Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve MUÇEP tarafından Datça Yat Limanı projesine verilen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davada, Muğla 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konuyla ilgili Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras açıklamalarda bulundu.
Muğla’nın Datça ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle Datça’nın mavi bayraklı koyu Taşlık Plajı’nda yapılmak istenen yat limanı projesine verilen “ÇED olumlu” kararına karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi, Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) tarafından iptal davası açılmıştı.
Yurttaşların da müdahil olduğu davada; Muğla 4. İdare Mahkemesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, davaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Muğla’nın doğasını ve kıyılarını korumak, gelecek nesillere daha yeşil bir Muğla bırakmak amacıyla hizmetler, projeler ve hukuk mücadelesi yürüttüklerini belirten Aras, Datça için verilen yürütmeyi durdurma kararının çok önemli olduğunu belirtti.
Çevreye saygılı ekolojik çalışmalara ve yatırımlara karşı olmadıklarını dile getiren Aras, yerli ve yabancı misafirlerin uğrak yeri olan Datça’da kent dokusunu korumada kararlı olduklarını vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’nın mavisi ve yeşili için mücadele ettiklerini belirten Aras, “Datça bunlardan sadece biriydi ve mahkeme çok doğru bir karar vererek Yat Limanı Projesi’ne dur dedi. Eşsiz koyları ile yerli ve yabancı misafirlerimizin uğrak yeri olan Datça’mız yeşilin ve mavinin merkezi olmaya devam edecek. Kent dokusu korunarak yapılaşmanın da önüne geçilmiş olacak. Muğla’mız için her cephede mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
NE OLMUŞTU?
Proje, ilk olarak 1998 yılında ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmişti. Projeye çevre örgütleri, belediyeler ve yerel halktan itirazlar yapılmıştı. İnşaat, gerekli izinler alınmadan “kaçak” olarak başlatılmıştı.
2021’de projeyi büyütülerek “ekolojik” olduğu iddiasıyla “taş dolgu mendirek yerine yüzer mendirek ve iskele teknolojisinin kullanılması kararı” alınarak, ÇED sürecine dahil olmuştu.
Datça Yat Limanı projesi için 17 Haziran 2021 tarihinde ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılmış ve 10 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED raporu sunulmuştu.
1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı ise 11 Ocak 2022’de yapılmıştı.
İDK toplantısı sonucunda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşlerinin eksikliği ve projenin çevresel etkilerine ilişkin eksik değerlendirmelerin tamamlanması için ÇED süreci durdurulmuştu.
Tüm itirazlara rağmen yeniden başlatılan ÇED süreci sonucunda projeye, 30 Ocak 2024 tarihinde “ÇED olumlu” kararı verilmişti.
“ÇED Olumlu” kararına karşı açılan davanın bilirkişi keşfi 30 Mayıs 2024’te gerçekleştirilmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Gizem Özcan 13 Haziran 2024’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle proje ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi vermişti.