Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan anız yangınında 5 kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 44 kişi yaralandı. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan anız yangını rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangında 5 kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 44 kişi yaralandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Diyarbakır ve Mardin’den AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri yangına müdahale için sevk edildi. Yaralananlar, Çınar Devlet Hastanesi ve kent merkezindeki hastanelerde tedavi altına alındı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangında 5 kişinin hayatını kaybettiğini ve 44 kişinin yaralandığını belirtti. Koca, “Diyarbakır’da 3, Mardin’de 2 can kaybı var” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, yangının otlar ve anızın yanmasıyla geniş bir alana yayıldığını ifade etti. Su, aşırı sıcak ve bahar döneminde alınan yağış nedeniyle çok fazla ot yetişmesinin yangını körüklediğini söyledi.
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Yangına 41 araç ve 150 personelin müdahale ettiği açıklandı. Yaralılar Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki hastanelere sevk edildi.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.
ORMAN YANGINLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), orman yangınlarına ilişkin yurttaşların alabileceği önlemleri şu şeklide sıraladı:
• Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı.
• Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı.
• Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı.
• Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı.
• Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli.
• Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı.
• Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı.
• Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli.
• Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı.
• Yangın riski görülen durumlarda hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı.