Muğla’nın Datça ilçesinde görülen köpek balığına dair Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Dr. Mert Gökalp, köpek balığının sığlığa gelmesinin normal bir durum olduğunu, bu durumun anormal bulunmasının kaynağındaki insan merkezli bakış açısının ise terk edilmesi gerektiğini söyledi.
Muğla’nın Datça ilçesinde, Sevgi Yolu’nun aşağısındaki ahşap iskele etrafında, bugün (22 Nisan) yurttaşlar kıyıya yaklaşan bir köpek balığı görgü. Köpek balığı, çevredeki yurttaşlar tarafından kayıt altına alındı. Görüntülerde, köpek balığının iskele etrafında dolaştıktan sonra gözden kaybolduğu görüldü.

Görülen balığın köpek balığı olup olmadığına ve kıyıya yaklaşmasının nedenlerine dair Deniz Biyoloğu ve Belgeselci Dr. Mert Gökalp, Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtladı.
“BİZ RAHAT VEREBİLSEK ASLINDA KÖPEK BALIKLARI, YUNUSLAR VEYA AÇIKTA YAŞAYAN CANLILAR HER TARAFA GELİRLER, ÇOK DOĞALDIR”
Gökalp, Bağımsız Köpek Balığı Araştırmacısı ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Hakan Kabasakal’ın, görülen balığın mavi köpek balığı – Prionace glauca olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylediğini aktardı.

Bu tespitin dayanağını ise sırt yüzgecinin vücudunun ortasına çok yakın konumda olması ve genel uzunluğuna göre oldukça küçük kalması olarak açıkladı. Bu türün açık deniz canlısı olmasının yanında sığ alanlara da gidebileceğini aktardı.
Ayrıca, görüntülerde tek bir köpek balığının bulunduğu belirten Gökalp şunları söyledi: “Bu tek bir köpek balığı bu arada. Hakan Kabasakal dostumuz kuyruk yapısı itibariyle, vücut formu itibariyle mavi köpek balığı olarak analiz etmiş. Kuyrukları yüzgeçleri birbirinden ayrı olduğu için siz iki tane gibi görüyorsunuz.”
Gökalp, köpek balığının sığlığa gelmenin nedenlerine dair soruya şöyle yanıt verdi: “Biz rahat verebilsek aslında köpek balıkları, yunuslar veya diğer canlılar, açıkta yaşayan canlılar, deniz memelileri, köpek balığı gibi canlılar her tarafa gelirler. Çok doğaldır. Kıyıya yaklaşmaları üreme için, beslenme için, bazen seslere duyarlı oldukları için, göç yolları içerisinde veya uğradıkları yerlerde kolaçan etmek için.”

“ZANNEDİYORUZ Kİ KIYILAR, DENİZLER, GÖLLER, DERELER, HER ŞEY BİZİM İÇİN YARATILMIŞ”
Mavi köpek balığının kedi gibi bir canlı olarak düşünülebileceğini, beslenmek için farklı yerlere girip çıkabileceğini söyledi.
Bu durumun insanlar tarafından yadırganmasını ise “komik” olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu: “Biz zannediyoruz ki kıyılar, denizler, göller, dereler, her şey bizim için yaratılmış, her şey bizim için. Onun için bunun buraya gelmesi çok anormal gibi düşünüyoruz. Bu kafa yapısından vazgeçmemiz lazım.”
“BU KADAR AZ EKOSİSTEM KALMIŞKEN ÇOK NADİR GERÇEKLEŞEN ŞEYLER ARTIK”
Köpek balığının sığlığa geldiği anda bilim insanlarının da orada olup bu anı görüntüleyebilmelerini dilediğini belirten “Keşke biz orada olsak ve bunu görüntüleme çekme imkânımız olsa. Bu kadar az habitat, ekosistem kalmışken bu canlılara çok nadir gerçekleşen şeyler artık günümüzün dünyasında” ifadelerini kullandı.
“RAHAT BIRAKMAK EN MANTIKLI HAREKET”
Bu durumla karşılaşan yurttaşlara ise şu tavsiyeleri verdi: “Böyle bir mavi köpek balığı gibi canlı oraya geliyorsa keyfini çıkartacaksınız ve izleyeceksiniz açıkçası. Ne güzel gelmiş, hoş gelmiş. Rahat bırakmak en mantıklı hareket. Gidip yemek, yiyecek falan atmaya çalışmamak gerekiyor. Canlının kendi doğasına bırakmak gerekiyor. Açıkçası mavi köpek balıkları biraz da yaratılış itibarıyla avcı, oportünist bir hayvan. Onun için çok da etrafına girilmesini tavsiye etmem açıkçası.”