VE IV. GRUP MADENLER NE ANLAMA GELİYOR?
3213 Sayılı Maden Kanunu 2’nci maddesi madenlerin hangi gruplara göre ruhsatlandırılacağını ortaya koyuyor.
Buna göre II-B grup madenler şunları içeriyor:
“Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar”
IV. Grup madenler ise a,b,c olmak üzere şu madenleri içeriyor:
“a) Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit, Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum, Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar, Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri), Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit,
Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit), Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen, Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu, Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).
b) Turba, Linyit, Taşkömürü, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
c) Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.”