Fethiye Kent Konseyi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Beşkaza Meydanı’nda gerçekleştirilen Çocuk Şenliği etkinliklerinde stant açarak, kurulması planlanan “Çocuk Meclisi” için çocuklardan ve iklim gönüllüsü olmak isteyen gençlerden form topladı. Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Birol Keski, etkinlikte Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayarak devam eden ve gelecekteki projeler konusunda bilgi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 102’nci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Fethiye’de saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı ve saat 13.00’da Özgecan Anıtı’ndan Beşkaza Meydanına Kortej yürüyüşü ve Beşkaza Meydanında 13. Çocuk Şenliği etkinlikleriyle devam etti.
Etkinlikler kapsamında Fethiye Kent Konseyi meydanda stant açarak bir yandan konseyin çalışmalarını anlattı diğer yandan kurulması planlanan çocuk meclisi için etkinliğe katılan çocuklar ile konseyde yer alabilmeleri için form doldurdu. Stantta ayrıca Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi çalışmalarına katkı koymak isteyen gençler ile iklim gönüllüsü olmak için form dolduruldu.
FETHİYE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ KURULUYOR
Etkinlikte Gündem Fethiye’nin sorunlarını yanıtlayan Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Birol Keski, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Fethiye’de coşkulu bir şeklide kutlandığını ifade ederek konseyin çocuk meclisi ile ilgili çalışmalarını anlattı: “Fethiye Kent Konseyi Ocak 2022 tarihinde çocuk meclisinin kurulması için karar alıp organizasyonlara başladı. İlk etapta çocuk hakları komisyonunu kurduk meclisin altyapısını oluşturmak için.
Amacımız 5-15 yaş arasındaki çocukların haklarını elde etmesi. Eğitim, sağlık, istismar, şiddet veya herhangi bir mağduriyet durumunda bunların eksikliklerini gidermek, çocukların seslerini duyurabilmeleri amacıyla ilgili makamla ulaştırmalarını sağlamak, sorunlarını tespit etmek ve ilgili yerlere ulaştırmak.
Bu amaçla çalışmalara başladık. Üye kayıtlarını yapıyoruz şu anda. İlk etapta çocuk haklarının neler olduğunu tüm çocuklara öğretmek istiyoruz. Çocuklalar haklarının, sorumluluklarının neler olduğunu bilmelerini istiyoruz. Bu amaçlar ilk etapta Çocuk Hakları Evrensel Bildirisi’nin tüm çocuklara anlatılmasını istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.”
“İKLİM EYLEM PLANI HAZIRLANMASI İÇİN İLGİLİ KURUMLARI DAVET EDEREK GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ ALMAK ÜZERE BİR DAVET METNİ ÇIKARACAĞIZ”
Keski, Çocuk Hakları Çalışma Grubu’nu çalışmalarının yanı sıra İklim Değişikliği Eylem Planı hakkında çalışmalarının olduğunu şu şeklide ifade etti: “Bizim diğer amacımız İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlanmasına altlık teşkil eden verilerin oluşturulmasını temin etmek. Bu amaçla Fethiye Kent Konseyi, Fethiye Belediyesi ile iş birliği içerisinde olacaktır.
Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi bu yönde bir çalışma kararı aldı. İklim Eylem Planı hazırlanması için ilgili bütün kurumları davet ederek onların görüş ve önerilerini almak üzere bir davet metni çıkaracağız.
İlk toplantımız on beş gün önce Fethiye Belediyesi Meclisi Salonu’nda yapılmıştır. Fakat ikinci toplantımız daha detaylı olacaktır. İlkim eylem planının ivedi bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Fethiye Belediyesi 2019 aralık ayında yanlış hatırlamıyorsam iklim elem planının hazırlanmasına yönelik imza koyan Türkiye’nin sayılı belediyelerindendir. Bu planın hazırlanması Fethiye Stratejik Planı’nda da yerini almıştır. Bu amaçla çalışmalarımız devam etmektedir.”
“FETHİYE KÖRFEZİ’Nİ KİRLETEN UNSURLARI TESPİT EDİP KURUMLARA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ BİLDİRDİK”
Fethiye Kent Konseyi’nin geçmiş dönem çalışmalarından da bahseden Keski, “Fethiye Körfez Kirliliği Çalışma Grubu’nu kurduk. Burada Fethiye Körfezi’ni kirleten unsurları tespit edip yaklaşık 20’ye yakın kuruma alınması gereken tedbirler ve yapılaması gereken çalışmalar konusunda bildirilerimizi sunduk ve Fethiye Körfez Kirliliği Raporu’nu hazırladık. Hazırladığımız raporu önceki dönem Fethiye Kaymakamı’na iletip Kaymakam vasıtası ile Muğla Valiliği’ne ilettik. Raporda yer alan hususların büyük bir kısmı yerine getirildi. Biliyorsunuz son yıl körfezde özellikle alg konusunda herhangi bir problem yaşanmadı” dedi.
“ANTİK PEDAL PROJESİ BİN KİLOMETRENİN ÜZERİNDE BİSİKLET GÜZERGAHI İLE ANTİK KENTLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK”
Fethiye ve Seydikemer ilçelerinin bisiklet turizmi için hazırladığı Antik Pedal Projesi’ne değinen Keski proje ile ilgili şunları söyledi: “Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli Antik Pedal Projesi devam ediyor. Fethiye ve Seydikemer belediyeleri ve kaymakamları ile iş birliği halinde hazırlanmış bir projedir. Burada yaklaşık bin kilometrenin üzerinde bir bisiklet güzergahı belirlenmiştir. Bu güzergahlar Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde önemli antik şehirleri birbirine bağlayan güzergahlardır. Yaklaşık 1000 küsur kilometrelik bu güzergahın şu anda haritalama çalışmaları tamamlanmış ve işaretleme çalışmaları devam etmektedir.”
“ENGELSİZ BİR ŞEHİR KURMA HEDEFİNDEYİZ”
Keski, gelecekte ise Fethiye Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nin “Engelsiz Kent” projesinin hayata geçirileceğini ifade etti ve planlanan projelere değindi: “Özellikle Fethiye’de yollarda, kaldırımlarda ya da kamu binalarında engellilerin ulaşabilmelerine engel olan unsurlar tek tek tespit edilerek ilgili birimlere ulaştırılacak.
Engelsiz bir şehir kurma hedefindeyiz. Kamu binaları dışında özellikle alışveriş merkezleri ve özel binalarda da engellilerin ulaşımı hususunda engel olan bütün sorunlar tek tek tespit edilip, alınması gereken bütün tedbirlerin ilgili yerlere ulaşmasını sağlayacağız.”
“ÇOCUKLARDAN MECLİSE KATILIM KONUSUNDA ÇOK CİDDİ İLGİ GÖRDÜK”
Keski, Çocuk Şenliği’nde açtıkları standın ve çocuk meclisinin çocuklar tarafından ilgiyle karşılandığını şu şeklide ifade etti: “Bugün de standımızı açtık. Coşkulu bir şekilde stantta Fethiye Kent Konseyi’nin tanıtımını ve yapmış olduğu çalışmaları ve faaliyetleri anlattık. Onların çocuk meclisinde yer almalarını istedik. Çok da ilgi gördük. Çok ciddi bir şeklide imza koydular. Ayrıca iklim gönüllüsü olmak isteyen gençlerimiz çok konuya hassas davrandılar. Onlar da formları doldurup iklim gönüllüsü olmak için yapılacak çalışmalara katkı koyacaklarını sevinçle belirttiler. Çok teşekkür ediyoruz sizlerin de ilgisi için.”
“MAĞDURİYETE MARUZ BIRAKILAN ÇOCUĞUN NELER YAPABİLECEĞİ KONUSUNDA BİLGİLİ OLMASINI İSTİYORUZ”
Keski, çalışmaları konusunda Fethiye Kaymakamı ve Fethiye Belediye Başkanı’ndan olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi ve amaçlarının hak gaspına maruz bırakılan çocukların hangi kurumlara başvurabilecekleri konusunda bilgilendirmek olduğunu ifade etti: “Biz şunu diliyoruz Fethiye’deki bütün çocuklar özellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklar haklarının ne olduğunu bilsin istiyoruz. Herhangi bir mağduriyete uğradıklarında ne yapmaları gerektiği, hangi kurumlara, nerelere başvurmaları gerektiği bilsinler istiyoruz. Özellikle şiddete, istismara uğramış, eğitim ya da sağlık konularında eksiği olan çocuklarımız nerelere müracaat etmeleri gerektiğini öğrensinler istiyoruz. Kendilerine bu konuda yardım etmek istiyoruz.
Sayın Fethiye Kaymakamı’mızla geçen hafta bu konuda bir toplantı yaptık. Kaymakamımız da konuya çok hassas davrandı. Başta Milli Eğitim Müdürü ve Sosyal Hizmetler Müdürü olmak üzere, ortak bir şekilde koordine olarak çalışmamız için gerekli bütün yardımı yapacağını kaymakamımız iletti. Bu açıdan ve kaymakamımızın gösterdiği hassasiyet açısından çok teşekkür ediyoruz.
Aynı şekilde Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile yaptığımız toplantıda da belediye olarak ellerinden gelen her türlü desteği ve yardımı yapacaklarını ilettiler. Çocuklar bizim her şeyimiz. Çocuklar bizim geleceğimiz.”