Çin ordusu, Tayvan’da bağımsızlık yanlısı William Lai’nin seçim zaferinin ardından adayı kuşatmak için harekete geçti. Savaş gemileri ve jetlerle yapılan tatbikat dünya gündeminde yankı buldu.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bu sabah yerel saatle 07.45’te savaş gemileri ve jetlerle Tayvan çevresinde tatbikata başladı. Bu tatbikat, ayrılıkçılara karşı güçlü bir ‘cezalandırma’ olarak adlandırıldı. Tayvan’da bağımsızlık yanlısı William Lai’nin üç gün önce yemin ederek göreve başlaması, Pekin yönetimi tarafından ‘baş belası’ olarak tanımlandı ve Çin’in bu hamlesini tetikledi.
Çin’den sert tepki
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, William Lai’nin yemin törenindeki konuşmasını ‘tam bir rezalet’ olarak nitelendirdi. Lai, konuşmasında Çin’in Tayvan’ı tehdit etmeyi bırakmasını ve Tayvan Boğazı’ndaki mevcut statükonun korunacağını vurgulamıştı. Çin ordusu, bu sabah başlattığı tatbikatta Tayvan Boğazı’nın batısının yanı sıra adanın çevresindeki Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin bölgelerinde konuşlandı. İlk kez Tayvan’ın Çin kıyılarına yakın adaları hedefler arasında gösterildi.
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in tatbikatını ‘mantıksız provokasyon’ olarak tanımlayarak, deniz, hava ve kara kuvvetlerinin alarm durumuna geçirildiğini duyurdu. ABD ordusunun Hint-Pasifik Komutanlığı, “Açık söylemek gerekirse, böyle bir şey bekliyorduk” açıklamasını yaptı.
TAYVAN BOĞAZI’NDA GERİLİM
Tayvan sahil güvenlik gemileri ile Çin fırkateynleri ve devriye gemileri Tayvan Boğazı’nda karşı karşıya geldi. Tayvan sahil güvenliğinden yapılan anonsta, “Çin 548 gemisi, Yılan devriye gemisi. Hareketleriniz Tayvan Boğazı’ndaki huzur ve güvenliğe ciddi zarar verecektir. Lütfen rotanızı değiştirin, aksi takdirde harekete geçeceğiz” denildi.
ÇİN SOSYAL MEDYASINDA YANKILAR
Çin sosyal medya platformu Weibo’da Tayvan’ın kuşatılması büyük yankı uyandırdı. Çin’de 2005 yılında kabul edilen yasa, Tayvan’ın bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güç kullanılmasını öngörüyor. Çin, Tayvan’ı anakara ile birleşecek bir eyalet olarak görürken, Tayvan halkının çoğunluğu bağımsız bir ülke olduklarını savunuyor.
ABD, Tayvan’la diplomatik ilişkisi olmasa da çeşitli anlaşmalar gereği Tayvan’ı koruma altında tutuyor ve bu ülkeye silah satışı yapıyor. Pentagon’un verilerine göre, son 10 yılda Tayvan’a 15 milyar dolardan fazla silah satışı gerçekleştirildi. Washington, Nisan ve Mayıs 2019’da Çin’in muhalefetine rağmen Tayvan Boğazı’na savaş gemileri göndermişti.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.