Fethiye “2. Etap Sahil Bandı Rekreasyon ve Park Alanı” amaçlı deniz dolgu alanına ait imar planı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından 2004 yılında onaylanmış, akabinde imar planına uygun olarak hazırlanan vaziyet planı Bakanlığın izinleri ile tatbik edilmiş, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından bu alanın “Kullanım İzini” kamu yararı çerçevesinde Fethiye Belediyesi’ne verilmiş idi.
Kullanım İzini verilen 2. Etap Sahil Bandı’na ait onaylı vaziyet planında, 3 adet lokanta (kapalı alanları 56 metrekare ile 125 metrekare arasında değişen), bir adet seyyar tuvalet ve 14 adet çay satış ünitesi (kapalı alanları 6 metrekare ile 27 metrekare arasında değişen) ve bir adet Tören Alanı (Özgecan Anıtı) bulunmaktadır. İzin verilen lokanta ve çay satış ünitelerinin deniz kıyısı bölümünde 8 metre genişliğinde bir imar yolu planlanmış ve yayaların deniz kenarında yürüyüş yapmaları amaçlanmış idi.
Onaylı projeler ve verilen izinler uyarınca, yukarıda bahsedilen yapıların ve kullanım türlerinin dışında 2. Etap Sahil Bandı’nın tamamı açık ve yeşil alanlar, yürüyüş yolları ve parklardan oluşan kamusal kullanıma aittir.
Ancak, zamanla sahil bandındaki lokanta ve çay satış üniteleri kapalı alanları yer yer 300 metrekarelere kadar ulaşan devasa işletmelere dönüşmüş, onaylı projeye aykırı olarak birçok yapı yapılmış, işletmeler izinsiz yapılan yapıların çevresindeki kamusal alanları da işgal etmiş duruma gelmiştir.
Bunlarla da kalınmamış, deniz kıyısındaki 8 metre genişliğindeki imar planında yer alan yaya yürüyüş yolu işletmeler tarafından masalar ve çiçekliklerle çevrelenerek sahiplenilmiş, hatta büyük bölümü de sabitlenmiş yapı elemanlarıyla kapalı mekanlar haline getirilerek işgal edilmiş durumdadır.
2.Etap Sahil Bandı’ndaki tüm yapılar mevzuatlara aykırı olarak yapılmış hem kıyıdaki hem de işletmelerin çevrelerindeki işgal ettiği kamusal alanlara ait yetkili ve sorumlu mercilerce verilmiş bir izin veya kiralama bulunmamakta, kendilerine yakın kamusal alanları mevzuatlara aykırı şekilde inisiyatifleriyle işgal ve ihlallerde bulunmaktadırlar.
Gelinen son noktada 2. Etap Sahil Bandı, “Park ve Rekreasyon Alanı” tanımından çıkmış, bakanlık tarafından Fethiye Belediyesi’ne verilen kullanım iznine aykırı olarak kamu yararı amacından uzaklaşmış ve yoğun olarak ticari işletmelerin faaliyet gösterdiği “Günübirlik Turizm Alanı” kapsamına dönüşmüştür.
Mevcut işletmelerin kapasiteleri, kullanım şekilleri ve yoğunlukları izin verilen ve planlanan kapasitenin çok üzerine çıkmış olduğundan özellikle turizmin yoğun olduğu yaz aylarında açık alanlarda yapılan canlı müzik aktiviteleri nedeniyle oluşan gürültü kirliliği, araçların parklanma zorlukları, restoranların deniz tarafındaki yaya yoluna konulan masalar ve çiçekliklerle çevrilen işgal alanları ve servis elemanlarının koşuşturmacalarının oluşturduğu kargaşa hem bu alan civarında ikamet eden halk için hem de bu alanı kullanmak isteyen insanlar için bir işkenceye dönüşmüştür.
Park ve rekreasyon alanı kapsamındaki 2. Etap Sahil Bandı’nın mevcut kullanımı amacı dışına çıkmış, sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir mekân olmaktan uzaklaşmıştır.
Halk arasında “İmar Barışı” olarak bilinen 3194 sayılı İmar Kanu’nun geçici 16. maddesinde yapılan düzenlemeler 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapıları kapsadığından 2. Etap Sahil Bandı’ndaki mevzuatlara aykırı durumdaki yapılar bu yönetmelik uyarınca Yapı Kayıt Belgeleri’ni beyan usülü olarak almışlardır. Ancak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yayınlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usül ve Esaslar” başlığı altındaki “Yapı Kayıt Belgesi Düzenlenemeyecek Yapılar” hükümleri çerçevesinde yapılan incelemeler sonucunda 2. Etap Sahil Bandı’nda alınmış tüm yapı kayıt belgeleri bakanlık tarafından iptal edilmiş ve bahsedilen tüm yapılar imar barışı kapsamından çıkarılarak “mevzuatlara aykırı olarak yapılmış yapılar” durumuna dönüşmüş durumdadırlar.
Fethiye 2. Etap Sahil Bandı’nın mevcut kullanım şekli, 3621 sayılı Kıyı Kanunu‘nun, “Kıyıların herkese eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetilmesi gerekmektedir” şeklinde belirtilen hükme de aykırılık oluşturmaktadır.
Mevcut durum itibarıyla, Fethiye 2. Etap Sahil Bandı, onaylı durumdaki planlara, yürürlükteki mevzuatlara, verilen kullanım iznine ve kamu yararına aykırı olarak kullanılmakta olup buradaki işletmelerin kamusal alanları verilen izinler dışında kullandığı ve uygulamalar yapıldığı açıkça ortadadır. Fethiye 2. Etap Sahil Bandı’ndaki aykırılıkların tespit edilerek verilen izinler, onaylı projeler ve kamu yararı doğrultusunda mevcut yapılaşmaların yasal hale dönüştürülmesi hususunda yetkili ve sorumlu kurum ve kuruluşların görevlerini tam olarak yapmaları zorunlu hale gelmiş durumdadır.
1969 yılı doğumluyum ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1991 yılı mezunuyum. Evliyim ve bir kızım var. Mezuniyetimden itibaren Türkiye’nin birçok yerinde Şehir ve Bölge Plancısı olarak imar planı yapımı ve danışmanlık hizmetlerinde bulundum ve 2021 yılında emekli olarak aktif planlama çalışmalarını sonlandırdım. 2018-2024 yılları arasında 3 dönem Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Şehir Plancılar Odası Genel Merkez Delegesi olarak görev aldım. Ayrıca Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği üyesi ve dönem başkanlığı ile Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak kamu yararına çalışmalarda bulundum. Doğa yürüyüşleri, seyahat etmek, koşu ve egzersiz yapmak, meyve yetiştiriciliği, kitap okumak gibi hobi ve aktivitelerle yaşam kalitesini artırıcı ve topluma/dünyamıza değer katıcı çalışmalarda bulunmaktayım.