Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Karataş Plajı’nda yer alan ve eski AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in otelinin önündeki tepe iş makineleriyle yok edilerek derenin yönü değiştirilmişti. DSİ tabelaları asılarak yapılan çalışmalara ilişkin DSİ tarafından verilen CİMER yanıtında “Söz konusu inşaatın idaremizle ilgisi bulunmadığından DSİ logolu levhaların kaldırılmasına yönelik gerekli uyarılar yapılmıştır” denildi.
Haber: Burak Necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda yer alan ve mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan tepe, 2025 yılının Ocak ayında iş makineleriyle yok edilmişti. Söz konusu alan, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki Liberty Fabay otelinin önünde yer almıştı.
Yapılan çalışmanın, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hazırlanan Değirmenboğazı Deresi Islah Projesi kapsamında gerçekleştirildiği öne sürülmüş, çalışmaların yapıldığı bölgeye DSİ tabelaları asılmıştı. Öte yandan imar planına aykırı bir şekilde kanalın yönü değiştirilmiş ve bu süreçte deniz kaplumbağalarının üreme alanı olarak işaretlenen bölgeler de tahrip edilmişti.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Gündem Fethiye’den Hülya Çetinkaya’nın sorusu üzerine, “Burası Özel Çevre Koruma bölgesidir. Buradaki bütün planlama çalışmaları Tabiat Parkları Koruma Kurulu tarafından yapılır. Buradaki kanalın güzergahını değiştiren, ıslah çalışmasını yapan Devlet Su İşleri’dir. Devletin yaptığı bir iştir” ifadelerini kullanmıştı.
Karaca, Belediye olarak bölgenin kendi yetki ve sorumluluklarında olmadığını belirtmişti.
Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi’nden Mehmet Sert, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) yoluyla Karataş Plajı’ndaki çalışmaları DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne sordu.
DSİ tarafından verilen yanıtta; “Muğla ili, Fethiye ilçesi, Kargı Mahallesi’nde bulunan Değirmenboğazı Deresi’ne ait istikşaf raporu ve kati projeler Kurumumuzca önceki yıllarda hazırlanmıştır. Söz konusu derenin memba tarafında kamulaştırma problemleri bulunması sebebiyle kurumumuzca bütüncül bir yaklaşımla ıslah çalışmaları çalışmaları yürütülmek istendiğinden yapım aşamasına geçilememiştir” denildi.
“HİDROLİK AÇIDAN İDARE’MİZCE UYGUN BULUNMUŞTUR”
Bölgede yapılan çalışmanın hidrolik açıdan DSİ tarafından uygun bulunduğu belirtilen yanıtta şu ifadelere yer verildi:
“Değirmenboğazı Deresi’nin ıslahına yönelik Yiğit Beton Hafriyat Otomotiv İnşaat Nak. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti ve bölge sakinlerinin söz konusu bölgedeki taşkınların önüne geçebilmek için ıslahın Km: 0+000 ile 0+550 arasındaki kısmın kendilerince yapılmasına izin verilmesi talebi Orman ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu vb. kurumlardan tüm izinlerin talep sahibi tarafından alınması şartıyla ve belirlenen kesitin dere mansabında uygulanması koşuluyla hidrolik açıdan İdare’mizce uygun bulunmuştur.”
“DSİ LOGOLU LEVHALARIN KALDIRILMASINA YÖNELİK GEREKLİ UYARILAR YAPILMIŞTIR”
Bölgede DSİ tabelalarıyla birlikte çalışmaların yapılması ile ilgili olarak yanıtta şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu inşaatın İdare’mizle ilgisi bulunmadığından DSİ logolu levhaların kaldırılmasına yönelik gerekli uyarılar yapılmıştır.”

“YEREL YÖNETİMLERİN, HALKIN YARARINA UYGULAMALAR İÇERİSİNDE OLMASINI BEKLEMEK EN TABİİ HAKKIMIZ”
DSİ tarafından verilen yanıtı Gündem Fethiye’ye değerlendiren Mehmet Sert, Türkiye’de kıyı şeridi en uzun olan ilin Muğla olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Sermaye, iktidarın da desteğini arkasına alarak bu kıyıları, yıkım ve talanla vatandaşlara kapatıp kendi yandaşlarına ve rant uğruna peşkeş çekmeye devam ediyor. Bu noktada oylarımızla seçtiğimiz yerel yönetimlerin, halkın yararına uygulamalar içerisinde olmasını beklemek en tabii hakkımız.”
Muğla’da yerel yönetimlerin halkın yararına uygulamaları olduğunu ve Fethiye Belediyesi’nden de aynı tutumu beklediklerini ifade eden Sert, şöyle devam etti:
“Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkanı’nın çevre politikaları konusunda yapmış olduğu açıklamalar ve uygulamaları takdirle takip ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde yaşadığımız Marmaris’teki Sinpaş olayı, sonrasında Akyaka’daki maden iskelesinin Ula Belediyesi tarafından yıkılması gibi olaylarda, yerel yönetimlerin halkın yararına uygulamaları olduğunu görüyoruz. Benzer şekilde oylarımızla yetki verdiğimiz Fethiye Belediyesi’nden de bu tip uygulamalarda bulunmasını talep ediyoruz.”
“LAUBALİ BİR TAVIRLA CEVAP VERİLDİ”
DSİ tarafından sorularına laubali bir yanıt geldiğini vurgulayan Sert, şunları söyledi: “En son yaşadığımız örnekteki Karataş olayında, bütün mevzuatı inceleyerek ilgili bütün kurumlara, yetkili ve sorumlu olan bütün kurumlara burada yapılan işlerin kanunsuz ve hukuksuz olduğu ile ilgili taleplerimizi bildirdik. Bizim dışarıdan insanlar olarak yaptığımız bu incelemelere karşın Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden başvurumuza laubali bir tavırla cevap verildi. Bizim sorumuzla alakası olmayan, bu iş bizim bilgimiz dahilinde yapılmadı şeklinde bir cevap verildi.”
“CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SUÇ DUYURUSUYLA BİLDİRECEĞİZ”
Kurumların olayı geçiştirmeye çalıştığını belirten Sert, “Özellikle yerel yönetimlerden yaptığımız faaliyetlerde destek talep ediyoruz çünkü biz oylarımızla halkın yararına birtakım işler yapmaları için kendilerine yetki verdik. Konuyla ilgili yapılan kanunsuzlukları pazartesi günü Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusuyla bildireceğiz” dedi.