3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi Raporu yayımlandı. Rapora göre, Türkiye “çok vahim” kategorisinde yer aldı.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporuna göre, Türkiye 180 ülke arasında basın özgürlüğü konusunda 158’inci sırada bulundu.
Geçen yıl 165’inci sırada olan Türkiye’nin sıralamadaki yedi basamaklık yükselişi, medya özgürlüğü açısından raporda olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmedi. Türkiye’nin medya özgürlüğü durumu hala “çok vahim” kategorisinde yer aldı.
Türkiye’nin sıralamadaki bu yükselişinin, özellikle Hindistan, Azerbaycan, Rusya, Belarus ve Bangladeş gibi ülkelerin politik ve güvenlik göstergelerinde yaşadığı kayıpların etkisiyle gerçekleştiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye’de seçim sürecinde kamu yayıncılığının tarafsız olmayışı, birçok gazetecinin tutuklanması ve cezasızlık gibi faktörlerin medya özgürlüğünü olumsuz etkilediği vurgulandı.
Raporda 6 Şubat depremlerinin ardından gazetecilere yönelik “dezenformasyon” iddialarıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmalar da Türkiye’deki yasal sorunları gösterdiği belirtildi. Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve partisinin tekrar seçilmesinin endişe verici olduğu ifade edildi.
2002’DEN GERİYE GİTTİ
Türkiye’nin hala gazetecileri tutuklamaya devam ettiği, online sansür ve yargı kontrolüyle medyayı zayıflatmaya devam ettiği belirtildi. Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya (EECA) bölgesinde siyasi göstergeler bakımından ciddi bir gerileme yaşadığı da vurgulandı.
Türkiye’nin genel skoru, 2023’te 100 üzerinden 33,97 puan alırken, 2024’te 31,6 puanla (2,37 puanlık bir kayıpla) gerilediği belirtildi.
Son olarak, Türkiye’nin basın özgürlüğü endeksindeki tarihsel performansı da ele alındı. Türkiye, 2002’de 99’uncu sırada yer alırken, zaman içinde düşüş yaşayarak 2020’de 154, 2021’de 153 ve geçen yıl 165’inci sıraya gerilemişti.