Doğa Dostu Derneği tarafından gerçekleştirilen atık yağ toplama kampanyası ile sokak hayvanlarına mama desteği sağlanırken, yaralı sokak hayvanlarının da tedavisi yapılıyor. Kampanya ile ilgili Gündem Fethiye’ye konuşan Doğa Dostu Derneği Başkanı Gökçen Gökmen Bayram, tüm hayvan severlerin atık yağlarına talip olduklarını söyledi.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Doğa Dostu Derneği (DODO) tarafından 6 Haziran 2022’de başlatılan “Atık Yağdan Doğaya” kampanyası devam ediyor. Toplanan atık yağlar ile sokak hayvanlarına mama desteğinde bulunulurken, yaralı sokak hayvanlarının da tedavileri yapılıyor.
DODO Başkanı Gökçen Gökmen Bayram, kampanya ile ilgili Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı.
“HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ AMACIYLA BU PROJEYE BAŞLADIK”
Şefika Pekin Kız Meslek Lisesi’nde yapılan lansman ile kampanyaya başlanıldığını aktaran Bayram, “Doğa Dostu Derneği olarak faaliyet alanımız olan doğayı ve hayvanları korumak üzere doğaya zararları artık herkes tarafından bilinen atık yağların toplanması kampanyasına başladık.
Restoran ve otellerde zaten atık yağlar geri dönüşüme veriliyor. Çünkü bunun mali bir değeri var ancak evlerde atık yağlar klozete, lavaboya veya toprağa dökülerek toprağın ve suyun tahrip olmasına neden oluyor. Evlerdeki atık yağların biriktirilmesinin alışkanlık haline getirilmesi, halkın bilinçlendirilmesi amacıyla bu projeye başladık” ifadelerini kullandı.

“SOKAK HAYVANLARINI TEDAVİ ETTİRDİK VE BESLENMESİ İÇİN MAMA ALDIK”
Atık yağlardan elde edilen gelirler ile sokak hayvanlarını tedavi ettirdiklerini ve mama aldıklarını belirten Bayram, “Mahalle bazında belirlediğimiz yağ toplama noktalarına bıraktığımız yağ bidonlarına insanların evlerindeki atık yağları bırakmaları için çağrıda bulunduk. İnsanları teşvik etmek için isteyen kişilere mama verdik. Topladığımız yağların geliri ile derneğimizin amaçları doğrultusunda sokak hayvanlarını tedavi ettirdik ve beslenmesi için mama aldık” dedi.
“HERKESTE DUYARLILIK OLUŞUNCAYA KADAR ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM ETMEYİ PLANLIYORUZ”
Kampanyayı devam ettirmek ve daha fazla kişiye ulaşmak istediklerini söyleyen Bayram, “Kampanyayı bitirmekten ziyade daha da duyurulması için etkinlikler düzenlemek, halka açık toplantılar düzenlemek ve atık yağ konusunda herkeste duyarlılık oluşuncaya kadar çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Doğa Dostu Derneği olarak sokak beslememizi mahalle gönüllülerimiz üzerinden yapıyoruz” diye konuştu.
“FETHİYE’DEKİ 41 MAHALLENİN HEMEN HEMEN HEPSİNDE MAHALLE GÖNÜLLÜLERİ VAR”
Sokak hayvanlarının beslenmeleri ve tedavi edilmelerini mahalle gönüllüleri ile yaptıklarını anlatan Bayram, “Doğa Dostu Derneği olarak sokak beslememizi mahalle gönüllülerimiz üzerinden yapıyoruz. Mahalle gönüllüsü demek; bulunduğu mahallede yaşayan sokak hayvanlarının beslenmesi, tedavisi konusunda sorumluluk almış ve bu işi gönüllü olarak yapan kişileri anlayabilirsiniz.
Fethiye’deki 41 mahallenin hemen hemen hepsinde mahalle gönüllüleri var. Bu gönüllülerimize bütçemizin yettiği ölçüde mama ve veteriner desteği veriyoruz. Baktıkları sokak hayvanları trafik kazası geçirdiğinde veya hastalandığında özel kliniklerde tedavi edilmesini sağlıyoruz. Tüm bu hizmetleri elde ettiğiniz atık yağ geliri ve bağışlar ile yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“BİN 316 KİLOGRAM ATIK YAĞ TOPLADIK VE 13 BİN 160 TL GELİR ELDE ETTİK”
Kampanya kapsamında şu ana kadar bin 316 kilogram atık yağ topladıklarını söyleyen Bayram, “Şu ana kadar bu proje kapsamında bin 316 kilogram atık yağ topladık ve 13 bin 160 TL gelir elde ettik. Bu gelir ile veteriner borcumuzun bir bölümünü ödedik, yağ karşılığı mama isteyenlere mama alıp verdik ve artan para olursa mahalle gönüllülerimize mama desteği verdik. Toplanan atık yağların yaklaşık 500 kilosu karşılığında atık yağ getiren vatandaşlara mama verildi. Kalan tüm atık yağ geliri sokak hayvanı tedavisi ve sokak hayvanı beslemesi için kullanıldı” dedi.
“DOĞA DOSTU DERNEĞİ OLARAK TOPLAM 254 HAYVANI TEDAVİ ETTİRDİK”
Doğa Dostu Derneği’nin bugüne kadar 254 sokak hayvanını tedavi ettirdiği bilgisini aktaran Bayram, “Veteriner masrafları herkesin bildiği üzere en büyük maliyet kalemi. Trafik kazalı bir sokak hayvanının ilk müdahalesinin yapılması, kemik ameliyatı ve sonrasında ortalama bir hafta süreyle klinikte kalması ortalama 5 bin TL. Bu şekilde bakıldığında atık yağ gelirinden alınan mama giderini düşersek iki trafik kazalı hayvan tedavisini ancak karşılıyor bu gelir.
Biz Doğa Dostu Derneği olarak toplam 254 hayvanı tedavi ettirdik ve bunlardan 18 tanesi ameliyat olmuş. Bu tedavileri özel bir veteriner kliniğinin sokak hayvanlarına desteği, atık yağ kampanyası geliri ve hayvan severlerden gelen bağışlar ile yaptırdık. Bunların dışında bir sene boyunca özel bir hayvan hastanesinin sokak hayvanlarına yapmış olduğu tedavi bağışları sayesinde 12 sokak hayvanı tedavisi ve 12 sokak hayvanı kısırlaştırmasını da ‘ücretsiz’ olarak yaptırabildik” diye konuştu.

“TÜM HAYVAN SEVERLERİN ATIK YAĞLARINA TALİBİZ”
Tüm hayvan severlerin atık yağlarına talip olduklarını vurgulayan Bayram, “Bireysel olarak evlerde atık yağların biriktirilmesi kampanyamızın birinci hedefidir. Evlerdeki bireysel tüm atıkların geri dönüşüme katılması hepimizin insanlık görevidir. Bir çevre mühendisi bana ‘Çöp diye bir şey yoktur her şey geri dönüştürülebilir’ demişti. Sonuna kadar katılıyorum. Biz aynı zamanda atık yağları geri dönüştürürken sokak hayvanlarına da katkı sağlıyoruz ve atık yağ gelirini hali hazırda devam ettirdiğimiz sokak hayvanı tedavisi ve beslenmesi için de kullanıyoruz.
Bu kapsamda özellikle tüm hayvan severlerin atık yağlarına talibiz. Restoran veya oteller de doğa ve hayvan konusunda faaliyet gösteren derneğimize destek olmak için ara ara bize atık yağlarını bağışlayabilirler. Böylece sokaklarda bir arada yaşadığımız sokak hayvanlarına destek olurlar. Facebook ve Instagram hesaplarımız aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kanallardan faaliyetlerimiz hakkında bilgi alabilir ve iletişim kurabilirsiniz” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR”
Bayram, açıklamasını şu ifadeler ile sonlandırdı: “Doğa Dostu Derneği geri dönüşüm projesi olarak atık yağ geri dönüşümü ile ilgili faaliyetlerine devam edecektir. Bunun yanı sıra mahalle gönüllüleri üzerinden sokak beslemesi yapmaya ve sokak hayvanlarına tedavi desteği vermeye devam edeceğiz. Projelerimiz çok fazla burada yazmakla bitmez, yapacak çok işimiz var ancak derneklerin en büyük problemi mali yetersizlik. Düzenli mali destek veya gelir elde ettiğimizde yaban hayvanları, sokak hayvanları, yanan ormanlar, geri dönüşüm, kirlenen su ve denizlerimiz, kuraklık, yok olan endemik türler vb. konularında dünyamız için ve çocuklarımızın geleceği için yapacağımız çok iş var” dedi.