Muğla’nın Deştin Mahallesi’nde çimento fabrikasına karşı kurulan nöbet çadırını ziyarete giden CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ile köylüler, çimento fabrikasına yapı malzemesi taşıyan inşaat aracını durdurdu.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi’nin ortak sınırında bulunan Tekağaç sırtı mevkiinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na karşı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için hukuki süreç başlatıldı. Diğer yandan projeye Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali için dilekçe verildi ve son olarak çevre ve yaşam savunucuları Deştin’de çadır nöbetine başladı. Muğla İdare Mahkemesi ise proje ile ilgili “Bilirkişi incelemesi yapılması kararı” verdi. Fakat şirket yetkilileri fabrika ile ilgili çalışmalara başladı.
ÇİMENTO FABRİKASI İNŞAAT ALANINA GİDEN ÜÇ ARAÇ GERİ YOLLANDI
Hukuki süreç tamamlanmamışken ve çevrede yaşayanlar fabrikaya karşı mücadele ederken şirket yetkililerinin fabrikanın yapılması ile ilgili çalışmalara devam etmesine bölge halkı tepki gösterdi ve proje alanına yapı malzemesi gönderen şirketin kamyonları yurttaşlar tarafından durduruldu.
Deştin’de çimento fabrikasına karşı kurulan nöbet çadırını ziyaret Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Muğla İl Örgütü’nün de aralarında bulunduğu topluluk, üç kamyonu geri yolladı.
“Deştin çayı özgür akacak” ve “Zafer direnen köylünün olacak” sloganları atıldı.
Kamyonların önünün kesen bir köylü şunları ifade etti: “Domatesimizi biberimizi zor kurtarıyoruz. Çimento fabrikası kurulursa biz göçelim köyden. Deştin köylüsü olarak biz göçelim. Bırakalım buraları beton firması uğruna. Ama bırakmayacağız. Burada ya öleceğiz ya öleceğiz”
“YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN BURADA HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMAMASINI BÖLGE HALKI ADINA TALEP EDİYORUZ”
Burak Erbay ise yargı sürecinin devam ettiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Şirket yetkililerine rica ettik, haber bekliyoruz. İki aydan beri çadırda nöbet tutuyorlar. İki aydır rica ediyoruz, hukuki süreç devam edene kadar, mahkeme bilirkişi raporları alınana kadar, burada herhangi bir çalışma yapılmamasını, telafisi mümkün olmayan zararların doğmaması için şu anda yargı süreci devam edene kadar, burada herhangi bir çalışma yapılmamasını bölge halkı adına talep ediyoruz.
Tüm yetkililere sesleniyoruz. Bu fabrikanın su talebi var. Bu suyu nereden bulacaklar. ÇED raporunda birçok eksiklik var. Ruhsatla ilgili de beklenmesi gereken konular var. Yargı süzgecinden geçmesi gerekiyor”