Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızılkum Koyu’nda Sinpaş Holding’in Kızılbük Projesi’ne karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını bozdu.
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızılkum Koyu’nda Sinpaş Holding’in Marmaris Milli Parkı’na yaptığı otel ve devremülk projesinde yerel mahkemenin “ÇED olumlu” kararı Danıştay tarafından bozuldu.
Konuyla alakalı Marmaris Kent Konseyi, “Bilirkişilerin Bilmediği Danıştay’ca Onaylandı” başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Sinpaş’a karşı adalet, ahlak ve çevre mücadelesinde Danıştay’ın bir kez daha yerel mahkemenin verdiği kararı bozduğu belirtildi. Yapılan komisyon toplantısında, Sinpaş projesinin; kanuna aykırı, hukuksuz, çevreye zarar verdiği ve kadastral yol olmadığı delilleriyle anlatıldığı ifade edildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ‘kanalizasyon ve su alt yapısı yoktur, sağlayamam” resmi cevabına rağmen Sinpaş/Kızılbük projesi için “ÇED olumlu” kararı verildiği belirtilen Marmaris Kent Konseyi’nin açıklamasında, “ÇED olumlu kararına karşı açmış olduğumuz dava Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu başka bir davaya sunulan bilirkişi raporuna dayandırılarak keşif dahi yapılmadan reddedilmişti” ifadeleri kullanıldı.
“GERÇEKÇİ, BİLİMSEL, KAMU YARARI VE ÇEVREYİ KORUYAN BİR RAPOR HAZIRLANMALI”
Bilirkişi raporuna dayanılarak reddedilen dosyanın temyiz için Danıştay’a gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar söylendi:
“Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisi Doçent Doktor Serkan Eker, Ege Üniversitesi Biyolog Doçent Doktor Ademi Fahri Pirhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksek Orman Mühendisi Öğretim Görevlisi İnşaat Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksek Mühendisi Gürkan Demiröz, Mustafa Afşin Erdoğan ve Harita Kadastro Mühendisi imzası Şükrü Mercimek imzasını taşıyan bilirkişi raporuna dayanılarak reddedilen dosyamızı temyiz için Danıştay’a götürmüştük”
Ayrıca açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Danıştay’a yaptığımız itiraz sonucu ‘Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı’ denilerek karar lehimize bozulmuş ve yeniden karar verilmesi için mahkemeye iade edilmiştir.”
Mücadelelerinde haklı oldukları ifade edilen açıklamada, Sinpaş projesi nedeniyle Milli Parkı dolaşan herkesin doğaya verilen zararı ve işgali görebilecekleri belirtildi.
“SİNPAŞ, HİÇBİR MEVZUAT DİNLEMEDEN İNŞAATINI KORKUSUZCA SÜRDÜRÜYOR”
Marmaris’in yaşadığı kirlilik, trafik krizi ve kıyıların doldurulmasıyla beraber yıkımın artık gizlenemeyecek büyüklükte olduğu ifade edilen açıklamada, “Durum bu halde iken yerel mahkemenin verdiği kararın Danıştay’dan döneceğine adımız kadar emindik” ifadeleri kullanıldı.
Bunun yanı sıra açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Fakat adaleti kavuşmak uzadıkça talan ve işgal devam ediyor. Birkaç gün önce basına yansıdığı gibi yaptığımız ihbar sonucu belediye baskınına kadar Sinpaş, hiçbir mevzuat dinlemeden inşaatını korkusuzca sürdürüyor.”
Son olarak açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Zannediyorlar ki yapanın yanına kâr kalacak. Marmaris halkı mücadelesi ile doğasına ve haklarına sahip çıkacak. Tarih bu belayı başımıza saranları, buna sessiz kalanları ve görevlerini layıkıyla yapmayanları unutmayacak. Sinpaş mücadelemiz, sadece para için çevreyi talan ederek halkı, doğayı, her türlü ahlaki ve kanuni değerlerimizi yok sayanlara karşı simgesel bir örnek olacaktır.”