Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu yayınladı. Buna göre Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) sadece 20,8 milyon!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 2022 yılı Ocak, Şubat ile Mart aylarını kapsayan 1. çeyrek dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması’nı (HİA) 16 Mayıs 2022 tarihinde yayımlandı.
“TÜİK’İN RESMİ İSTİHDAM VERİLERİ RESMİN SADECE SINIRLI BİR KISMINI GÖSTERMEKTEDİR”
Raporda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istihdam verilerinin, tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi resmin sadece sınırlı bir kısmını gösterdiği ifade edildi. TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış istihdamda 2021 yılının ilk çeyreği ile 2022 yılının ilk çeyreği arasındaki bir yıllık dönemde 2 milyon 183 bin kişilik bir artış olduğu açıklanmıştı.
Buna göre 2022 yılının ilk çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış istihdam sayısı 29 milyon 964 bin, 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 43,9 olan mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranını ise 2,7 puanlık artışla yüzde 46,6 olarak açıklanmıştı.
“ALTERNATİF İSTİHDAM HESAPLAMALARINA İHTİYAÇ VARDIR”
DİSK-AR ise yayınladığı raporda “İstihdam verileri tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermemektedir. Bu nedenle alternatif istihdam hesaplamalarına da ihtiyaç vardır!” dedi. Raporda 2010 yılından beri resmi istihdam verilerinin yetersizliği nedeniyle alternatif istihdam hesaplamasının DİSK-AR tarafından yapıldığı belirtildi.
“KAYITLI VE TAM ZAMANLI İSTİHDAM (KATİ)”
Raporda TÜİK’in açıkladığı istihdam verilerinin istihdamın niteliğine ilişkin yeterli bilgi vermekten uzak olduğu belirtildi ve “İşsizlik ve istihdam verileri bir bütün oluşturuyor. Sadece işsizliğe bakmak işgücü piyasalarından yaşanan gelişmeleri tam olarak anlamaya yetmiyor” dendi.
Bu sebeple DİSK-AR’ın istihdamın niteliğine göre bir ayrıma giderek yeni bir istihdam verisini Kayıtlı ve Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) başlığı altında hesapladığı belirtildi. “KATİ istihdamın ne kadarının sigortalı ve tam zamanlı çalıştığını ortaya koymayı amaçlıyor. Böylece kayıtsız istihdam ile kısmi ve eksik istihdam dışında kalan tam zamanlı ve sigortalı olarak çalışanların sayısı ve oranı ortaya çıkıyor. KATI oranı kayıtlı tam zamanlı istihdamın 15+ yaş kurumsal olmayan nüfusa bölünmesiyle hesaplanıyor” dendi.
TÜİK’İN YÜZDE 46,6 OLARAK HESAPLADIĞI İSTİHDAM ORANI DİSK-AR’IN HESAPLADIĞINA GÖRE YÜZDE 32,5
Raporda resmi istihdam oranları için şu bilgiler verildi: “TÜİK’in resmi istihdam oranı 2022 yılı ilk çeyrekte yüzde 46,6 olarak açıklanırken, DİSK-AR tarafından TUİK verilerinden hareketle hesaplanan Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı yüzde 32,5 olarak gerçekleşti. Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 29,5 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 18,1 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 64 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 47,1 olarak hesaplandı.
Böylece KATİ oranı resmi istihdam oranından genelde 14,1 puan, kadınlarda 11,4 ve erkeklerde ise 16,9 puan düşük olarak gerçekleşti.”

“64 MİLYON KİŞİNİN SADECE 20,8 MİLYONU KAYITLI VE TAM ZAMALI ÇALIŞIYOR”
DİSK-AR’ın raporu diğer yandan, kayıtsız, kısmi ve eksik istihdamın yüksekliğini ise şu şeklide ortaya koydu: “DİSK-AR tarafından gerçekleştirilen KATİ hesaplamasıyla çalışma çağındaki (15+ yaş) 64,3 milyon kişinin sadece 20,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam (KATİ) kapsamında çalıştığı ortaya çıktı.
Çalışma çağındaki 32,5 milyon kadının ise sadece 5,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda (KATİ), çalışma çağındaki 31,8 milyon erkeğin ise 15 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda yer alıyor. Bu durum kayıtsız, kısmi ve eksik istihdamın yüksekliğini gösteriyor.”

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 22,6
TÜİK’e göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 2022 1. çeyrekte, 2021 1. çeyreğe göre 344 bin kişi azalarak 3 milyon 854 bin olarak gerçekleşti.
DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2022 1. çeyrekte 8 milyon 367 bin olduğu belirtildi.
TÜİK tarafından 2021 1. çeyrekte yüzde 13,1 olarak açıklanan mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı bir yılda 1,7 puan azalarak yüzde 11,4 olarak, mevsim etkisinden arındırılmış âtıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı ise 2021 1. çeyreğine göre 5,3 puan azalarak yüzde 22,6 olarak açıklandı.
Böylece 2022 1. çeyreğinde (mevsim etkisinden arındırılmış) dar tanımlı işsizlik oranı ile mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı arasında 11,2 puanlık, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı ile geniş tanımlı işsiz sayısı arasında ise 4 milyon 522 bin kişilik bir fark ortaya çıkmış oldu.
Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.