Dünya Meteoroloji Örgütü’nde (WMO) iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro Pimpao Silva yaptığı açıklamada, Akdeniz’deki iklim değişikliğinin etkilerine dair uyarılarda bulundu.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nde (WMO) iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro Pimpao Silva, 22 Nisan Uluslararası Toprak Ana Günü dolayısıyla yaşanan küresel iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesi ve Türkiye’ye etkilerine yönelik soruları yanıtladı.
Silva, “Akdeniz’de, hava ve deniz sıcaklıkları, bunların ekstrem değerleri ile özellikle sıcak hava dalgaları, küresel ortalamanın üzerinde artmaya devam edecek gibi görünüyor” dedi.
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, buzulların erimesinin endişe verici boyutlara ulaştığını ve deniz seviyelerinin rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. 1950’den bu yana tarihteki en büyük buzul kaybının 2022-2023 yıllarında yaşandığını hatırlattı. Silva, daha sıcak bir atmosferin bazı bölgelerde yoğun yağışlara neden olabileceğini ancak diğer bölgelerde şiddetli kuraklıkların yaşanabileceğini söyledi.
Akdeniz’deki iklim değişikliğinin daha sık ve şiddetli aşırı hava olaylarına neden olduğunu belirtti. Türkiye’nin de Akdeniz havzasında yer aldığını ve bu bölgedeki iklim koşullarından etkileneceğini vurgulayan Silva, ülkede artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar gibi belirtileri gözlemlediğini ifade etti.
“AVRUPA 1980’DEN BU YANA ISINIYOR”
Avrupa’nın son yıllarda küresel ortalamanın üzerinde ısındığını ve bu eğilimin devam edeceğini vurgulayan Silva, buzul kaybını büyük bir “endişe kaynağı” olarak yorumlarken, “Avrupa Alpleri’nde aşırı erime dönemi yaşandı. Son iki yılda İsviçre’deki buzullar mevcut hacimlerinin yaklaşık yüzde 10’unu kaybetti” dedi.
Silva, “Akdeniz’de, hava ve deniz sıcaklıkları, bunların ekstrem değerleri ile özellikle sıcak hava dalgaları, küresel ortalamanın üzerinde artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu değerlendirmeye yüksek düzeyde güven duyuluyor. Yani bu gerçekleşmesi çok muhtemel bir durum. Isınma senaryolarına bağlı olarak bölgede yağışların yüzde 4 ila 22 azalması muhtemel” dedi.
Yağışlardaki bu azalmaya ilişkin diğer önemli endişe nedeninin ise kuraklık olduğuna değinen Silva, Akdeniz havzasındaki ülkelerde kuraklığın daha da yaygınlaşacağının tahmin edildiğini vurguladı.
Silva, Akdeniz’deki deniz seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükselmesinin öngörüldüğüne işaret ederek, “Akdeniz çevresindeki alçak kıyı bölgelerinde sel risklerinin maliyeti muhtemelen artacaktır” diye konuştu.
Silva, iklim değişikliğinin, nehir akışlarını azaltarak bölgedeki su mevcudiyetini tehdit ettiğine dikkat çekerek, bu durumun bölgedeki hidroelektrik kapasitesinin azalmasına da neden olacağını söyledi.
“TÜRKİYE’DE DE YÜKSEK SICAKLIK KAYITLARA GEÇTİ”
Türkiye’de de bazı yüksek sıcaklık rekorlarına ulaşıldığı bildirildi. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) üyesi olan Türkiye’nin, düzenli olarak iklim raporları sağladığı belirtildi. WMO yetkilisi Silva, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılında ülke genelinde meydana gelen şiddetli yağışlar, fırtınalar, aşırı sıcaklar ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi ekstrem olayları rapor ettiğini vurguladı.
İklim değişikliğinin bölgede can kayıplarına, altyapı hasarlarına ve ekonomik şoklara yol açtığını ifade eden Silva, “Akdeniz bölgesi iklim değişikliğinin en sıcak noktalarından biridir. Bu durum, Türkiye gibi bu bölgenin bir parçası olan ülkeler için endişe vericidir” ifadelerine yer verdi.
Akdeniz havzası ülkeleri dışında dünya genelinde iklim değişikliği yaşandığını vurgulayan Silva, ısınan iklim altında ekstrem olayların arttığını ve şiddetlendiğini belirtti.
İklim değişikliğinin dünya genelinde can kayıplarına, altyapı hasarlarına ve ekonomik sarsıntılara neden olduğunu da söyledi.
Son olarak Silva, Türkiye’nin de bu iklim değişikliğiyle başa çıkmak için tedbirler alması gerektiğini vurgulayarak, Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğinin en çok hissedildiği bölgelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.