Belediye Başkanlığı seçimlerinde, ülke genel seçim süreçlerinden farklı olarak başkan adayının bağlı bulunduğu siyasi partiden daha çok adayın kişisel özellikleri ön plandadır ve seçilmesinde önemli bir kriter oluşturmaktadır. Bu nedenle tüm siyasi partilerin doğru adayı seçmenlere sunması ve seçim kampanyalarında da adayın yeterli ve gerekli niteliklere sahip olduğunun seçmenlere etkili şekilde aktarılabilmesi, yerel seçimlerde başarıya ulaşmada önem arz etmektedir.
Seçim sürecinde seçmenlerle yüz yüze yapılan görüşmeler, iletişimlerin iyi yönde kurulabilmesi, adayın eğitim/öğretim durumu, tecrübesi, dürüstlüğü, liderlik vasfı taşıması, kurumlar arası koordinasyon kurabilmesi, hitabeti, sorunlar karşısındaki tavırları, seçmen üzerinde oluşturduğu imaj, bölgenin insanı olması, yöreyi iyi tanıması ve seçim koordinasyon merkezlerinin etkin şekilde çalışması yerel yönetici adayının seçilebilmesini sağlayabilecek ana kriterleri oluşturmaktadır.
Belediye Başkan adaylarının proje vaatleri tek başına yeterli değildir. Seçim kampanyalarında vadedilen projelerin gerçekleştirilmesinde, sunulan projelerin belediyenin yetki ve sorumluluğuyla örtüşürlüğü, hangi yöntemlerle gerçekleşebileceği, belediyenin bütçesiyle örtüşürlüğü ve yürürlükteki mevzuatlarla örtüşürlüğü irdelenmelidir. Aksi halde, başkan adayı bol keseden proje üfürmekten öteye geçemeyecektir. Ayrıca, geçmiş dönemlerde yapılan ve Belediye Meclisi’nce onaylanarak yürürlüğe girmiş olan belediyenin tüm birimlerinin faaliyetlerinin bütçeleriyle birlikte planlandığı 5 yıllık stratejik planların gerçekleşme oranları, gerçekleşmeyen projelerin gerçekleşememe gerekçeleri ile ayrılan bütçelerin nerelere aktarıldığı gibi konuların irdelenmesi ve bir önceki dönemde gerçekleşemeyen projelerin önümüzdeki yönetim döneminde hangi yöntemlerle yapıbileceğinin yönetime talip olan adaylar tarafından izah edilmesi önem taşımaktadır.
Seçmenin tercihlerini yönlendirdiği düşünülen alışılagelmiş klasik konuların/projelerin abartılı şekilde sunumlarının yapılmasının da artık önemi kalmamıştır. Ayrıca, seçim döneminde asılan dev posterler, el broşürleri, afişler görsel kirlilik ve çevre kirliliği oluşturmakta, abartılmış ses/müzik sistemleriyle donatılmış ve sürekli dolaşım halindeki seçim araçları yüksek sesli yayınlarıyla hem yörede yaşayan insanları rahatsız etmekte hem de yerleşmenin önemli sorunlardan olduğu sürekli dile getirilip her adayın çözmeyi vadettiği trafik sorunlarını daha da artırmaktadır. Ayrıca ekonomik olarak da yüksek maliyet oluşturan bu şekildeki tanıtım yöntemlerinden etkilenerek zihninde belirlemiş olduğu aday hakkındaki fikrini değiştirecek ve farklı adaya yönlenecek seçmen sayısı yok denilecek kadar azdır. Sosyal medya ve dijital imkanlarla yapılacak tanıtım ile yüz yüze yapılacak iletişim ve halk toplantıları/sohbetleri çok daha fazla etkili olabilecektir.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 41. maddesinde “Belediye başkanı, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma planı ve programı ile varsa bölge planına uygun olarak ‘STRATEJİK PLAN’ ve ilgili olduğu yılbaşından önce de ‘YILLIK PERFORMANS PROGRAMI’ hazırlayıp belediye meclisine sunar” hükmü bulunmakta, ayrıca, belediyenin tüm kararlarını almakta yetkili, belediyeyi denetleyecek ve yönlendirecek olan belediye meclis üyelerinin seçiminde de adaletli, konularında uzman/liyakatlı, güvenilir ve tecrübeli olmaları gibi kriterlerin olması seçilecek yönetimin başarıya ulaşmasında zorunlu bir gerekliliktir.
1969 yılı doğumluyum ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1991 yılı mezunuyum. Evliyim ve bir kızım var. Mezuniyetimden itibaren Türkiye’nin birçok yerinde Şehir ve Bölge Plancısı olarak imar planı yapımı ve danışmanlık hizmetlerinde bulundum ve 2021 yılında emekli olarak aktif planlama çalışmalarını sonlandırdım. 2018-2024 yılları arasında 3 dönem Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Şehir Plancılar Odası Genel Merkez Delegesi olarak görev aldım. Ayrıca Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güçbirliği üyesi ve dönem başkanlığı ile Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak kamu yararına çalışmalarda bulundum. Doğa yürüyüşleri, seyahat etmek, koşu ve egzersiz yapmak, meyve yetiştiriciliği, kitap okumak gibi hobi ve aktivitelerle yaşam kalitesini artırıcı ve topluma/dünyamıza değer katıcı çalışmalarda bulunmaktayım.