Muğla’nın Datça ilçesinde, AK Parti’nin Meclis’e sunmayı planladığı, sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesini öngören yasa tasarısına yurttaşlar tepki gösterdi.
Haber: Yasin Çoban
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Türkiye Büyük Millet Meclis’in (TBMM) gündemine getirmesi beklenen sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi üzerine ‘uyutulma’ adı altında öldürülmesi hakkındaki yasal düzenlemeyi yurttaşlar Muğla’nın Datça ilçesinde protesto etti.
Yasa tasarısına karşı, Şezlongsuz Datca İnisiyatifi’nin çağrısıyla Berkin Elvan Anıtı önünde dün (23 Mayıs) yurttaşlar bir araya geldi.
Şezlongsuz Datca İnisiyatifi adına Gündem Fethiye’ye açıklamalarda bulunan Sedat Yağcıoğlu, “Hayvan Hakları Kanunu adı altında sokak köpeklerin 30 gün içinde sahiplenilmemesi durumunda uyutulacağı yani öldürüleceği kanun tasarısı ile getiriliyor” dedi.
Yağcıoğlu, hayvan hakları ve yaşam savunucuları bugün Türkiye’nin birçok yerinden bu kanun tasarısına tepki göstermek için pek çok yerde eş zamanlı eylem düzenlendiğini söyledi. Yağcıoğlu, Şezlongsuz Datça İnisiyatifi olarak kıyıların ve tüm canlıların yaşama hakkını savunduklarını belirtti.
“BU YASA TASARISINDA BİR MANTIK HATASI VAR“
Kentlerde sokak canlılarıyla beraber yaşadıklarını ifade eden Yağcıoğlu, şu sözlere yer verdi:
“Kentleri sokaktaki hayvanlarla, köpeklerle beraber paylaşıyoruz. Bu yasa tasarısı açık tecrit ve katliam ön gördüğü için Şezlongsuz Datça İnisiyatifi çağrısıyla Datçalılar olarak bir araya geldik. Bu kanun teklifi ihtiyaç olduğu üzerinden hazırlayan ve AK Parti tarafından belli argümanlar öne sürülüyor. Uzun süredir köpeklerin başıboş olduğu insanlara zarar verdiği gerekçesi sunuluyor.”
Hazırlanan yasa tasarısında hata olduğunu ifade eden Yağcıoğlu şunları ifade etti:
“Bu yasa tasarısında bir mantık hatası var. Sokak hayvanların daha sağlıklı bir ortamda yaşaması gibi bir gerekçe sunuluyor. Toplumu bilinçli olarak yönlendirmek için bir propaganda var. Hayvan hakları savunucuları ve yaşam savunucuları olarak, yıllardır şunu söylüyoruz; sokak hayvanların popülasyonu toplam sayısı denetim altında tutulmalıdır. Bu beslenme, sağlık gereksinimlerini karşılamak için bile gerekiyor.”
Yağcıoğlu, sokak köpeklerinin aşılanıp, kısırlaştırılıp yaşam alanlarına geri bırakılması gerektiğini söyledi. Belediyelerin mevzuatlarında da görev ve sorumlulukları olduğunu hatırlatan Yağcıoğlu, “Yıllardır yaşam savunucuları olarak ve hayvan hakları aktivistleri olarak bunu savunuyoruz” dedi.
Hazırlanan yasa tasarısının popülasyonu dengeleme hedefine çözüm olmayacağını vurgulayan Yağcıoğlu, uyutma kelimesinin toplumda infial yaratmamak adına söylendiğini aslında sokak hayvanlarını öldüreceklerini ifade etti.
Yağcıoğlu ayrıca, şu ifadelere yer verdi:
“Genel olarak kısırlaştırmada kaynak yetersizliği ön plana çıkarılıyor ama bu çok geçerli bir sebep değil. Örneğin yapılmış bir çalışma var resmi rakamlara göre; bugün Türkiye’de yaklaşık 4 milyon sokak köpeği olduğunu biliyoruz. Bin 400 belediye var her belediyenin günde 30 köpeği aşılamasıyla üç ayda bütün köpeklerin aşılanması ve kısırlaştırılması gerçekleştirilmiş oluyoruz.”
Son olarak Yağcıoğlu şu ifadeleri kullandı
“Biz Şezlongsuz Datça İnisiyatifi olarak ve Datça’daki tüm yaşam savunucuları, hayvan hakları savunucuları olarak bu yasa tasarısı Meclis’ten çekilene kadar sokaklarda olacağız.”