Muğla’nın Datça ilçesinde Hisarüstü Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) yapılması planlanan ve “Acar Rüzgar Enerji Santrali Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi” projesi kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılımı toplantısı yurttaşlar tarafından engellendi ve ÇED sürecinin sonlandırılması talep edildi. Yurttaşlar Datça koruma bölgesinde neden RES istemediklerini Gündem Fethiye’ye anlattı.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Karaköy, Uzundere, Güzne, Uzunkurtderesi, Kızılağaç Mevkileri, Reşadiye Mahallesi, Tekir mevkisi ile Kızlan Mahallesi mevkisinde Hisarüstü Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yedi adet rüzgâr enerji santralı (RES) projesi için Halkın Katılımı Toplantısı 2 Mayıs 2024 tarihinde yapılmak istendi.
Projenin yapılmak istendiği alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB), Nitelikli Koruma Alanı ve Kesin Korunacak Hassas Alan sınırları içinde kalması ise bölge halkının tepkisine yol açtı ve toplantı yaptırılmayarak ÇED sürecinin tamamen sonlanması talep edildi.
HKT, Gündem Fethiye’de canlı olarak yayınlandı.
Toplantının ardından Reşadiye Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Ali Beydat, Datça’da RES projesine neden karşı olduğunu Gündem Fethiye’ye anlattı.
Beydat, bölgenin korunan alan olduğuna vurgu yaparak “Devletin Bakanlığın koyduğu bir koruma kanunu var. Bu kanun hiçe sayılıyor” dedi.
“BAKANLIĞIN VATANDAŞI DİNLEMESİNİ İSTİYORUZ”
Daha önce yapılan rüzgar türbinleri yüzünden bölgenin zaten yeterince zarar gördüğünü dile getiren Beydat, şöyle konuştu:
“Datça’nın dar bir karası var ve bunların korunması gerektiğine inanıyorum. Bütün Reşadiye halkı olarak da bunu istiyoruz. Bakanlıktan da devletten de bu yönde bir destek bekliyoruz açıkçası. Yani toplumu, vatandaşı dinlemesini istiyoruz. Biz yapılması gereken tribünlere karşıyız. Sonuna kadar da savaşıp direneceğiz.”
ÇED BAŞVURU DOSYASI NE SÖYLÜYOR?
Projenin ÇED Başvuru dosyasına göre, Rüzgâr Enerji Santralı Lisans Alanı Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ile Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Kesin Korunacak Hassas Alan sınırlarında kalıyor. Proje kapsamında tesis edilecek türbinlerin, şalt sahasının ve elektrik depolama tesisinin yapılması planların alanların da Nitelikli Doğal Koruma Alanı içerisinde kalıyor.
Diğer yandan, proje alanı içerisinde orman arazisi, ham toprak, çalılık ve tarla vasıflı araziler bulunuyor. “T1, T2, T4” numaralı türbinler ile şalt sahası ve idari binanın bir bölümünün orman alanı sayılan yerlerde yapılması planlanıyor.