Sürdürülebilir denizcilik uygulamalarını geliştirmek adına 2015 yılından bu yana yürütülen “Mavi Dalga Projesi”nin patenti alındı.
Sürdürülebilir denizcilik uygulamalarını geliştirmek adına 2015 yılından bu yana Fethiye Belediyesi, Travel Foundation, Deniz-Temiz Turmepa, Deniz Ticaret Odası ve D-Marin Göcek işbirliği ile yürütülen “Mavi Dalga Projesi”nin Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Marka Tescil Belgesi alındı.
Fethiye Belediyesi adına alınan patent için marka tescil işlemleri Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce gerçekleştirildi ve “Mavi Dalga Projesi” marka sahibi Fethiye Belediyesi oldu.
“DENİZLERİMİZİN KORUNMASI ADINA ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Konu ile ilgili açıklama yapan Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, “Projemizi uzun yıllardır büyük bir özveri ile proje paydaşlarımızla birlikte yürütürken deniz ve çevresinin korunması adına faydalı işler yaptığımızı düşünüyorum. Çıkarılan kitapçıklar, basımı gerçekleşen tüm materyaller bu sektördeki ilk çalışma olma özelliğini taşıdı. Deniz yüzeyi çalışanlarının yanı sıra misafirleri de hedef alan çalışmalarımızda sesli mesajlar, eğitim programları, kurulan atık toplama noktaları, düzenlenen yarışmalar gibi birçok değerli işler ortaya konuldu. Patentin alınması işi ise projenin sahiplendirilmesi adına yapılan bir diğer kıymetli iş oldu. Denizlerimizin ve çevresinin korunması adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“MAVİ DALGA PROJESİ” NEDİR?
Fethiye Deniz Ticaret Odası’nın internet sitesinde “Mavi Dalga Projesi” ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:
“Türkiye’nin Fethiye bölgesi, muhteşem deniz ortamı ile tarım ve kültür mirası bakımından zengin olan doğal güzellikleri ile ünlüdür. Bölgeye gelen turist sayısı ve turizm hareketi kontrol edilmezse bu doğa harikası coğrafyada deniz turizminin sürdürülebilirliği sağlanamayacaktır.
Bu sürdürülebilirliğe katkı sağlamak maksadıyla sektör temsilcilerinin de içinde yer aldığı bir proje ortaklığı kurduk.
Amacımız yerel ekonomik beklentileri ve karlılığı gözetirken, Fethiye ve çevresinin doğal kaynaklarını korumanın yollarını belirlemektir.
Denizcilikteki uygulamaları geliştirmeye ve bu hassas deniz faunasını korumaya çalışıyoruz.
Mavi Dalga Projesi deniz turizm faaliyetleri sırasında denizlerimize verilebilecek zararlar konusunda gerek teknelere gelen turistlerde ve gerekse tekne ve sektör çalışanlarında farkındalık yaratmayı, bilinç düzeyini artırmayı amaçlamaktadır. Projemiz aynı zamanda sürdürülebilirliği sağlayabilen denizcilik uygulama seviyesini artırmayı, böylece daha temiz ve daha cazip bir deniz turizm ürünü yaratılmasını amaç edinmiştir.”
BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI?
Mavi Dalga Projesi ile bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler şu şekilde:
- 2.000 adet “Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları” kitapçığı Türkçe olarak bastırılarak yat ve marina personeline dağıtıldı.
- Tekne gezisine katılan yolculardan proje maliyetlerine katkı sağlamak maksadıyla proje ortaklarından Seyahat Vakfı aracılığı ile 700 Pound bağış toplandı.
- 60.000 adet Fethiye Körfezi Eğitim Haritası bastırılarak teknelerdeki turistlere dağıtıldı.
- Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Alanı Deniz Turizm Haritası hazırlandı.
- 4 adet Kıyı Temizliği Kampanyası düzenlendi.
- Önemli bilgi ve kaynaklara yer verilen internet sayfası İngilizce ve Türkçe olarak yayına girdi.
- Fethiye’de gerçekleştirilen sürdürülebilir denizcilik uygulamalarının ele alındığı atölye çalışmasına 19 tersane çalışanı katıldı.
- Sürdürülebilir denizcilik uygulamalarında 125 yat personeli eğitim aldı.
- 400 turiste farkındalık ve denizcilik uygulamaları konusunda anket uygulandı.
- Seçilen bazı koy ve adalarda geri dönüşüm atık toplama istasyonları kuruldu.
- Çevre duyarlılığı konusunda sesli bilgilendirme anonsları hazırlanarak teknelere dağıtıldı.
- Çevre duyarlılığı konusunda tabela ve afişler hazırlanarak marina ve teknelere dağıtıldı.