Muğla’nın Datça ilçesinde yavru caretta caretta yavrusunun cansız bedeni kıyıya vurdu. Sahilde yürüyüş yapan yurttaşlar tarafından bulunan caretta caretta yavrusu Datça Belediyesi yetkililerine teslim edildi.
Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Karaköy Mahallesi Körmen mevksinde yürüyüş yapan bir yurttaş kıyıda hareketsiz duran küçük bir bulunan caretta caretta yavrusu gördü.
Baş bölümü olmayan hayvan ile ilgili Datça İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bilgi verdi. İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gelen ekipler yaptıkları incelemede yavru deniz kaplumbağasının kafasının kopmuş olduğunu, muhtemelen misinaya dolanarak öldüğü ve kafasının bu şekilde kopmuş olabileceği tahmininde bulundular.
Yapılan incelemeler sonrası kaplumbağa üzerinde çip olmadığı, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) bilgi verildi.
YARALANMALARIN YÜZDE 21’İ MİSİNA DOLANMASI SEBEBİYLE GERÇEKLEŞİYOR
Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (DEKAMER), 2022 faaliyet raporunda aktarılan bilgilere göre; 2022 yılında deniz kaplumbağası yaralanmalarının yüzde 21’i misina dolanması, yüzde 16’sı tekne çarpması, yüzde 10’u ise kasıtlı yaralamalar sebebiyle gerçekleşiyor.
2022 yılında merkeze getirilen 38 deniz kaplumbağasından 20’si yaşamını yitirirken, 11’i denize bırakıldı. Yedi deniz kaplumbağasının ise bakım altında olduğu belirtildi.
NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye’nin haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı, hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.