Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi ile Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) iş birliğinde “Fethiye Kumsallarında Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Çalışmaları” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi ile Pamukkale Üniversitesi, Özel Çevre Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi arasında düzenlenen protokol ile kurulan DEKAMER iş birliğinde 25 Ağustos Cuma günü “Fethiye Kumsallarında Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Çalışmaları” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda, DEKAMER Fethiye Bölgesi Koordinatörü Dr. Doğan Sözbilen ve Biyolog Melis Yılmaz tarafından nesli tükenme tehlikesinde olan ve uluslararası sözleşmelerle korunan deniz kaplumbağalarının yaşama ve yuvalama alanlarını korumak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verilirken; DEKAMER’in yaptığı koruma, izleme ve rehabilitasyon çalışmaları da anlatıldı.
Özellikle Fethiye kumsallarındaki sıcaklık değerleri dolayısıyla yuvadan çıkan bireylerin daha çok erkek olduğu ve bu sebeple Fethiye kumsallarının deniz kaplumbalarının neslinin devamı açısından önemli olduğu belirtildi.
BİN YAVRUDAN SADECE BİR TANESİ ERGİN SAFHAYA ULAŞABİLİYOR
Bin yavrudan sadece bir tanesinin ergin safhaya ulaşabildiğini anlatan Biyolog Melis Yılmaz; İnlice, Yanıklar, Karaot, Çalış kumsallarında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen çalışmalarda 100’ün üzerinde yuva tespit ettiklerini, bu yuvalardan sağlıklı bireylerin denize ulaşabilmesi için çevresel faktörlerden etkilenmesini en aza indirmek için gerekli önlemi almak üzere kafes, uyarı levhası koyduklarını, düzenli olarak gönüllüler ile arazi çalışmaları yaptıklarını bildirdi.
Ayrıca Yılmaz, yurttaşların deniz kaplumbağalarına karşı daha duyarlı olmalarını talep etti.
ÇALIŞ’TA IŞIK VE GÜRÜLTÜ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK
Haziran-ağustos ayları arasında geceleri yuvalama için kumsallara çıkan deniz kaplumbağalarının beyaz ışıktan ve gürültüden oldukça rahatsız olduklarını belirten Dr. Doğan Sözbilen, konu ile ilgili elektrik dağıtım şirketi AYDEM ile görüşme yaptıklarını ve özellikle Çalış bölgesinde konuyla ilgili bir çalışma yapılacağını aktardı.
Yaralı deniz kaplumbağalarının DEKAMER’in Ortaca İztuzu Plajı’ndaki merkezinde tedavi altına alındığını bildiren Sözbilen, en çok yaralanma vakalarının sürat teknelerinin pervanelerine çarpma sonucu olduğunu, hasta deniz kaplumbağalarının da çoğunun yabancı isim yutması sonucu (Plastik, metal, pil, poşet torba) hastalandıklarını ifade etti.
YURTTAŞLAR UYARILARDA BULUNULDU
Yurttaşlara yönelik uyarılarda bulunan Sözbilen, özellikle ergin deniz kaplumbağalarının kesinlikle beslenmemesi ve kıyıya yakın yerde aşırı sürat yapılmaması konusunda çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Sözbilen, deniz kaplumbağalarını beslemenin; onların beslenme alanlarını değiştirmesine, insanlara yaklaşmasına ve davranışlarını değiştirmelerine neden olduğunu bildirdi.
Bununla birlikte, Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi tarafından kurulan Kuş ve Doğa Gözlem Kulübü’nün, bu eğitime katılanlar ile deniz kaplumbağaları yuvadan çıkış gözlemi gerçekleştireceği öğrenildi.
YARALANMALARIN YÜZDE 21’İ MİSİNA DOLANMASI SEBEBİYLE GERÇEKLEŞİYOR
DEKAMER’in 2022 faaliyet raporunda aktarılan bilgilere göre; 2022 yılında deniz kaplumbağası yaralanmalarının yüzde 21’i misina dolanması, yüzde 16’sı tekne çarpması, yüzde 10’u ise kasıtlı yaralamalar sebebiyle gerçekleşiyor.
2022 yılında merkeze getirilen 38 deniz kaplumbağasından 20’si yaşamını yitirirken, 11’i denize bırakıldı. Yedi deniz kaplumbağasının ise bakım altında olduğu belirtildi.