Datça Sağlık Meclisi Girişimi, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara aşırı doz radyoaktif madde verilmesine karşı Muğla’nın Datça ilçesinde bugün (22 Nisan) basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Öldüren değil sağaltan bir sağlık ortamı istiyoruz” denildi.
Datça Sağlık Meclisi Girişimi, Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Berkin Elvan Anıtı önünde; Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tiroid sintigrafisi görüntüleme tetkiklerinde hastalara aşırı doz radyoaktif madde verilmesine ilişkin bugün saat 16.30’da basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını Datça Sağlık Meclisi Girişimi’nden Gönül Mesci okudu.

“Öldüren değil, sağaltan bir sağlık ortamı istiyoruz” başlıklı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi’nde görüntüleme amacıyla gelen yurttaşlara/hastalara önerilenin üzerinde radyoaktif madde verilmesi ve bu görüntüleme merkezlerinde çalışan sağlık personelinin de aşırı radyoaktiviteden zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığına dair kamuoyuna yansıyan iddialar hepimizi derinden endişelendirmiştir.”
Tüm yurttaşların eşit ve parasız sağlığa kavuşma hakkı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu hakkın ihlali; sadece bireylerin değil, toplumun tamamının güven duygusunu sarsar. İddialar, görüntüleme işlemlerini hızlandırmak adına hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların sağlığının, ticari kaygılarla göz ardı edildiğini ortaya koymaktadır” denildi.
Açıklamada, sağlık hizmetlerinin özelleştirilerek ticari şirketlere devredilmesinin, hizmetlerin sağlıksız işlemesinin temel nedeni olduğu ve bunun kabul edilemez bulunduğu ifade edildi.
Yaşanan sürece ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı’nın başlatacağı idari ve disiplin soruşturmalarının büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada, “Ancak bu süreç yalnızca bireysel cezalarla geçiştirilemez. Tüm sürecin şeffaflıkla yürütülmesini, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını ve hastaneye sağalmak için gelen hastaların ya da tanı amacıyla gelen sağlıklı bireylerin ölümüyle sonuçlanabilecek benzer ihmallerin tekrar yaşanmaması adına ‘sağlıkta yapısal önlemler’in derhal alınmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
“SAĞLIK HİZMETLERİ; KAR HIRSIYLA ŞEKİLLENEN BİR ‘PİYASA DÜZENİ’NİN İNSAFINA BIRAKILMIŞTIR”
Yaşanan sürecin sağlık sisteminin geldiği noktayı gösterdiği ifade edilen açıklamada, “Kamu yararını öncelemesi gereken sağlık hizmetleri; kar hırsıyla şekillenen bir ‘piyasa düzeni’nin insafına bırakılmıştır. Hastaneler ticarethane, hastalar müşteri değildir. Bu anlayış, sadece eşitsizlik, haksızlık ve adaletsizlik üretir” sözleri kullanıldı.
Sağlık sisteminin, herkese eşit ve ücretsiz halk sağlığını önceleyen bir yapı yerine, kazanç odaklı bir piyasa düzenine dönüştürüldüğü ifade edilen açıklamada, “Bir ‘piyasa’ya çevrildiğinde; bugün olduğu gibi yolsuzlukların arttığı, bebeklerin öldürüldüğü, yurttaşlarının sağlıklı ömürlerinin kısaldığı, sağlık hizmetine erişememesi bir yana sağlam gittikleri hastanelerden ölülerinin çıktığı bir ülkeye döneriz” sözleri kullanıldı.
Açıklamada, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara aşırı dozda radyoaktif madde verilmesinin istisnai bir durum değil, piyasalaştırılan sağlık sisteminin doğal bir sonucu olduğu vurgulandı.
Daha fazla kâr, daha fazla hız, daha fazla hasta anlayışının sürdürülemeyeceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Daha çok para kazanmak üzerine işleyen piyasa saikleri dışına çıkmış ‘başka bir sağlık sistemi’ kurulmadıkça sağlıkta bu tür skandallardan kurtulamayız! Unutulmamalıdır ki, yurttaşlarımızın sağlığı; meslek etiğine bağlı, liyakat sahibi, görevini doğru yapan sağlık çalışanlarının ticarileştirilmemiş başka bir sağlık ortamında korunabilir. Bizler sosyal devletin gereklerince insanca yaşamak ve sağlığa eşit ve hakça kavuşmak isteyenler olarak diyoruz ki: biz bu sürecin takipçisi olacağız. Bu sistem değişmeli. Öldüren değil sağaltan bir sağlık ortamı istiyoruz.”
Datça Sağlık Meclisi Girişimi basın açıklamasının ardından Datça İnsan Hakları Kurulu’na Datça’nın öncelikli sağlık sorunlarına dair taleplerinin olduğu dilekçeyi sundu.
Dilekçede şu talepler yer aldı:
1- Mevcut hastanemizin güçlendirilmesi, en az “C” ya da daha üst sınıfa yükseltilmesi için gerekli çalışmaların yapılması…
2- Yeni branş ve/veya uzmanlık hizmetleri eklenene kadar Datça dışında (Marmaris-Muğla vd..) devam eden tedavileri sırasında Datçalıların Datça dışındaki teşhis ve tedavi merkezlerine ulaşım ve uzun süreli olanlarda konaklama sorununun kolaylaştırılması…
3- Yine gelişkin olanaklara erişimin kısıtlı olduğu bu süre içinde, ilçe hastanemize rotasyonla haftanın belli günlerinde yeni uzman doktor takviyesinin yapılması için gereğini rica ederiz.