Fethiye Kent Konseyi, sokak hayvanlarının toplatılıp barınaklarda bakılması, sokaklara geri bırakılmaması ve öldürülmesine yönelik yasa teklifini protesto etmek amacıyla dün (14 Temmuz) Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 5199 Sayılı Kanun’la ilgili yeni düzenleme kapsamında sokak hayvanlarının toplatılıp barınaklarda bakılmasına ve öldürülmesine yönelik yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunması üzerine Fethiye Kent Konseyi, dün saat 19.00’da, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı.
Fethiye Kent Konseyi’nin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Hayvanları Koruma Kanunu adı altında hazırlanan bu teklif, Çarşamba günü Tarım Komisyonu’nda görüşülecek ve süreç başlayacak. Teklif bu hali ile bir katliam teklifidir. Bizlerle yaşayan toplumun ayrılmaz bir parçası olan sokaktaki canlarımıza sahip çıkmak için bir aradayız! Kabul edilemez teklifi geri çekin demek için bir aradayız”
Mevcut yasanın yükümlülüklerinin yerine getirilmediği için tecrit ve katliam politikalarından medet umulduğu söylenen açıklamada, “İktidarın, kabul edilmez tasarısına hayır demek için bir aradayız! Etik değerlerle, vicdanla ve insanlıkla bağdaşmayan bu teklifi geri çekin demek için bir aradayız” denildi.
Öte yandan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Koruma değil, yok etme üzerine düzenlenen bu teklifi reddetmek için bir aradayız! Örgütlü kötülükle mücadele etmek için bir aradayız! İnsanlık onuruna yakışmayan bu teklifi hemen geri çekin demek için bir aradayız.”
Açıklamada, Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak olan parmak hesabı evet-hayır oylamasına karşı çıktıklarını ve utanç içinde yaşamak istemedikleri ifade edildi.
NEDEN ‘UYUTULDU’ DEĞİL ‘ÖLDÜRÜLDÜ’?
2012 yılında “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” hazırlanarak Meclis’e sunulmuştu. Hayvan hakları savunucuları tarafından konuyla ilgili yayınlanan deklarasyonda “Öldürmenin ‘uyutma’ tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez” denilmişti.
2023’te ise içlerinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Erinç Sağkan ve baro başkanlarının bulunduğu Türkiye’nin farklı şehirlerinden 718 avukat “Hayvanlar için Adalet” metnine imza atmıştı.
Sokakta yaşayan hayvanlar ile ilgili ötenazi ve uyutma adı altında katliam ihtimalinin tartışmaya açılmaya kalkışıldığı söylenen metinde, Avrupa örneği verilerek hayvanları öldürmenin medeniyet kavramı ile denk gösterilmeye çalışıldığı aktarılmıştı.
Ayrıca metinde, ana akım medya tarafından hayvan barınaklarının doğal yaşam alanları gibi gösterilmeye çalışıldığı; öldürmenin ötenazi ve uyutma olarak yumuşatılmaya çalışılmasına engel olunması gerektiği vurgulanmıştı.