Eski Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nın (KIYIDA) kurulması amacıyla 17 noktada yapılan basın açıklamalarına Fethiye’den katıldı. Maçoğlu kıyı hareketlerine ilişkin Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulundu.
Haber: Hülya Çetinkaya – Merve Aslantaş
Kıyıların ticarileştirilmesine, Kıyı Kanunu’na aykırı olarak yurttaşların kıyılardan yararlanmasının engellenmesine karşı mücadele eden kıyı hareketleri bugün (18 Mayıs) 17 noktada eş zamanlı basın açıklamasıyla Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nı (KIYIDA) kurdu.
Eylem alanlarından biri olan Muğla’nın Fethiye ilçesindeki yürüyüş ve basın açıklamasına “Komünist Başkan” olarak da bilinen ve Türkiye’de ilk defa Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) önce Tunceli’nin Ovacık ilçesi ardından da Tunceli Belediye Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu da katıldı.
Basın açıklamasının ardında Gündem Fethiye’ye değerlendirmelerde bulunan Maçoğlu, “Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de maalesef kapitalist işgal her alanda, her yerde devam ediyor” dedi.
“İNSANLAR ARTIK NEREDEYSE DENİZE YANAŞAMAZ HALE GELDİ”
Bu bağlamda Türkiye’de yurttaşların kıyılardan ücretsiz şekilde yararlanma hakkını korumak için mücadele eden kıyı hareketlerinin de işgallere karşı mücadelesinin doğal ve yasal olduğunu söyledi.
Kıyı hareketleri mücadelesini, “yurttaşların hakkı olanı geri alma mücadelesi” olarak nitelendiren Maçoğlu, bu karşı çıkışın güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti ve sözlerini şöyle gerekçelendirdi: “Bütün çevre kurumlarının mutlak ama mutlak bu işgallere karşı çıkması lazım çünkü artık öyle bir hal aldı ki insanlar artık neredeyse denize yanaşamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.
Bu durumun doğru olmadığını vurgulayan Maçoğlu, “Her tarafta şezlonglar, her tarafta bir parselasyon, her tarafta insanların gerçekten de alanının işgal edildiği bir hale getirdiler. Bizler bunun doğru olmadığını; kıyıların, ovaların, suların, dağların halkın olduğunu düşünüyoruz. Bütün doğanın, canlıların olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Yerel yönetimlere ilişkin değerlendirmeleri konusunda ise Maçoğlu, yerel yönetimdeki yetkililerin yasalarla ve genelgelerle yetkilerinin ellerinden alınmış olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Ama belki önerilerim olabilir belediye başkanı arkadaşlarımıza, muhtarlara. Bütün yerel yöneticilerin her ne kadar yasal olarak bazı uygulamaları engellemeye çalışılsa da halka ait olanın ve halkın kullanım alanlarına yerel yöneticiler halktan gücünü alarak, buna karşı bir mücadele ve karşı çıkış yapması lazım. Biz biraz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bazen her yasa, her alınan karar doğru değil. Bu doğru olmayan kararlara karşı halkın bütününün eşit bir şekilde faydalanabilecek alanları ve onlar o alanların halka ait olduğunu göstermek adına halkla birlikte mücadele etmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Basın açıklaması yapıldığı yerler şu şekilde:
Akyaka – Akyaka Sahil
Altınoluk-Meydan
Ayvalık-Sarımsaklı Sahili
Ayvalık-Setur Marina
Bodrum-Gümüşlük Halk Plajı
Burgazada-Marta Koyu
Burhaniye-Ören Sahili
Çanakkale-Dardanos Sahili
Dalyan-Kaunos Çay Bahçesi
Datça-Hastane Altı Sahili
Dikili-Nazım Hikmet Parkı Sahili
Fethiye-Çalış Sahili
Heybeliada- Asaf Mevki Kıyı Orman Alanı
İznik- Merkez Sahili
Köyceğiz-Kaymakamlık Önü
Van- Van Kalesi- Van Denizi Aras