Muğla’da entegre çimento fabrikası projesine kaşı çıkan köylüler, projeye ruhsat veren Menteşe Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak “Çimentoculara verdiğiniz bir söz mü var? Sizi korkutan şeyler mi var?” diye sordu.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nin ortak sınırında bulunan Tekağaç sırtı mevkiinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na karşı mücadele eden köylüler bugün saat 15:00’te Muğla’da Sınırsızlık Meydanı’nda buluşarak projeye ruhsat veren Menteşe Belediyesi önüne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, 27 Mayıs 2022 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile bölgede yaşayan köylülerin bir araya geldiği toplantıda Öztunç’un köylülere çimento farikasına izin vermeyeceklerine dair verdiği söz hatırlatılarak “Verdiğiniz sözden bu yana 41 gün geçti. Sözünüzü tutunuz” dendi.
“BU KADAR İNSANIN HAVASINI, SUYUNU, DOĞASINI SAVUNMAK İÇİN BELEDİYE ÖNÜNE YIĞILMASINDAN UTANMIYOR MUSUNUZ?”
Çimento fabrikasının bütün hızıyla devam ettiği hatırlatılarak Menteşe Belediyesi’ne şu sorular soruldu: “Sizler oyalanıyorsunuz. Neden? Yapı ruhsatını iptal etmek için neyi bekliyorsunuz? Partinizin genel merkezi arkanızda, Deştin, Bayır, Menteşe bütün Muğla arkanızda, yaşam haklarını koruyan evrensel hukuk arkanızda, çimento yıkım projesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?
Çimentoculara verdiğiniz bir söz mü var? Sizi korkutan şeyler mi var? Ne var? Halktan ve halkın öfkesinden değil de çimentoculardan mı korkuyorsunuz? Neden hala bekliyorsunuz? Bayram öncesinde bu kadar insanın işini gücünü bırakıp taşını, toprağını, havasını, suyunu, doğasını ve tüm yaşam haklarını savunmak için belediye önüne yığılmasından utanmıyor musunuz?”
“HALK SİZLERİ MUĞLA’NIN TAŞINI, TOPRAĞINI, DOĞASINI KORUMANIZ VE MUĞLA HALKINI SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞATMANIZ İÇİN SEÇTİ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi yetkililerine seslenilen açıklamada, “Halk sizleri Muğla’nın taşını, toprağını, doğasını korumanız ve Muğla halkını sağlıklı bir çevrede yaşatmanız için seçti. Bu yaptığınız zulüm yeter artık. Hem Çimento Yıkım Projesinin yapı ruhsatını, hem Marmaris Belediyesi’nin verdiği Marmaris Milli Parkını yok eden Sinpaş Yapı Ruhsatlarını, hem de Milas’ta Bargilya Tuzla Sulak Alanının dibine yapılmak istenen Tatil Köyü için Milas Belediyesi’nin verdiği Yapı Ruhsatını iptal edin” dendi.
“BU HALK YIKIM PROJESİNE İZİN VERENLERİ DE HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAK VE AFFETMEYECEK”
Bölgede yaşayan yurttaşların çimentoculara karşı 30 yıldır mücadele ettiği hatırlatılarak “Bu halk gerekirse bir 30 senede mücadele eder. Şimdiye kadar çimento yıkım projelerine izin vermedi, bundan sonra da vermeyecek. Ama bu yıkım projesine izin verenleri de hiçbir zaman unutmayacak ve affetmeyecek” dendi.
Açıklamanın sonunda projeye karşı sonun kadar mücadele edileceği bildirilerek şunlar söylendi: “Bu yıkım projesi, 13 hammadde ocağı, çimento ve beton fabrikasıyla 8 bin dönüme yakın ormanlık alanı altındaki kil ve kireç taşı için yok etmeyi planlıyor. Buna izin vermeyeceğiz.
Bir kez daha havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanımızı, bağımızı, bahçemizi, zeytinlerimizi, arıcılığımızı, bizimle birlikte bu yaşamı paylaşan tüm canlıların yaşam haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan haykırıyoruz.”