Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin 19 Mayıs’a özel hazırladığı Genç İşsizliği Bülteni’ne göre Türkiye’de gençlerin birçoğu iş bulamazken yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretleri ise asgari ücret civarında kalıyor. Her iki genç kadından biri ise işsiz.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 1. Çeyrek Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile 2021 yıllık verilerini kullanarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel Türkiye’de genç işsizliğine dair “Genç İşsizliği Bülteni” yayımladı.
“2,3 MİLYON GENÇ İŞSİZ”
Bültene göre halihazırda yüksek olan gençlerde işsizlik oranları salgın döneminde daha da arttı. Bültenin devamında şu ifadelere yer verildi: “Covid-19 döneminin işgücü piyasalarında yarattığı tahribattan gençler daha fazla etkileniyor. Salgın döneminde gençler işgücü piyasasından daha hızlı çekildi. İşi olmayan milyonlarca genç ya iş aramayı bıraktı ya da işgücü piyasasına girişlerini geciktirdi.”
Bültene göre, “TÜİK 2022 1. çeyrek verilerine göre gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 21 iken DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 41’dir. Böylece geniş tanımlı genç işsizliği dar tanımlı genç işsizliğinden 20 puan yüksektir.”
Geniş tanımlı genç işsiz sayısı ise 2,3 milyon olarak hesaplandı.
“TÜRKİYE’DE HER İKİ GENÇ KADINDAN BİRİ İŞSİZ”
Bülten genç kadınların işsizlik oranları hakkında ise şunları söyledi: “Genç kadınlarda işsizlik oranı daha da vahim bir durumdadır. Genç kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 25,3 ve geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 49,7 düzeyindedir. 15-24 yaş arası erkeklerde dar tanımlı işsizlik yüzde 18,8 ve geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,1 olarak gerçekleşti. Böylece dar tanımlı işsizlik geniş tanımlı işsizlikten erkeklerde 17,3 puan ve kadınlarda ise 24,4 puan yüksek seyretmektedir.”
“HER DÖRT GENÇTEN BİRİ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA”
Bültende TÜİK’in verilerine göre ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) gençlerin oranının yüzde 24,2 olduğu belirtildi ve “Böylece her dört gençten biri ne eğitimde ne istihdamda yer almaktadır.
Öte yandan Türkiye’de dar tanımlı işsizlik oranı da artma eğilimini sürdürmektedir. 2005 yılında yüzde 17,2 olan gençlerde işsizlik oranı 2015 yılında yüzde 19,1’e yükseldi ve 2020 yılında ise yüzde 21,1 oldu (Grafik 3). Böylece gençlerde işsizlik oranı AKP döneminde yaklaşık 5 puan artmış oldu” ifadelerine yer verildi.
“TÜRKİYE’DE GENÇ İŞSİZLİĞİ DÜNYADA ÖN SIRALARDA!”
Bülten dünyadaki işsizlik verilerine yer verilerek Türkiye’de genç işsizlik ile kıyaslandı ve “Türkiye’de genç işsizliği AB-27, OECD ve G27 ülke ortalamalarından yüksek durumdadır. Mart 2022 verilerine göre genç işsizliği G7 ülkeleri ortalamasında yüzde 9,1, OECD ortalamasında yüzde 11,1, AB-27 ülkeleri ortalamasında yüzde 14’tür. Türkiye, yüzde 21,1 olan dar tanımlı genç işsizliği ile dünyada ön sıralarda yer almaktadır” dendi.
“YÜKSEKÖĞRENİM MEZUNU GENÇLER ASGARİ ÜCRETLİ!”
Bültende gençlerin birçoğunun iş bulamadığı, yükseköğrenim mezunu gençlerin giriş ücretlerinin ise asgari ücret civarında kaldığı ifade edildi ve çeşitli bölümlere dair şu bilgiler verildi:
“Mühendislik fakültesinden mezun gençlerden ücretlerinin asgari ücrete yakın bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 40-50 dolaylarındadır. Sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler mezunlarında bu oran yüzde 60’larda seyretmektedir En iyi ücretle işe başlayanlar ise İslami bilimlerden mezun gençlerdir. İslami bilimler mezunlarında asgari ücret civarında bir ücretle işe başlayanların oranı yüzde 18’dir Gençlerin güvenceli işlerde çalışmaları için üniversite mezunu olmalarının yetmediği görülmektedir.”
Bültenin tamamını okumak için buraya tıklayın.