DİSK‘in kurucu genel başkanı Kemal Türkler, ölüm yıl dönümünde DİSK Bodrum Şubesi önünde anıldı.
Emekli-Sen üyeleri, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucu genel başkanı Kemal Türkler’i 22 Temmuz ölüm yıl dönümünde andı.
Dev Emekli-Sen DİSK Bodrum Şube önünde, saat 18:30’da yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Kemal Türkler’in sendikal dönemi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) çalışmalarıyla da iç içedir. Genel Başkan Yardımcısı Şinasi Kaya ile TİP’in kuruluş sürecinde yer alır. Milletvekilliği teklifi gelir ancak kabul etmez. TİP’ten milletvekilliğine Kemal Lebeoğlu aday gösterilir ve seçilir.
DİSK’in kuruluşunda birlikte hareket ettiği arkadaşlarıyla sendikaları büyütür. Bugün işçilerin sahip olduğu ikramiyeler, maaş artışları, yakacak yardımları ve bayram paraları, Sayın Genel Başkanımızın verdiği mücadelenin ürünüdür. O dönemlerde bu hakların hiçbiri yoktu.”
“O YASA GEÇSEYDİ, İŞÇİLER KAZANIM ELDE EDEMEYECEKTİ.”
1970 yılında, yalnızca Türk-İş’e toplu sözleşme yetkisi tanınmasını öngören yasanın Meclis’e sunulmasıyla 15-16 Haziran işçi eylemlerinin başladığına değinilerek şunlar aktarıldı:
“DİSK’i pasifize edeceklerdi. Kemal Türkler’in çağrısıyla işçiler Beşiktaş’a yürümeye başladı. Köprüler kapatıldı, bir kısmı Kadıköy’de bir kısmı Sirkeci’de kaldı ama yasa geri çekildi. O yasa geçseydi, sermaye sadece Türk-İş’le sözleşme yapacak, işçiler kazanım elde edemeyecekti.”
Açıklamada ayrıca; DİSK’in büyümesiyle birlikte Kemal Türkler’in sendikal mücadelenin dışına itilmeye çalışıldığı, özellikle Genel-İş’in DİSK’e katılmasıyla bu çabaların arttığı ifade edildi.
1980’deki genel kurulda işçilerin büyük çoğunluğunun desteğini almasına rağmen, bir ay sonra Türkler’in yapılan saldırı sonucu hayatını kaybettiği hatırlatıldı. 12 Eylül darbesiyle sendikal yapının dağıtıldığı, binlerce işçinin işsiz kaldığı ve mücadeleye rağmen dayanışmanın zorlaştığı vurgulandı.
Basın açıklaması; “Yaşasın Maden-İş, yaşasın DİSK”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Yaşasın işçi sınıfının birliği” sloganlarıyla sona erdi.
KEMAL TÜRKLER KİMDİR?
Denizli’nin Tavas ilçesinde 1926 yılında doğan Kemal Türkler, küçük yaşta çalışma hayatına atıldı. Kunduracıda ve tekstil atölyelerinde işçilik yaptıktan sonra lise öğrenimini tamamladı ve yedek subay olarak askerlik görevini yerine getirdi.
Bir süre memuriyetin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Öğrenciliği sırasında işçilik yaptı. Kavel Kablo Fabrikası’nda iş yeri temsilciliği üstlendi ve sendikal örgütlenmenin öncüsü oldu.
Maden-İş Sendikası’nda yönetici olarak görev aldı. Türk-İş’in uzlaşmacı çizgisine karşı çıkarak, 1967’de DİSK’in kurucuları arasında yer aldı ve ilk genel başkanı oldu.