Eski Başbakan Bülent Ecevit, vefatının 17’nci yılında anılıyor. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın lideri olarak tanınan Ecevit, 5 Kasım 2006’da hayatını kaybetmişti.
Türk siyasetinin önemli isimlerinden Bülent Ecevit, siyasi kariyerine 1954 yılında CHP’ye katılarak başladı. Yarım asır süren siyasi yaşamında beş kez başbakanlık görevinde bulunan Ecevit, 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nın lideri olarak “Karaoğlan” lakabıyla anıldı.
SİYASİ KARİYERİ
İstanbul doğumlu Ecevit, Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra bir dönem İngiltere’de çalıştı, ardından Türkiye’ye dönerek gazeteciliğe başladı. 1961-1965 yıllarında İsmet İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev aldı ve toplu sözleşme ile grev haklarını yasalaştırarak sosyal demokrasiye katkılar sağladı. 1972’de CHP Genel Başkanı seçilen Ecevit, partide “demokratik sol” kavramını yerleştirerek sosyal demokrat ideolojinin yaygınlaşmasına öncülük etti.
KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI
Bülent Ecevit, 1974 yılında başbakan olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’nı başlattı. Kıbrıs Türklerine yönelik saldırıları durdurmak amacıyla düzenlenen harekât döneminde Ecevit, “Karaoğlan” lakabını aldı. Ecevit, Türkiye’nin Ege’deki haklarını savunma konusunda dikkat çekti.
ASKERİ DARBE VE SONRASI
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Ecevit, askeri yönetime karşı çıkışı nedeniyle üç kez hapis cezasına çarptırıldı. Siyasi yasağı kaldırıldıktan sonra Demokratik Sol Parti’ye (DSP) liderlik eden Ecevit, 1999’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanması sürecinde başbakan olarak görev yaptı.
ECEVİT’İN ÖLÜMÜ
Bülent Ecevit, 18 Mayıs 2006’da geçirdiği beyin kanaması sonrası yoğun bakıma alındı ve 5 Kasım 2006’da 81 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Devlet Mezarlığı’na defnedildi.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından Gündem Fethiye editörlerinin denetiminde yazılmıştır ve yayınlanmıştır.