Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü ve Türkiye’nin dezenflasyon sürecine girdiğini belirtti. Peki dezenflasyon nedir?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme verilerini değerlendirerek, ekonomide dengelenmenin sürdüğünü belirtti. Şimşek, 2024 yılı genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği, daha dengeli bir büyüme kompozisyonu öngördüklerini ifade etti. Şimşek, uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiğini vurguladı.
X hesabından yaptığı açıklamada ise Şimşek, “Kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik” dedi.
DEZENFLASYON NEDİR?
Ekonomim.com’da yer alan bilgilere göre; dezenflasyon, enflasyon oranının yani fiyat artış hızının zaman içinde azalması anlamına gelir. Bu süreç, yüksek enflasyondan daha düşük enflasyona geçişi ifade eder.
DEZENFLASYONUN EKONOMİK ETKİLERİ NELER?
Dezenflasyon, tüketicilerin ve işletmelerin maliyetlerini daha az hızla artırır ve fiyat artışlarının yavaşlaması, işletmelerin maliyet yönetimini iyileştirir. Merkez Bankası, dezenflasyon sürecinde faiz oranlarını düşürerek ekonomik büyümeyi teşvik edebilir. Düşen enflasyon oranları, borçlanma maliyetlerini azaltır ve tüketici güvenini artırabilir. Ayrıca, dezenflasyon bir ülkenin ihracatını artırarak uluslararası piyasalarda rekabet gücünü yükseltebilir.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.