Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi’nde yapılmak istenen krom tesisine verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada; Danıştay, idare mahkemesinin ret kararını bozdu. Konuya ilişkin Dağ Taş Aş Bizim Platformu bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Bu mücadele sadece Yeşilüzümlü’nün değil, doğasına sahip çıkan herkesin mücadelesidir” denildi.
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi’nde, Eti Elektrometalurji A.Ş tarafından yapılmak istenen proje için 4 Mart 2022’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı. Bu kapsamda hazırlanan Proje Tanıtım Dosyasını Muğla Valiliği, projeyi uygun bularak 3 Ağustos 2022’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti.
Dağ Taş Aş Bizim Platformu üyeleri, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği (FETDER) ve Yeşilüzümlü’de yaşayan yurttaşlar eksik olarak hazırlandığını savundukları proje tanıtım dosyası üzerinden verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı Muğla Valiliği’ne dava açmıştı.
Muğla 2. İdare Mahkemesi; 14 Mayıs 2024’te davayı, 15 gün içinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle reddetmişti.
Danıştay, bilirkişi raporundaki tutarsızlıklar ve tarafların itirazlarının yeterince karşılanmaması gerekçesiyle idare mahkemesinin ret kararını oy çokluğuyla bozdu.

Konuya ilişkin Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Haklıydık, kazandık” başlıklı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, Yeşilüzümlü’nün temiz su kaynakları ve kritik hava akımlarının bulunduğu bölgede kurulmak istenen krom eleme tesisine karşı çıkıldığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız dava, idare mahkemesinde reddedilse de mücadelemiz burada bitmedi. Danıştay, hukukun ve bilimin ışığında gerçeği gördü!”
“HER NEFESLİK TEMİZ HAVAYI SAVUNACAĞIZ”
Bilirkişi raporlarındaki çelişkilerin ve yetersizliklerin Danıştay’ın dikkatinden kaçmadığı ve bu nedenle İdare Mahkemesi’nin ret kararını bozduğu belirtilen açıklamada, “14 Mayıs 2024 tarihli kararın iptali, Yeşilüzümlü ve çevre halkı için büyük bir zaferdir! Bu, sadece bir adım. Daha da güçlenerek, doğamızı, suyumuzu, ormanımızı ve geleceğimizi savunmaya devam edeceğiz” denildi
Doğayı talan edecek her projeye karşı olduklarını belirten açıklamada, “Yetersiz ve çelişkili raporlarla, halkın yaşam alanlarını yok etmeye çalışanlara geçit vermeyeceğiz. Bu bölgedeki her ağacı, her damla suyu, her nefeslik temiz havayı savunacağız! Bu mücadele sadece Yeşilüzümlü’nün değil, doğasına sahip çıkan herkesin mücadelesidir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Fethiye Karagedik sahilinde bulunan benzer bir tesisin, çevreye yaydığı toz ve şehirleşmiş alanda yarattığı rahatsızlık nedeniyle taşınmasının planlandığı belirtildi. Bu tür tesislerin orman, su ve tarım alanlarından uzaklaştırılması gerekirken Yeşilüzümlü’ye taşınmasına kesinlikle izin vermeyecekleri vurgulandı.
Eti Elektrometalurji A.Ş’nin Üzümlü yolundaki Avcı Kulübesi’nin karşısında, eski Fethiye yolu üzerindeki ormanlık alana yeni bir krom eleme tesisi projesi hazırladığı hatırlatılan açıklamada, “Gerçekleri saklamak için projenin ölçeğini küçültülmüş gibi gösterdiler! 11 bin 239 hektarlık IV. Grup Maden İşletme Ruhsatına dayandırılan proje, önce sadece 9,85 hektar olarak sunuldu. Bu, talanın ilk adımıdır” sözleri kullanıldı.
“BUGÜN SESİMİZİ YÜKSELTMEZSEK, YARIN NEFES ALACAK ORMAN BULAMAYACAĞIZ”
Hukukun ve bilimin kendilerini desteklediği vurgulanan açıklamada, “Daha büyük tehditler kapımızda ve bu zafer, gelecek mücadelemiz için bir başlangıçtır. Hep birlikte ormanımıza, suyumuza, yaşam alanımıza sahip çıkalım! Bugün sesimizi yükseltmezsek, yarın nefes alacak orman bulamayacağız” denildi.
Açıklamada, emeği geçen tüm köylülere, uzmanlara, Avukat Bora Sarıca’ya, sivil toplum bileşenleri FETDER ve Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi’ne teşekkür edildi.
Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:
“Unutmayalım: Köylerimiz, sahillerimiz, dağlarımız ve temiz havamız var oldukça, biz de varız! Doğayı korumak, kendi yaşamımızı korumaktır. Onu savundukça, çocuklarımıza nefes alacak bir gelecek bırakacağız!”