Muğla’nın Datça ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan yat limanı projesine 30 Ocak’ta ÇED olumlu kararı verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Datça ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen 270 yat kapasiteli yat limanı projesine 30 Ocak’ta Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verdi.
ÇED süreci kapsamında yayımlanan “Nihai ÇED Raporu”na göre projenin, İskele Mahallesi Azganlı mevkisinde mülkiyeti devletin hüküm ve tasarrufu altındaki parsellerde kalan 27 bin 382 metrekarelik kara alanı ve 80 bin 416 metrekarelik deniz alanında yapılması planlandı.
Raporda; proje kapsamında, yatırımın iki yıl sekiz ay içerisinde Datça Yat Limanı’nın tamamlanacağı, 22 yıl dört ay boyunca ise Datça Marina Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilerek yatırımcı idareye devredileceği belirtildi.
Rapora göre, projenin arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 70 ila 80 kişinin; işletme aşamasında ise yaz sezonunda 60 kişinin ve kış sezonunda 25 kişinin istihdam edilmesinin planlandığı söylendi.
Projenin toplam yatırım bedeli ise 98 milyon 197 bin TL.
‘ÖZEL KANUNLARLA KORUNAN ALANLAR’ OLARAK İŞARETLENEN ALANDA BULUNUYOR
Raporda; Muğla Avlaklar Haritasına (2022-2023) göre proje alanının kara tarafının “Özel Kanunlarla Korunan Alanlar” olarak işaretlenen alanda yer aldığı belirtildi.
Ayrıca raporda, proje alanına yaklaşık kuş uçuşu 270 metre mesafe batıda ve bin 500 metre güneybatıda 1. Derece Doğal Sit Alanı bulunduğu aktarıldı.
Rapora göre; Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 20 Aralık 2021 tarihli ve 2495483 sayılı yazısında “ÇED konusu Projenin yürürlükteki “Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı” (ÇDP) kapsamında incelenmesi neticesinde, proje alanının arazi kullanım kararları açısından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak tanımlı alanda kaldığı belirlenmiştir” denildiği belirtildi.
NE OLMUŞTU?
Datça Yat Limanı projesi için 17 Haziran 2021 tarihinde ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmış ve 10 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED raporu sunulmuştu.
1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı ise 11 Ocak 2022’de yapılmıştı.
İDK toplantısı sonucunda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşlerinin eksikliği ve projenin çevresel etkilerine ilişkin eksik değerlendirmelerin tamamlanması için ÇED süreci durdurulmuştu.